Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Продължава разследването за насилие над деца с увреждания в габровския център за настаняване "Хризантема". Окръжната прокуратура в града отмени прекратяването на досъдебното производство.

В началото на август Районната прокуратура в Габрово спря разследването с мотива, че не са събрани доказателсва за изтезания на децата, настанени в институцията.

Прокурорите подеха центъра в началото на февруари след разпространени видеозаписи на служители в дом "Хризантема", които обиждат и удрят деца. Видеото, запечатало как детегледачка крещи "Маймуна гадна!" на едно от настанените и бой през ръцете на друго дете, взе главата на директорката на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кръстева, после оставка даде шефката на просветната дирекция в общината Даниела Василева. Бе уволнен и почти целият персонал на центъра.

Половин година след грандиозния скандал досъдебното производство бе прекратено и обвинения срещу длъжностни лица не бяха повдигнати. Втората инстанция е отменила постановлението и е дала указания за продължаване на разследването.