Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стефан Софиянски КАДЪР: Би Ти Ви
Стефан Софиянски КАДЪР: Би Ти Ви

За връщането на двореца Врана на Симеон Сакскобургготски има две особености, каза Стефан Софиянски, бивш кмет на столицата по Би Ти Ви.

"Фердинанд е бил добър ботаник и е искал да има обширен парк на територията му. Преценил климатичните условия и откупил крепостните актове, които са играли роля на нотариални актове. И те са прикрепени към реституцията. Втората особеност а, че след като царят получава обратно собствеността си, дарява 820 дка от парка към Врана, който общо е бил с територия 900 дка. Това обяснява причината, поради която общината прави разходи за неговата поддръжка", каза Софиянски.

"Ние върнахме имоти на царя не съставен в общината, а списък съставен от комунистическата партия. Но този конфликт има по-дълбоки корени", каза Софиянски.

"Между 1945 и 1955 г. е извършена национализацията - тогава са отнемани имоти, хората са били интернирани и изселвани, пращани по лагери. Партиите са били забранени, лидерите им са били съдени. На селяните се взима земята, на евреите - както сме ги спасили, така сме им взимали земята и тласкали към Израел. Народният съд съди и убива хората и това е едно насилие. То завършва в средата на 90-те години и тогава държавата се сдобива с огромна собственост придобита с насилие. И откъде идва конфликтът? Държавата не издържа, не успява да се справи с това имущество и фалира. Тогава идват демократичните процеси. Но не можем да съберем разделените семейства. Търсим социална справедливост по демократичен път. Но там, където демокрацията влезе в конфликт с насилието, там се явиха такива конфликти", каза още Софиянски.

На въпрос не трябва ли държавата все пак да остави някой от имотите на царя , за да има свой дом в България и какво ще направи в този случай, Софиянски отговори - каквото направи преди - Врана беше на УБО. Общината и тогава поддържаше парка, а в двореца не се живееше и той беше поддържан минимално.

Според него на този случай не трябва да се гледа като на единичен случай. "С това нещо ние рискуваме да въведем отново насилието в политиката на държавата." Защото утре , ние, демократите можем да кажем - "Позитано " е построен с държавни средства". Комунистите ще отговорят, че е построен от членски внос, а ние ще отговорим, че членският внос е събран по платежна ведомост на ЦК на БКП, а те и държавата бяха едно и също нещо, затова можем да приберем "Позитано" като държавна. ВМРО също има много голяма реституция, но ние можем да кажем - това ВМРО не е онова ВМРО и да му вземем имотите. Ако тръгнем по този път 20 години след като това е станало, можем да върнем отново насилието в държавата, заяви Стефан Софиянски. Според него срещу това трябва да се борим.

В София са извършени над 10 000 реституции, върнати са еврейските имоти, върнато е партийното имущество - посегнем ли на едното, значи приемаме това за принцип и можем да посегнем и на другото, каза още екскметът. Благодарение обаче на реституцията България бе призната за демократична държава и стана член на ЕС. Нашето бъдеще е да продължим по този път, а не да се ровим в боклука, заключи Софиянски.