Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няколко човека извадиха едно мое изречение от контекста, за да обслужат твърдение. няма лошо. Поне се говори за това най-сетне!!!!!.

И така, започна да се размахва фразата "Мъже убиват жени", но това е извод от неадекватната обществена реакция от последните убити жени.

Когато убиха Виктория всички скокнаха, че е политическо убийство и пиха кръвта на нещастната жертва до дъно. Когато опитахме на няколко пъти да проведем дискусия по темата покрай Истанбулската конвенция, ни се обясни, че става въпрос за джендъри и отнесохме милиони глупотевини. Когато убиха Виола, ни се каза, че тя сама си е виновна, защото е красива и млада и си го е търсела. Когато онзи човек застреля жена си на светло пред приятелката ѝ, си говорихме как бил психопат. Изобщо, вчера чух от супер грамотен и умен човек твърдението, че тези неща се случвали на примитивни мъже и примитивни жени. Разбирате ли? Като един вид съучастничество. Ако са те убили, ти си примитивна жена.

Но всъщност има само едно нещо, което е вярно. И то е - почти сто процента от жените жертви на убийства са жерви на мъже. Но обратното не важи. Всъщност обратното не важи в огромна степен. Има статистики за България и просто не виждам какъв е проблемът да се говори за това.

Защо всички се обиждате? Биете ли жените си? Някой някого убил ли е?

Вижте, трябва да сме честни и ако не стане ясно и пределно честно не си кажем, че 90 процента от изнасилванията са от мъже, които познаваш и че 90 процента от убийствата са дело на мъже и че 95 процента от случаите на домашно насилие са на мъже, НЯМА КАК да обясниш на дъщеря си да се пази, докато се прибира сама по улицата и срещу нея върви мъж. Няма как да различи ранните симптоми на домашно насилие. Няма как да внимава за психопатии. И това не е омраза към пола или виктимизиране. Да наречеш жертвата "примитивна жена" е виктимизиране.

Когато детето ти пресича улицата учиш ли го да внимава? Учиш го. А значи ли това, че мразиш колите, шофьорите и личния транспорт - не. Значи, че взимаш мерки. Но ако ще трябва, за да не се обиждаме, да говорим абстрактно, не с думата “коли”, а с думата “предмети, движещи се по улицата”, то не знам докъде ще я докараме.

Научете се да наричате нещата с истинските им имена. Ако дъщеря ви е сама в присъствието на приятелка на леля ѝ, вероятността да я изнасилят е нулева. Но ако е в присъствието на приятел на леля ѝ... well, статистиките говорят. И ако не сте обяснили на децата си какво точно значи това и че трябва да внимават, значи се правите на луди.

И да - де що умишено убити жени има тази година, не са убити от мармоти. Мъже убиват жени. Много ви дразни това, защото се асоциирате на емоционално ниво. А да се асоциираш с убиец само защото сте един пол е смешно. Като вечният страх да не ви помислят за хомосексуалисти. Ако статистиката сочи, че предимно жени упражняват физическо насилие над деца, аз няма да седна да вадя от двеста кладенеца вода как насилието над деца намалява и как всички ние сме виновни и как всичко всъщност е супер, а ще помисля какъв е проблемът и има ли разрешение. Като например образователни програми, в които да с еказва на децата, че не е ок майките им, бащите им или който и да е да ги удря и това, че майка им ги удря не прави удрянето ок.

Силно се надявам, че мъжете нямат колективен ум и някакси съзнават, че и синовете им са застрашени. Било то като жертви или насилници.

А и какво ми казвате с информацията "Ама мъжете убиват и мъже"? Това някакси отменя проблема ли? Нищо не отменя. Проблем има и аз не искам нищо друго освен да го приемем, да си дадем сметка за нещата, да научим децата си да се пазят и да продължаваме напред.

*От фейсбук