Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За две години португалецът пръсна над 350 млн. евро за играчи, спечели второстепенни купи и успя да се изпокара с всички в клуба

Пристигна с огромно самочувствие и претенции, а ще си тръгне с разклатено психическо здраве и убеждението, че повече никога няма да стъпи в този град. Така по-сбито може да се опише авантюрата на Жозе Моуриньо в "Манчестър Юнайтед". Никой не предполагаше, че треньорът, който спечели толкова много в европейския клубен футбол, може да се сгромоляса толкова тежко.

Поне в началото провалите му пможеха да намерят своето оправдание. Моуриньо пое един повален великан, разболял се тежко след края на ерата "Алекс Фъргюсън" на "Олд Трафорд". От Специалния се очакваше да похарчи стотици милиони и да върне предишния имидж на "Манчестър Юнайтед". Той изпълни перфектно първата задача, но се провали с втората.

От началото на новия сезон събитията в английския гранд излязоха от контрол. "Червените дяволи" играят ужасно и ядат пердах от отбори, които в предишните години са схрусквали за закуска. Смразяващата загуба 0:3 от "Тотнъм" показа, че камъчетата в обувката са се превърнали в цели канари. След края на мача Моуриньо се луташе насам-натам, ръкопляскайки на феновете и на самия себе си. По-възпитаните запалянковци отвърнаха на жеста му, но мнозинството отдавна беше напуснало стадиона, огорчено от безумно слабата игра на любимия отбор.

Срещу "Тотнъм" "червените дяволи" приличаха на третодивизионен тим и дори по-страшно - на кокетно българско отборче от "А" група. Напред - страшна скръб, но в защитата беше истински филм на ужасите.

Особено лошо впечатление направи защитникът Виктор Линдельоф, който беше купен от Моуриньо за около 30 млн. евро от "Бенфика". Е, в този мач шведът не струваше и пет стотинки, след като не свърши нито една от поставените му задачи. Както обичаме да казваме по нашите географски ширини - не е виновно момчето. Прехвалените звезди пред него не си помръднаха пръста да притесняват съперника и той налиташе като ястреб на младо зайче.

Куриозите продължиха и след мача, когато побеснелите ултраси на "Юнайтед" се тъпчеха в метрото. Моуриньо явно не се справи като мениджър тази вечер, но блесна като актьор.

Той обиколи трибуните с изражение на мъченик, който е готов да умре за каузата. Лицето му беше едно към едно с това на Мел Гибсън във финалната сцена на "Патриотът". Номерът явно мина и малцината останали фенове изръкопляскаха на Специалния.

Доста по-хладно посрещане той получи на пресконференцията след края на мача. Журналистите - фенове на "Юнайтед", го засипаха с остри въпроси и така провокираха поредната изцепка на Моуриньо, която няма нищо общо със здравия разум. Той се развика на някого в залата и се изнесе с гръм и трясък от трибуната, отрупана с микрофони. Постъпката му бе последвана от подигравателен смях. Медиите повече не могат да търпят арогантното поведение на чужденеца, който не успява да го подплати с конкретни резултати.

От 2016 г. досега Жозе похарчи към 350 млн. евро, но с всичките тези пари спечели второстепенни трофеи за отбор от ранга на "Манчестър Юнайтед". На всичкото отгоре преди този сезон португалецът успя да се изпокара с почти всички хора, от които зависи комфортът му в отбора.

Първо нападна шефовете си, че не са му осигурили необходимите попълнения, за да се конкурира с "Манчестър Сити" и "Ливърпул" за титлата. След това се озъби и на собствените си играчи, определяйки ги като негодни да свършат работата. Създаде се взривоопасна атмосфера с участието на много разсърдени и резултатите са налице. "Юнайтед" се опитва да подобри всички рекорди за най-лош старт във Висшата лига, а следващият мач с "Бърнли" може да се окаже решаващ за бъдещето на Моуриньо на "Олд Трафорд".

Нова издънка може и да раздвижи босовете на "Юнайтед", които поне в този момент не се чувстват достатъчно уверени, за да разкарат треньора.

Подобна стъпка изисква одобрението на доста хора в клуба - собственици и важни инвеститори, които са загрижени за своето капиталовложение. Ако грандът от Манчестър продължи да се дъни, нещо ще трябва да се промени. В Англия твърдят, че Зинедин Зидан и Антонио Конте очакват обаждания.

Дали самият Жозе няма да изпита облекчение, ако му стоварят торбата с парите от неустойката и му покажат вратата? Португалецът вече призна, че мрази Манчестър и би направил всичко, за да се върне в Лондон, където са децата му и където може да се разхожда много по-спокойно по улиците, без да го спират на всяка крачка за автограф. Тази негова мечта може да се изпълни още в следващите седмици, ако "червените дяволи" продължат с катастрофалните си издънки.