Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Манолов
Димитър Манолов

Те имат нужда от услуги, а не от изолация, казва президентът на КТ "Подкрепа"

- Г-н Манолов, поискахте от НОИ и Агенцията за социално подпомагане данни за издадените решения за инвалидни пенсии. Защо?

- За да разберем доколко са верни тези приказки, че има ужасно много фалшиви ТЕЛК решения на хора, на които не им се полагат пенсии. Искаме да направим анализ.

- При вас има ли данни за пенсии, издадени на база фалшиви телкове?

- Нямаме, затова искаме тези данни, за да знаем дали тези приказки са верни, или са митове.

- Ако се окажат верни, ще поискате ли законодателни промени и в каква посока?

- Отдавна предупреждаваме, че т.нар. реформа трябваше да започне по друг начин. След като на обществото се обяснява колко много фалшиви решения има, първо, трябва да ги разровим, да ги намерим, да накажем виновниците. Нека се погрижим за заетостта на хората с увреждания, защото за тях това е най-големият проблем. Ако тези хора могат да изкарват прехраната си, никой от тях няма да чука на вратите на държавата за някой лев. Чак след това трябваше да се мисли за експертизата. Първият опит за прилагане на новата наредба за медицинска експертиза е потресаващ.

- Защо?

- На твърде

много хора им

се отнемат

права

Това е нещо, за което предупреждаваме от самото начало. Ясно е, че един контингент ще отпадне по естествен ред от държавните помощи.

- За кой контингент говорите?

- За хората, които получават добавки, инвалидни пенсии. Има над 70 добавки, за които държавата плаща по един или друг начин.

- Имате ли сигнали от хора, които са ощетени от наредбата за медицинска експертиза, която е в сила от 3 август?

- Оказа се, че тя и технически не може да сработи. Защото се искат специалисти, които да потвърдят едно или друго увреждане, но те няма как да се осигурят. Ще изчакаме, минало е малко време и няма да е коректно още отсега да настояваме за промени. Още повече че самата наредба си даде 6-месечен срок. Струва ми се, че очевидни слабости могат да бъдат оправени и преди този срок. Чуваме за изолирани случаи и сега да се правят глобални изводи, не е добър подход.

- Министерството на труда е готово с проект за Закон за хората с увреждания. Предвижда се по-голяма финансова помощ, подкрепяте ли промените?

- Категорично не ги подкрепям, защото раздаването на пари е купуване на съвест, което се е случвало през годините.

Дайте да им

дадем някой

лев, пък да им

затворим устата

Не става така. На тези хора трябва да им се предоставят конкретни услуги, те трябва да бъдат обратно върнати в обществото и да станат част от него.

Раздаването на пари и изолирането им по никакъв начин не върши работа. От друга страна, желанието за повече пари води до това, което виждаме напоследък - едни хора, които ужким не били за пари, а всяка втора дума им е за пари.

- Това реформа под натиск ли е?

- Ако някой е склонен да се поддава на натиск, си е негова работа. Промени като тези трябва да се вършат в спокойна среда и със здрав разсъдък. Това да вземаш решения на пожар само и само да угодиш на някого, не е решение. Решението трябва да е трайно и устойчиво, защото утре този човек може да настоява за още.

- Дайте пример.

- Да се създадат повече дневни центрове, където хората с увреждания да бъдат социализирани, да им се окаже специализирана помощ. Хората, които отглеждат у дома хора с увреждания, трябва да разберат, че не са способни да се грижат компетентно и специализирано за тях.

Затова

трябва да има

специализирана

грижа,

ориентирана към съответните увреждания.

- През октомври майките на децата с увреждания настояват да се приеме и Законът за личната помощ. Обсъждането му в националния съвет за хората с увреждания нажежи страстите, вие избухнахте, после се извинихте. Майките заплашиха да ви съдят. Но какво е вашето мнение за този законопроект?

- Нека ме осъдят. Тази глупост по никакъв начин не бива да влиза в политическия дневен ред. В България сме се нагледали на това, когато нещо е лошо, да се опитваме да го поправяме с нещо, което е в пъти по-лошо. Няма по-глупаво и по-вредно нещо от това недоносче, което са съставили хора, свързани с Държавна сигурност, което според мен нарочно са подхвърлили, за да всява паника. Това недоносче по никакъв начин не трябва да бъде обект на дебат, в него няма абсолютно нищо. Ако имаше нещо в него, то щеше да бъде прието преди 15 г., когато цъфна за първи път.

- Не виждате нищо положително в този проект?

- Виждам само вредни неща. Първо - това е нещо ужасно скъпо и България не може да си го позволи. Второ,

въвежда се

фигурата на роба

- домашен

асистент,

защото на него му се присъжда робска роля. Това са неща, с които няма как да се съгласи човек. Не може някой сам да определя потребностите си, пък някой друг да плаща.

- Социалното министерство е готово и с финалния документ за изплащането на втората пенсия от универсалните фондове. Приемате ли тези предложения?

- Ще ги гледаме, когато придобият малко по-завършен вид. Но във всеки случай мнението ми е, че трябва да се даде максимална свобода на хората да разполагат с тези средства, които са събирани, макар и насила.

Когато аз мога да изтегля парите си накуп, аз мога да си свърша нещо с тях или да ги дам и на наследниците. Един от най-големите проблеми ще дойде от наследствеността.

- Защо?

- Защото ние се пръснахме по света. Аз мога да имам един наследник в Америка, друг в Китай и трети в Австралия, които никога няма да могат да се разберат технически как да постъпят с правата си върху смешните пари, които аз ще съм им оставил. Което е

една от целите -

тези пари да

останат на

разположение

на пенсионните

фондове,

по същество да останат техни.

- Според много експерти, ако хората преместят втората си пенсия в НОИ, те ще получават по-висока пенсия. Какво е вашето мнение?

- Това е абсолютно сигурно. Това е доказано математически. Пенсията се намалява с 23%, когато хората са в частен пенсионен фонд. Никой не е в състояние да постигне 23% доходност за период от 40 г., пенсионните фондове и наркотици да продават, не могат да постигнат такава доходност.

CV

- Роден е на 23 август 1958 г. в София

- Строителен инженер по образование

- Член е на КТ “Подкрепа" от ноември 1989 г.

-  Вицепрезидент на синдиката до 2015 г.

- Председател на делегацията на “Подкрепа” в тристранния съвет и член на надзорния съвет на Националния осигурителен институт

- Димитър Манолов е президент на КТ “Подкрепа” от 2015 г., когато замени на поста основателя на синдиката Константин Тренчев.