Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петър Петров в пенсионерския клуб уж на сега разказал, че планира да ликвидира роднините си.
Петър Петров в пенсионерския клуб уж на сега разказал, че планира да ликвидира роднините си.

Остава в ареста заради готвен линч срещу него

Убиецът от Каспичан, който съсече с брадва роднините си заради имот, е планирал убийството им отдавна, научи "168 часа". Мотивът му бил, че те системно се оплаквали от него в полицията и го злепоставяли.

За този свой зловещ план за саморазправа с чичо си, леля си и братовчедите си 63-годишният Петър Петров намекнал, уж под под формата на шега, в пенсионерския клуб, но никой не му обърнал внимание. Сега местните се ядосват, че един подаден сигнал в полицията тогава може би е щял да предотврати кървавата драма в дома на ул. "Раковски" 3, където спецполицаи откриват четирите трупа на избитото семейство – чичото Георги, лелята Гуля, синът им Веско и дъщерята Славка.

Извършителят Петров направи пълни самопризания без опити да прикрие уликите – кървавите дрехи, с които е бил облечен, ножа и брадвата.

“Петър пиеше много

С алкохол убиваше нещо, което го терзае от години. Но една мъдрост гласи, че във виното е истината”, сподели възрастен мъж, който редовно посещавал клуба и е чувал заканите му срещу роднинското семейство. Човекът помоли да спестим името му по разбираеми причини: "Страх ме е от саморазправа, ако Петър един ден излезе от затвора, след като излежи присъдата си".

Мъжът съжалява, че никой от посетителите на клуба не е намерил кураж да съобщи за заплахите срещу фамилията.

"Заради мълчанието си всички чувстват вина", казва той. Според него вероятно никой не е реагирал, защото смятали, че на "Петър му хлопа дъската и не осъзнава глупостите, които говори, когато се напие".

В края на седмицата съдът в Шумен постанови за убиеца най-тежката мярка – постоянен арест. Срещу него е повдигнато обвинение за предумишлено убийство по особено мъчителен за жертвите начин. Наказанието по този текст от НК е лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна.

Окован с тежки вериги на краката и белезници около китките на ръцете, закопчани в стегнат колан около кръста, Петров влезе в съдебната зала. Според източник на “168 часа” в Съдебната охрана такъв колан се поставя само

“на закоравели престъпници и килъри”

Окръжният прокурор Маргарита Георгиева казва, че четворното убийство е извършено по изключително жесток начин.
Окръжният прокурор Маргарита Георгиева казва, че четворното убийство е извършено по изключително жесток начин.

И това е първият случай след делото “Килърите”, когато се наложило използването на крайната мярка.

Петров изглеждаше видимо спокоен и уравновесен. Не се съпротиви при опитите на фотографите да снимат по време на съдебното заседание.

Единствените думи, които промълви, бяха: "Не мога де се прибера в Каспичан,защото ще ме убият. Съдът да реши".

Защитата не оспори нито едно от доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство. Според адвокат Станчев няма яснота в какво психическо състояние е бил клиентът му преди да извърши престъплението, в което е обвинен. Защитникът призна, че го е заварил в неадекватно състояние. С оглед на сигурността му настоява да бъде уважено искането на Петров да остане в ареста заради „страх от насилие от съселяните”.

Според съдия Нели Батанова, от представения фотоалбум като доказателство било видно, че четирите жертви не са починали от естествена смърт. А обвиняемият не е с психични отклонения, добре е разбирал значението на извършеното деяние и е

можел да контролира изцяло поведението си

В случая се касае за лице с установена престъпна нагласа и затова трябва да бъде наложена мярка за неоткление “Задържане под стража”. В съдебната зала бе съобщен и един неизвестен досега факт около кървавата драма – именно синът на обвиняемия е свидетелствал, че с помощта на лост е отворил заключената врата на стаята, в която специализираният полицейски екип открил Петров.

Засега решението на Шуменския окръжен съд все още не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Варна.

Наблюдаващият прокурор по делото Румен Рачев не съобщи подробности около последователността на кървавите деяния – дали възрастните или синът и дъщерята са първите жертви. Магистратът обясни, че показанията на обвиняемия на този етап от разследването са лаконични – убил е роднините си заради имот.

През далечната 1989 г. Петров бил осъден условно от Смолянския съд за

опит да убие домоуправител

Но впоследствие бил реабилитиран.

Сега резултатите от аутопсията са категорични – и четиримата в Каспичан са посечени с брадва. Почеркът на нападателя е един и същ – силни удари с брадва по главата. Смъртта при двама е настъпила от черепно-мозъчна травма, а при другите двама – от остра кръвозагуба.

“Такова клане не сме виждали”, били първите впечатления на полицаи пред четиримата лекари, извършили аутопсията. Ангажирани са били и трима съдебни лекари от Варна.

“Това не е най-трудният случай в практиката ми, имало е и по-сложни, когато също роднина подпали възрастно семейство, за да им вземе имота”, спомня си началникът на “Съдебна медицина” при МБАЛ Шумен д-р Владимир Владов.

Семейството от Каспичан било умъртвено не само заради един имот - къщата, в която са живеели убиецът и роднините му. Проблемна била и огромна нива, която притежавали в околностите на Каспичан. От нея докарвали добри доходи, научи “168 часа” от близки до разследването. Петров претендирал, че баща му, който е брат на 81-годишния Георги, също е собственик на имота. Според него не било редно да го лишават от финансови дивиденти. За нивата двете страни непрекъснато се карали и не можели да я разделят. А от полицията ги съветвали да разрешат спора по съдебен път.

Повод за завист от страна на убиеца било и завидното финансово положение на семейството на чичо му. Причината за това е, че братовчед му Веско дълги години бил на гурбет в Гърция и се замогнали – купили и огромен апартамент във Варна. Успели да го обзаведат както трябва и това подразнило роднината им.

След клането домът в Каспичан вече е известен като

“Къщата на ужасите”

“Изпитвам страх и притеснение, когато минавам оттам”, сподели съседката Росица Христова. 58-годишната жена, с няколко болести, живее в порутена и изоставена къща на съседната улица „Москва”.

“В коптора няма нито ток, нито вода - казва Росица. - А когато буля Гуля беше жива, ми обеща да убеди кмета да ми осигури нормално жилище. Това за жалост не се случи.”

Тя не може да забрави добрините на съседите й, които редовно й помагали с пари, когато се разболее.

Последно с Гуля се видели на 23 септември, когато се прибрала заедно с дъщеря си и сина си от покупки в Шумен. Съседите предполагат, че тогава роднината им ги е нападнал с брадва – първо избил възрастните, а на втория етаж, в антрето, ликвидирал и братовчедите си – Славка и Веско.

В малкото, но вече не толкова спокойно градче упорито се говори, че след убийството Петър Петров се затворил в стаята си, където полицаите го изненадали „да гледа спокойно плазмен телевизор на чаша вино”.

Страховитият двуетажен дом е запечатан от полицията, видя „168 часа”. На вратата има некролог с имената на избитото семейство. На простора виси пране, което от дъжда е загубило цвета си. На земята лежи съвсем нов велосипед, който младите използвали, когато отиват до магазина.

Община Каспичан пое всички разходи по погребението. Обявен бе и ден на траур в памет на избитото семейство.

Още по темата:

Обвиняемият за кървавата касапница в Каспичан: Ако ме пуснат от ареста сега, ще ме убият