Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Залата в Пловдивския районен съд се оказа тясна за 19-те арестувани.
Залата в Пловдивския районен съд се оказа тясна за 19-те арестувани.

Пазят с камери и полиция запечатаните бази с нелегални цигари

Столични адвокати заменят спешно в съда служебните защитници на 9 задържани

Работници и шофьори са болшинството от 19-те задържани в петте тайни фабрики за цигари в Тутракан, Горна Оряховица и Дупница, разбити на 24 срещу 25 август.

Разследващите

не са успели да

стигнат до

мозъците на

схемата

и те остават на свобода. Само двама от арестуваните - Сава Шопов и Айше Юсеин, са на по-високо ниво. Мъжът е собственик на базата в Горна Оряховица. Според прокуратурата за него има доказателства, че е отговарял за снабдяването на нелегалното производство. Жената пък е представител на юридическото дружество, което е притежавало сградата на незаконната манифактура в Тутракан. Тя е предоставяла колата си на хора от въпросната фабрика, носела е там храна.

Това се разбра в Пловдивския районен съд, където 19-те бяха докарани с белезници в понеделник следобед. Сред тях са 4 жени. Прокуратурата поиска за всички постоянна мярка “задържане под стража”. Някои от закопчаните

пристигнаха по

джапанки, както

са ги заварили

полицаите

по време на акцията. Повечето криеха лицата си с ръце. Изненадващо в залата се появиха трима софийски адвокати, които замениха 4-ма служебни от Пловдив и поеха защитата на деветима от задържаните. Клиентите на столичните юристи им подписаха пълномощните в залата.

“Не разбрах по какъв начин колегите от София са осъществили контакт с поверениците си и кога и как са се запознали с материалите. Няма да коментирам крайно некоректната им постъпка”, каза пред съда служебният адвокат Росен Димитров.

В залата се чудеха кой е наел кантората от столицата. Представителите ѝ поискаха 10 минути, за да прочетат събраната документация. След това настояха делото да бъде прекратено, тъй като Пловдивският съд не бил компетентен да го разглежда.

Престъпленията са извършени на различни територии в страната и са подсъдни на местни правораздавателни органи, аргументираха се софийските адвокати. Колегата им от Пловдив Кирил Николов, който е бивш съдия и брани двама от арестуваните от тайните предприятия, ги подкрепи. Защитникът на притежателя на фабриката в Горна Оряховица Сава Шопов - адвокат Красимир Елдъров, не се съгласи с колегите си.

“В интерес на двамата ми клиенти е делото да се гледа час по-скоро.

Сава Шопов има

6-годишен син с

церебрална

парализа, на

когото е

планирана

операция

в Истанбул през септември. Другият ми повереник - Ваньо Михайлов, пък е с онкологично заболяване. След 2 дни трябва да замине за Германия, където провежда терапевтичен курс”, обясни Елдъров и представи пред съда епикризи.

Прокурорът Георги Гешев се противопостави на опитите делото да бъде прекратено и посочи, че е било образувано в Пловдив срещу двама мъже за пране на пари. Доказателства в тази връзка все още се събират, но при разследването на въпросните двама, при което са използвани специални разузнавателни средства, са разкрити тайните фабрики.

Съдът се съгласи с обвинителя и реши мерките да се гледат в Пловдив, където е започнало досъдебното производство. Повече от половин час отне снемането на самоличността на 19-те задържани. Оказа се, че са от различни населени места - от пловдивските села Крумово и Първенец, София, Смолян, Хасково. Между тях е и Петър Христов, директор продажби във варненска печатница, където са се правели цигарените опаковки. С изключение на него всички арестувани заявиха, че са безработни. Това е обяснимо, тъй като

не са имали

трудови договори

в тайните

манифактури

Разследващите твърдят, че са били ангажирани по 15 дни месечно в производството и са получавали по 1500 лв. заплата.

“Става дума за много добре организирана конспиративна схема. Намерени са големи количества заготовки, което говори за мащабите на производството”, посочи прокурор Георги Гешев. Той добави, че базите са били със затъмнени стъкла и модерни инсталации, за да не се разнася миризма на тютюн. Вероятно заради строгите мерки за сигурност предприятията са останали неразкрити цели 2 години.

Интересно обаче как в малко градче като Тутракан полицията не е забелязала, че в сградата на бившия консервен завод се работи, коментират разследващи. По информация на източник на “24 часа” в нощта, когато прокурори и полицаи от Пловдив са атакували нелегалната фабрика в Тутракан, на същата улица заварили да стои местна патрулка. Не е ясно какво е правела там, след като не е участвала в удара.

10 от задържаните в Тутракан са привлечени към наказателна отговорност затова, че на 24 август след предварителен сговор помежду си и с неизвестен извършител са държали акцизни стоки без бандерол в големи размери. В групата е и Айше Юсеин. Същото обвинение е повдигнато и към арестуваните в Горна Оряховица, сред които е собственикът на предприятието Сава Шопов. Според прокуратурата

Петър Христов

от варненската

печатница му

бил помагач

Обвинение за нелегални цигари има и срещу Ваньо Михайлов, за когото в съда бяха представени документи за онкологично заболяване. От негов обект в с. Ясен, Плевенско, са иззети 46 хил. кутии “Капитал” без бандерол и 35 000 “Ева Слимс”.

Петър Крайненски и Добрин Добрев са били заловени във Великотърновския регион, в близост до разклона за Горна Оряховица. Първият е карал с тир над 5000 кг нелегален тютюн.

“Добрев се е движел пред камиона, като е трябвало да

съобщава на

шофьора за

полицейски

проверки”,

заяви в залата прокурорът Георги Гешев.

Защитникът на Крайненски и Добрев - Кирил Николов, посочи, че няма доказателства двамата му клиенти да са знаели каква стока транспортират, както и да имат връзка с фабриките. Според него тютюн можело да се намери навсякъде в пловдивския квартал “Столипиново”, което не означавало, че е свързан с тайните манифактури.

“Няма да отричаме достойнствата на прокуратурата, разбила тези фабрики. Освен адвокати на лошите престъпници сме и съвестни граждани. Нито един от изправените в съда обаче няма общо с онези, които са организирали и нелегалното производство, закупили са машини за него и са търгували със стоката”, каза в залата адвокат Николов. По думите му по делото “няма и следа от опит да се стигне до мозъците на схемата”.

“Черноработникът, който тъпче цигарите, защото е принуден от стагнацията, няма вина. Престъпник е този, наел тези несретни хора, за да се обогатява”, посочи защитникът.

Съдът отхвърли исканията на адвокатите за по-леки мерки за неотклонение и остави всички 19 закопчани под ключ. Решението бе произнесено след полунощ в понеделник срещу вторник. Защитниците възнамеряват да обжалват пред по-горната правораздавателна инстанция в Пловдив.

Очакват се

още арести,

тъй като разследващите продължават работата по нелегалните фабрики. И петте бази, в които бяха открити общо 42 тона тютюн и 190 000 кутии цигари от различни марки, в момента са запечатани.

“В помещенията са монтирани камери, свързани с дежурните части на местните полицейски управления. Поставена е и денонощна физическа охрана”, заявиха разследващи.

Собственикът на фабриката в Горна Оряховица Сава Шопов (вторият от дясно на ляво) стоеше с гръб към камерите, за да не бъде сниман.
Собственикът на фабриката в Горна Оряховица Сава Шопов (вторият от дясно на ляво) стоеше с гръб към камерите, за да не бъде сниман.