Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Константин Циганов
Константин Циганов

 

 

Бизнесменът Константин Циганов, обявен от ДАНС за особено опасен за националната сигурност, години наред е бил съсед на видни български разузнавачи, дипломати, генерали от МВР и политици в блока на ул."Жолио Кюри" 19 в София. Това разказват пред "168 часа" отлично запознати.
В луксозния блок фирма, свързана с Циганов, е държала огромен апартамент под наем. От него е ръководел бизнес делата си. До началото на тази година той е сочен като крупен инвеститор в България и нашите спецслужби не са му създавали никакви проблеми, дори от МВР са му издавани разрешителни за носене на оръжие. Нещо повече, Циганов е спонсор на спортни прояви с международно участие, включително и на действащи политици.
"Нали разбирате, че в сградата на "Жолио Кюри" не се допускат случайни хора - казва пред "168 часа" Пламен Макавеев, адвокат на Константин Циганов. - Ако той е бил заплаха за националната сигурност, едва ли щяха да му позволят

да наеме офис в блока

Там живеят и работят бивши и настоящи шефове на контраразузнаването, посланици, генерали от МВР."
Циганов, за когото се твърди, че е бос на уралската мафия, е принуден да напусне апартамента на "Жолио Кюри" 19 преди 4-5 години, но не защото е заплаха за националната сигурност, а по далеч по-прозаична причина. Мастит генерал от МВР, изтеглен на висока позиция от провинцията в столицата, си харесва апартамента. Високопоставеното ченге успява да надвие "страховития бос на руската мафия". Фирмата на Циганов е принудена да се изнесе от 170-те квадрата точно срещу

прословутия ресторант "Монтерей"

Освен този "битов" спор, Циганов не е имал други конфликтни контакти с българското МВР, откакто е стъпил на българска земя. Той живее безпроблемно със семейството си в София, играе в благотворителни футболни мачове, тренира хокей в Зимния дворец, пътува по цял свят. Никой не го пита откъде са парите, които влага в огромния си строителен бизнес, в недвижимите имоти по морските и планински курорти, в животновъдството. Много от тях са банкови кредити, които са отпуснати след щателна проверка от банковото и финансово разузнаване за бизнеса на Циганов, твърдят пред "168 часа" негови близки. В МВР поне до март т.г. не го изобличават като ръководител на престъпната групировка "Уралмаш" от Свредловск (днес Екатеринбург - б.а.). Няма никакви данни да е нарушил българското законодателство. Както обясняват близките му, той

няма дори глоба от КАТ

На 18 март т.г. председателят на ДАНС Цветлин Йовчев издава заповед за експулсиране на Константин Циганов и неговия съдружник Андрей Панпурин като заплаха за националната сигурност. Наложена им е 10-годишна забрана за влизане в страната. На 19 март Циганов и Панпурин са задържани от маскирани полицаи в апартамент, в близост до Софийския университет, където е новият офис на фирмите им. При зрелищния арест от ръката на Константин Циганов изчезва часовник за над 15 хил. евро. Близките му пишат жалба до МВР, но отговор и досега няма.

Девет месеца по-късно

Андрей Панпурин вече е отлетял за Русия. Циганов е въдворен принудително в Специализирания дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Не могат да го натоварят в самолета за Москва, защото се оказва човек без гражданство и без каквито и да е документи за самоличност. Случайно или не, но са допуснати цяла поредица от грешки и неточности по отношение на българското му гражданство, заради които могат да се водят безкрайни съдебни дела.
Посолството на Руската федерация отказва да издаде пасаван на Циганов за връщането му в Русия. Още през 2001 година, когато той е станал български гражданин, е загубил руското си гражданство. За да му се възстанови, е необходимо неговото изрично съгласие. А той определено не желае да напусне България. Близките му казват, че "той чувства страната като своя родина". В същото време Циганов е и с отнето българското гражданство.

Одисеята с гражданството

на Циганов поражда много въпроси. Той е признат за български гражданин по произход през 2001 г. В молбата си тогава той е написал, че баба му по майчина линия - Ана Иванова, е родена през 1899 г. в Южна Добруджа като българска гражданка. През 1916 г. семейството й е заточено в лагер в Молдова, а през 1919 г. се преселват в с. Циганка, Свредловска област. Бащата на Циганов - Николай, е с народност "мордвин", което според официални данни на Агенцията за българите в чужбина означава "волжски българин". Въпросната агенция през 2001 г. издава удостоверение, предполага се след щателна проверка на тези данни, че Циганов е с български произход. Указът, с който получава българско гражданство, е с номер 27 от 12 март 2001 г. и е подписан от вицепрезидента Тодор Кавалджиев и министъра на правосъдието Теодосий Симеонов. За да се стигне до този документ, Циганов трябва да е получил одобрението на тогавашната Национална служба сигурност (НСС). Под протокола на Съвета по гражданството

