Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Погрижете се да си прекарате весело празниците без излишни натоварвания.  СНИМКА: РОЙТЕРС
Погрижете се да си прекарате весело празниците без излишни натоварвания. СНИМКА: РОЙТЕРС

Има поне девет начина да предизвикаме инфаркт, инсулт или депресия. Вижте кои са и ги избягвайте

Коледа е най-смъртоносното време. Точно в тихата и свята нощ, когато се събираме с най-близките си, получаваме дарове, хапваме и пийваме без стрес и слушаме до припадък Last Christmas, Шушана и Дунавското. Оказва се, че в 22 часа на Бъдни вечер опасността от инфаркт е най-голяма. Шведски учени изчислиха, че вероятността да умрем от сърце в този час е с 37 на сто по-голяма от всеки друг ден в годината.

Но не само сърцето може да ни предаде на Бъдни вечер. Коледа е дълга и смъртта дебне отвсякъде. Статистиката в САЩ показва, че на празниците около Рождество Христово има 5% повече смъртни случаи, отколкото в останалото време от годината. Основната причина е в стреса по празниците.

Как да избегнем коледната смърт? За да оцелеем на празниците, трябва да знаем къде се крие опасността в тях.

1. Елхата

Сред най-честите причини за смърт на Коледа са пожарите, предизвикани от елхи. До настъпването на празничния час дръвчетата вече са добре изсъхнали и само една искра от бенгалски огън, цигара или свещ може да я подпали. Те горят и три пъти по-бързо от завесите или дивана. Пожарът, предизвикан от елха, обхваща жилището за минути и нямате време да напуснете. Затова е добре елхата да се поставя далеч от горящи предмети – най-добре в банята. Ако трябва да е в хола, поставете около нея кофи с вода. На масата до всяка чаша сложете и пожарогасител. Разбира се, встрани от шегата, добре е във всяко жилище да има уред за гасене на пожар и той да е в изправност, най-вече по Коледа и Нова година.

2. Алкохолът

Алкохолът е коварен убиец, защото има многобройни планове за унищожението ви. От една страна, може да претовари черния дроб и той да откаже още на третата порция пръжки с туршия, да вдигне кръвното ви и да получите удар или да ви опияни така, че да паднете от балкона, докато хвърляте пиратки. Или пък да забравите да хвърлите пиратките и да останете без ръце, след което да издъхнете в адски мъки от кръвозагуба, докато чакате напразно такси. Алкохолът е и причина номер 1 за катастрофи по пътищата, особено през празниците. Не се лъжете – на две ракии не карате по-добре. Затова най-добре не зареждайте колата с бензин – хем ще спестите пари от високите цени по празниците, хем няма да се изкушите да закарате тъщата у дома ѝ още преди полунощ.

3. Мазната храна

По стара българска традиция нечетен брой постни ястия се понасят добре само ако веднага ги следват печено прасенце, руска салата с повечко майонеза, кьопоолу със зехтинче, луканки, кашкавалчета и ядки. Но черният ви дроб колабира още докато четете тези редове, затова внимавайте с хапването. Особено ако сте постили преди това.

4. Подаръците

Американският икономист Джоел Уолдфогъл нарича Коледа “Оргия на унищожението”. Домакинствата в целия християнски свят харчат за подаръци рекордни суми, като немалко вземат дори кредити за това. Кредитът обаче трябва да се върне, а за да се върне, трябва да си намерите още една работа. Стресът рано или късно ще си отмъсти. Нужно ли е да приключите живота си в депресия, или парализиран от инсулт, защото сте купили два парфюма, таблет и последния модел лего?

Самото купуване на подаръци е изпитание за човешкото здраве. Блъскане в тълпите в магазините, задръствания, препълнени с хора с торби и елхи рейсове и трамваи, караници на касата, тичане в кишата, опаковане с една ръка, докато с другата завивате сармите, а ако имахте трета, с нея щяхте да пердашите поколението, но понеже нямате, възпитавате по Монтесори... Това е вързан в кърпа инфаркт в 22 – часа, в който най-сетне полагате морна снага на стола край трапезата. 

Задръстванията около магазините по празничните дни късат нервите.  СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Задръстванията около магазините по празничните дни късат нервите. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

5. Задръстване

За Коледа всички си отиват у дома – от Крис Рия, който от 80-те години на миналия век всяка година по това време пее Driving home for Christmas, до последния нов софиянец. Емигрантите също се завръщат в родината, като трафикът в небето е същият като този на “Цариградско”. Всичко това означава едно – газови изпарения и смърт. Може и да не е веднага, но мръсният въздух може да ни убие много по-бързо, отколкото си мислим.

6. Нищо ми няма

Това е една от първите причини за смъртност в България. Болежки и симптоми, които с години се пренебрегват, докато не стане късно. Особено на Коледа. Никой не иска да виси пред дежурния кабинет в “Пирогов” цяла нощ и затова болните предпочитат да си седят вкъщи и да се лекуват с ракия, мас и чесън. Фатално!

7. Роднините

Германците имат една поговорка – гости и риба замирисват след третия ден. Имайте я предвид и не убивайте домакините си. Точно на Бъдни вечер обикновено всички са толкова стресирани и уморени, че избухват караници за всички недоразумения, станали през годината. Затова, ако искате наистина да прекарате една тиха и свята нощ, изяснете проблемите си преди това. Едно телефонно обаждане до свекървата с: “Винаги съм искала да кажа, че баницата ти не става дори да утрепеш някого с нея, затова да не си посмяла да критикуваш моята”, може да спести драматични сцени баш на празника. Или свекървата няма да донесе повече от съмнителната си баница, или няма да дойде изобщо. И в двата случая няма да има ехидни забележки и караници.

8. Червеното

вино и

шоколадът

Те пречат на разграждането на адреналина, което може да завърши пагубно в буквалния смисъл на думата. При стрес тялото произвежда адреналин, ако той не се разгражда, инфарктът и инсултът са почти 100% сигурни. 

Покупките и опашките качват стреса.  СНИМКА: РОЙТЕРС
Покупките и опашките качват стреса. СНИМКА: РОЙТЕРС

9. Глад

Всяко преяждане на Коледа бива последвано от гладна диета през януари. Внимавайте да не прекалите и да умрете от глад, макар това да е и най-малко вероятната смърт.

Ако спазвате тези девет правила по празниците така, както се спазва и традицията за девет постни ястия, вероятно ще оцелеете по Коледа и ще я докарате до Нова година. А според шведските учени тогава вероятността да умрете е по-малка – само 25% повече от останалото време на годината.