Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турци следят курса на лирата в обменните бюра.
Турци следят курса на лирата в обменните бюра.

22-ма все още имат състояние с 9 нули, но дори двамата най-заможни турци са загубили по 1,4 млрд.

Авер от 35 г. на президента Реджеп Ердоган е сред турските милиардери, които осъмнаха като милионери заради срива на турската лира. Мустафа Латиф Топбас – собственик на най-голямата турска търговска верига BIM, е загубил 540 млн. долара от състоянието си в сравнение с март, когато сп. “Форбс” публикува списъка си на световните богаташи за 2018 г. По онова време Топбас притежаваше 1,2 млрд. долара. Веригата на турския тузар има 6000 магазина в страната си, 374 в Мароко и 267 в Египет.

Заради финансовата буря в южната ни съседка, която стопи 45% от стойността на лирата спрямо долара от началото на годината, 13 от 35-те турски топбогаташи изпаднаха от списъка на милиардерите и вече броят имането си в милиони. А дори и онези, които успяват да се закрепят сред притежателите на състояние с 9 нули, претърпяха големи загуби.

Името на Топбас често се появява в медиите въпреки желанието му. През 2015 г. избухна скандал, когато съд разпореди да бъдат снижени критериите за опазване на околната среда в защитена природна зона в село Зейтинели край Урла, в егейската област Измир, където бизнесменът градеше комплекс от луксозни вили. Според съдебното решение зоната на строителството отпадна от най-високата степен на защитеност. Медии написаха по този повод, че

Ердоган често

гостувал в

комплекса

на стария си приятел. Твърдеше се дори, че част от вилите са негова собственост. Тогава пред магистратите Топбас заяви, че е купил земята преди 34 години заедно с приятели, а едва преди 15 г. мястото било обявено за защитена зона, което било оспорено от собствениците в района. Той призна, че е приятел с Ердоган от 35 г., още преди президентът да влезе в политиката, но заяви, че той е идвал само 3 пъти в Зейтинели заради огромната си заетост.

Али Агаоглу, известен като

Турския Тръмп,

също е в списъка

на изпадналите

и също е загубил 540 млн. долара, твърди сп. “Форбс”. Агаоглу е сред най-големите строители на хотели, морски и ски курорти в Турция. Компанията “Агаоглу груп” притежава 8 500 000 кв. м земя по западното крайбрежие на страната и продължава да купува парцели и да се занимава с проекти в енергетиката и туризма. В началото на 2018 г. състоянието на Агаоглу бе $ 1,1 млрд.

Голям удар е сполетял и Мехмед Гюнал, който днес има 990 млн. при 1,7 млрд. преди няколко месеца. Той е най-известен с това, че

притежава

10 петзвездни

хотела

в най-посещаваните от туристи райони в Турция. От миналата година се занимава и с електронна търговия.

От 1,4 млрд. на 970 млн. е паднало състоянието и на Ахмед Зорлу. Той е шеф на една от най-големите турски корпоративни групи, която се занимава с текстил, енергетика, недвижими имоти. Съдбата на Ахмед е споделена и от племенника му Олгун Зорлу, който днес има 780 млн., а преди месеци портфейлът му е бил пълен с $ 1 млрд.

Сефик Диздар сега има 940 млн. при 1,7 млрд. преди, посочва “Фобрс”. Името му се свързва главно с производство на конфекция и стоки за дома. Компанията му разполага с верига от 469 магазина в Турция и 364 в 37 други страни.

При Дениз Сахенк спадът е от 1,3 млрд. на 880 млн. долара. Това е

единствената

жена в списъка

на милиардерите, които лирата направи милионери. Тя е вдовица на Айхан Сахенк, основател на “Догус холдинг”, който почина от сърдечен удар през 2001 г. Основното богатство на семейството е натрупано от Гаранти банк, но Сахенк продадоха оставащите 10% от акциите си през 2017 г. Сега притежават основно луксозни хотели по цял свят, сред които “Атина Хилтън” в Гърция, “Капри палас” в Италия, “Вила Магна” в Мадрид и “Алдрованди вила Боргезе” в Рим.

Строителните магнати Ерол Табанка и Мехмед Тара също дължат неволите си на резкия спад на лирата. Сега те притежават съответно 700 и 710 млн. долара при 1,2 и 1,3 млрд. преди. В началото Табанка се е занимавал с изграждане на паркове. Но постепенно портфолиото му обхваща паметници, инфраструктура, индустриални сгради, летища. В момента компанията му работи основно в Туркменистан.

Тара, който управлява най-голямата строителна и енергийна турска компания - ЕНКА, притежава хотел и търговски молове в най-скъпите райони на Москва. В родината си той е най-големият частен производител на ток.

Работещите във

фармацията

братя Бюлент

и Фарук

Екзачибаси също

са ударени

от кризата с лирата. От 1,5 млрд. състояние за всеки един от двамата сега те имат съответно 690 и 560 млн. долара. Те са също едни от най-големите производители и износители за Европа на керамика, тухли, плочки и аксесоари за баня. От баща си наследяват и империя за дистрибуция на лекарства за болниците, която разширяват. Фамилията е най-големият производител на тоалетна хартия в Турция.

Във фаталната 13-ица влизат още Мехмет Басаран и Мехмет Хатат. Първият е слязъл от 1,1 млрд. на 330 млн. долара, а вторият е изгубил над 1 млрд. от състоянието си и днес има 350 млн. при 1,4 млрд. преди. Басаран се занимава с банки и газ, а Хатат произвежда трактори и развива проекти в недвижимите имоти – хотели, търговски и конферентни центрове и офис сгради.

Дори и най-богатият турчин Мурат Юлкер е голям губещ от спада на лирата, тъй като

състоянието му

е намаляло с

1,4 млрд.

Това обаче не го вади от списъка на милиардерите, защото му остават още $ 3,4 млрд. Юлкер контролира 320 хранителни бранда, включително шоколадовата компания “Годива”.

Смятаната за най-богата туркиня – 89-годишната Семахат Севим Арсел, която дължи благополучието си на империята “Коч холдинг”, е изгубила също 1,4 млрд. като Юлкер, като преди състоянието ѝ се е изчислявало на 3,2 млрд. Арсел контролира най-вече туристическия бизнес на гигантската компания.

Според данните на “Форбс” общите загуби на 35-те турски милиардери от началото на годината са 23 млрд. долара.

Според сп. "Форбс" от началото на годината лирата е изгубила 45% от стойността си спрямо долара.
Според сп. "Форбс" от началото на годината лирата е изгубила 45% от стойността си спрямо долара.