Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Денис Живков на идване в съда през януари 2018 г. СНИМКА: Лиляна Трънкова
Денис Живков на идване в съда през януари 2018 г. СНИМКА: Лиляна Трънкова

Делото срещу 15-годишният Денис Живков, обвинен в това, че заедно с малолентия си братовчед са убили бездомник по особено жесток и мъчителен за жертвата начин, започва от начало, след като беше почти пред приключване. Причината е, че синовете на починалия са били конституриани в началото на процеса като граждански ищци, а според особените правила на НПК за разглеждане на дела за престъпления, извършени от непълнолетни, в производството не може да участват частни обвинители. Делото се гледа при закрити врати, предвид законовото ограничение, заради възрастта на подсъдимия. По искане на защитата съдебното следствие се разглежда по общия ред и започва отново с разпит на всички свидетели и вещи лица.

Двете момчета, които по време на извършването на престъпление са били на 13 и на 14 години, са обвинени в жестоко убийство. 53-годишният клошар Красимир Куртев беше намерен в безпомощно състояние в района на пазара до блок 20 в кв. "Владиславово" в морската столица на 21-и януари миналата година. Според патолозите причината за фаталния край на бездомника е тежка черепно-мозъчна травма, но имал и счупени ребра, причинили разкъсване на вътрешните му органи. Трагедията и нечуваната детска агресия потресоха целия град.

Жестоката вендета тръгнала от пункт за изкупуване на вторични суровини на 16-и януари тази година. Тийнейджърите, които са от ромски произход и клошаря се скарали за няколко кашона. Те, също като Красимир, заработвали дневните си от отпадъци. На другия ден се засекли край контейнери за боклук и решили да му отмъстят и започнали да го бият на улицата. Три дни по-късно, решили, че побоят не е достатъчен. На 20 януари двете момчета се разхождали сприятелите си Атанас и Васил. Около 20.30 ч. четиримата минали покрай бараките до бл. 20 и се сетили, че в една от тях живее бездомникът. Денис и Камен нахлули и намерили жертвата си. Започнали да го налагат с юмруци и ритници по цялото тяло, като в същото време се гаврили с нещастника - уринирали върху него и наливали алкохол в устата му, докато той започнал да се дави. На няколко пъти момчета се засилвали и скачали върху тялото на безпомощният мъж.

По данни на разследващите двете момчета били съседи и братовчеди. Живеели в две мизерни къщи, една до друга в циганската махала над "Владиславово". По-големият - Денис, все още се води ученик. Стигнал до осми клас, но рядко ходел на училище. 13-годишният му приятел зарязал образованието си преди 2 години. Животинската агресия на момчетата психолози обясняват с факта, че повечето деца, особено от този етнос, живеят с чувството за безнаказаност. И най-вероятно се гордеят с постъпката си, тъй като все още не са осъзнали какви ще са последиците за тях.