стои името на Иван Драшков

като зам.-директор на НСС.
Почти 10 години по-късно ДАНС обявява, че Циганов е получил гражданство, като е използвал невалиден документ, удостоверяващ българския му произход. Адвокат Макавеев прави свое разследване и установява, че от преписката на Циганов за даването му на българско гражданство са изчезнали документи! "В преписката в Агенцията за българите в чужбина - обяснява адвокат Пламен Макавеев - видно от предоставеното ми официално писмо с приложенията се намираха единствено удостоверението на същата тази агенция за българския произход на Циганов, както и първата страница от акта му за раждане. В първия момент си помислих за глупостта на неизвестното лице, крало документи от преписката, защото е взело дори молбата на Константин Циганов." Според адвокат Макавеев документите изчезват, защото според тях Циганов е признат за български гражданин по произход, а не по натурализация. Законът не позволява да се отнеме гражданство по произход след изтичане на 10 години, а този срок при Циганов вече изтича. След като изчезват документите от преписката, става възможно

да се отнеме натурализацията му

При гласуването в Съвета по гражданството зам.-министърът на правосъдието Жанета Петрова се въздържа от гласуване, а трима от членовете му напускат заседанието, допълва адвокат Макавеев. "Никой до този момент не е поискал от Константин Циганов да представи липсващите по преписката документи, за да се увери в твърденията, че удостоверението, издадено за българския му произход, е невалидно - казва Макавеев. - Ако си зададем въпроса кога и откъде са изчезнали документите от преписката на Циганов, ще стигнем до признатия от ДАНС факт, че през 2003 г. от НСС е било изготвено писмо до Министерството на правосъдието с молба да бъдат представени всички документи по процедурата за даване на българско гражданство на Циганов. В резултат на извършената проверка на 18 ноември 2003 г. делото е прекратено и предадено на съхранение в МВР. Оттам или в движението на преписката между МВР и Министерството на правосъдието са могли да бъдат извадени поредицата от документи."


Дела и документи

С това скандалите около даването и отнемането на българско гражданство на Циганов не приключват. Абсурдно съвпадение е, че точно със същия номер 27 от същата дата 12 март, но вече 2010 г. е Указът, с който сегашният вицепрезидент Ангел Марин му отнема гражданството. Според адвокат Пламен Макавеев такова съвпадение може да стане веднъж на милиарди. Той допълва, че Указът на вицепрезидента Марин е нищожен и поради една още по-сериозна причина. Юристът е категоричен, че "липсва представителна власт от страна на вицепрезидента Ангел Марин". С други думи, президентът на България Георги Първанов не е делегирал права по отношение българското гражданство на вицето си Ангел Марин за втория им мандат, започнал през 2007 г.
По този повод адвокат Макавеев се е обърнал към Върховния административен съд. През септември му е издадено съдебно удостоверение, подписано лично от бившия шеф на ВАС Константин Пенчев. То му дава право да се получи препис от Указ на президента за делегирането на правомощията на вицепрезидента. В документа е отбелязано, че ако до седмица не получи искания препис, "съдът ще приеме, че това е мълчаливо потвърждение за липсата на такъв указ". Адвокат Макавеев казва, че от получения отговор от президентската канцелария и приложения Указ се вижда, че има прехвърляне на правата само за първия мандат.


Те го търсят, той не се крие

Руските медии описват Константин Циганов като шеф на престъпната групировка "Уралмаш". Снимка на Циганов стои на сайта на руското МВР в рубриката "Издирва се".
Запознати твърдят, че през 2002 г. представителят на Федералната служба за безопасност (ФСБ) на Русия отправя справка-запитване за хора на Уралмашката престъпна групировка на българска територия. Посочено е, че неин лидер е Константин Циганов. Той влиза в страната на 12 май 2000 г. Година по-късно получава българско гражданство. МВР прави проверка на процедурата. В края на 2003 г. тя е прекратена, след като не са открити нарушения.
През 2005 г. представител на ФСБ подава информация в родното МВР, че Константин Циганов се издирва за извършено особено тежко престъпление. В същото време той пътува из цял свят, държи офис в сграда, недалеч от руското посолство. През следващата 2006 г. в бюрото на Интерпол е получено писмо от московския офис на организацията. Според него Циганов се издирва в Русия за незаконно получаване и използване на информация, представляваща търговска и банкова тайна. Няма заповед за арест или за екстрадиция, дори за започване на наказателно преследване спрямо него.
През 2009 г. в ДАНС е получен аналитичен доклад за организирана престъпна групировка, предоставен от генералния секретариат на "Интерпол". В него е описана престъпна групировка с над 400 души, които се намират в България, Франция, Германия, Израел, Италия, Казахстан, Швейцария, Швеция, Таджикистан, Тайланд, Турция, САЩ, Великобритания и други страни. Циганов за пореден път е посочен като неин лидер.
През цялото това време, докато пристигат тези запитвания и доклади, Константин Циганов, както и партньорът му Андрей Панпурин се движат свободно по софийските улици и отваря фирма след фирма. Търговският регистър е публичен и могат да се получат всички данни за тях двамата, включително и адресите им.
Едва тази година ДАНС решава да се отърве от Циганов и Панпурин, който междувременно също е започнал процедура за получаване на българско гражданство.

 

РАЗМАХ: Комплексът "Коста дел Кроко" край Царево е едно от бизнесначинанията на Циганов.
РАЗМАХ: Комплексът "Коста дел Кроко" край Царево е едно от бизнесначинанията на Циганов.