Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СИЛА: Парламентът заедно с бившия партиен дом имат 410 млн. лева отчетна стойност.
СИЛА: Парламентът заедно с бившия партиен дом имат 410 млн. лева отчетна стойност.

 

 

От 5 до 10 пъти по-високи данъци и такса смет ще трябва да плащат много публични институции, болници, театри и частни фирми през следващата година, научи "168 часа".
Най-тежка е ситуацията с болниците и театрите, но финансовият удар няма да подмине парламент, президентство и Министерски съвет.
Особено безнадеждна е ситуацията с такса смет, която обикновено е 3 пъти по-голяма от местния данък. До тази година парламентът плащаше едва 383 хил. лв. за смет, и то заедно с гигантската сграда на бившия

партиен дом

Президентството от своя страна плащаше символичните 103 000 лева за такса смет. Сега тези цифри би трябвало да се увеличат петкратно, твърдят запознати.
"Според наши изчисления сгради на публични институции имат до този момент оценка по-малка от дребна по размер новопостроена административна сграда. Затова увеличенията ще са огромни. Например данъчната оценка на Народния театър, по която ще плаща местни данъци и такси през 2011 г., се е увеличила

6 пъти

и е стигнала 26 милиона лева. Ако плати по тази оценка такса смет, театърът ще фалира веднага", коментира пред "168 часа" общинският съветник от СДС Вили Лилков. - "Проблемът е, че новодекларираните данъчни оценки се различават страшно много от отчетната стойност на обектите, върху които досега се плащаха налозите", смята синият общинар.
Ситуацията наистина е трагична, защото всички публични дружества, институции и юридически лица трябваше до 31 юли да декларират пред общините данъчните си оценки. С поправка в наредбите за местните данъци от 2011 г. вече ще се плаща върху по-голямото от двете - данъчна оценка или отчетна стойност. Оказва се, че
масово

данъчните оценки

са в пъти по-високи от досегашната отчетна стойност на сградите и поради това и данъците ще бъдат в пъти по-високи. Единственото облекчение за публичните институции е, че не плащат местен данък.
"Наистина има проблем. Данъчната оценка на Народния театър даже е 29 милиона лева и е немислимо да плаща върху нея такса "смет". Още по-сложна е ситуацията с болниците. Например Военномедицинска академия досега е била с отчетна стойност от 65 милиона лева, а новата и данъчна оценка е 200 милиона лева", коментира Лилия Кираджиева, началник отдел "Местни данъци и такси" към Софийска община.
Можем само да гадаем с колко се е увеличила облагаемата стойност на парламента - двете сгради. Както "168 часа" вече писа, отчетната стойност на бившия партиен дом е 410 милиона лева, а той е в най-скъпата зона на столицата и квадратурата му е сигурно 5 пъти по-голяма в сравнение с Военната болница.
Според Кираджиева около половината от юридическите лица в София, включително много държавни институции,

не са спазили

крайния срок за подаване на декларациите с новите си данъчни оценки. Така ще се получи неравнопоставеност между тези институции, които са подали декларации и имотите им вече се водят с високи оценки, и тези, които още са с малките си отчетни стойности.
"Ще използваме законовата възможност и ще оставим изчисляването на такса смет да бъде както досега", коментира Лидия Кираджиева.
По този начин общината ще тушира проблема засега, но той стои отворен за следващата финансова 2012 година.

ЖЕНА НА ГОДИНАТА: Кметът Йорданка Фандъкова засега ще пожали обществените сгради и ще налага старата такса "смет".
ЖЕНА НА ГОДИНАТА: Кметът Йорданка Фандъкова засега ще пожали обществените сгради и ще налага старата такса "смет".
ФАКТ: Вежди Рашидов и Цецка Цачева излизат от сградата на Народния театър, който догодина ще трябва да плаща огромни такси.
ФАКТ: Вежди Рашидов и Цецка Цачева излизат от сградата на Народния театър, който догодина ще трябва да плаща огромни такси.