Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди сватбата на Александра Арабаджиева и Стайко Стайков през 2011 г. кметът на Карнобат Георги Димитров показва скулптурата, която ще им подари. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА
Преди сватбата на Александра Арабаджиева и Стайко Стайков през 2011 г. кметът на Карнобат Георги Димитров показва скулптурата, която ще им подари. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Ако някой е вършил нещо нередно, да си носи отговорността.

За наема си има перфектен договор. Това, че отдаваш

нещо под наем, не те прави престъпник

Фабриката за цигари бе разбита при акция на ГДБОП на 18 юли. Тогава изплува името на сина на карнобатския кмет Георги Димитров - Иван, който бе разпитан и пуснат. Разбра се, че той е отдавал помещението до жп гарата под наем. Пред разследващите той показал цялата документация по договора.

“Има си официален договор за наема, плащат се данъците. Това, че някой е решил да прави нещо нередно в нея, да си носи отговорността”, коментира тогава кметът Димитров, който по време на акцията бе в чужбина.

Нелегалната цигарена фабрика се намира в приватизирана стара мандра. Постройката била закупена от Димитров, но след като станал кмет през 2007 г., той я прехвърлил на сина си. Преди 4 г. Иван започнал бизнес с дървени въглища, но после се отказал, за да не обвинят семейството му, че мърси въздуха. После отдал помещението от 700 кв. м под наем за 6000 лв. на месец с ДДС. “Какво се случва вътре, не е наша отговорност”, казва Георги Димитров. Той твърди, че за последно е влизал в цеха преди 10 г. След акцията вчера му позвънихме отново.

- Арестуван ли е синът ви, г-н кмете?

- Не, само го разпитват.

- Какво е мнението ви по случая?

- Да оставим органите да си свършат работата. Не искам да правя изявления, за да не излезе, че се меся в работата им.

- Подозирали ли сте какво се върши в помещенията, които е отдавал синът ви под наем?

- Не. И през ум не ни е минавало, разговарял съм с него по този въпрос. Ако някой е вършил нещо нередно, да си носи отговорността. За наема си има перфектен договор. Това, че отдаваш нещо под наем, не те прави престъпник.

- Защо не продължихте с производството на дървените въглища?

- В интерес на истината в началото нещата потръгнаха, но чисто от екологични съображения производството бе спряно. Знаете как е, хората веднага щяха да кажат, че мърсим въздуха.

- Как ще се отрази акцията във винпрома? Знае се, че дружеството е сред големите спонсори на общината за важни мероприятия.

- Няма как да не се отрази. С тяхна подкрепа честваме Трифон Зарезан, празника на града. Да не говорим, че 2000 души в Карнобатско работят там. Почти всеки втори от семейство е свързан с дейността на винпрома. Покрай него се засяха много лозя, даже онзи ден разговарях със служител от винпрома, тъй като една жена си продава масива.

- Претърсвания в общината извършвани ли са?

- Не, защо трябва да се правят в общината?!

- С Миню Стайков познавате ли се?

- Че кой не го познава в Карнобат. Там е работата, че аз го познавам, но синът ми Иван не го познава. В нормални отношения сме, но не сме приятели.

- Виждате ли политически подтекст в акцията? Вие сте червен кмет, макар на последните избори да не се кандидатирахте от БСП, а излязохте като независим.

- Никога не съм крил убежденията си, но не виждам политически подтекст в акцията. В края на краищата Иван е реалният собственик на помещенията, не аз. Не може във всяко нещо да се търси политика.