Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сенатор Джон Маккейн  СНИМКА: Ройтерс
Сенатор Джон Маккейн СНИМКА: Ройтерс

"Изпращам своите най-дълбоки съчувствия и уважение към семейството на сенатора Джон МакКейн", написа тази нощ в "Туитър" президентът на САЩ Доналд Тръмп по повод кончината на сенатора републиканец, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Министърът на отбраната Джеймс Матис заяви, че със смъртта на МакКейн "ние губим човек, който неотклонно изразяваше най-добрите идеали на нашата страна".

Вицепрезидентът Майк Пенс каза, че той и съпругата му отдават с молитви почит към Джон МакКейн и неговата служба на страната във въоръжените сили и в обществения живот. "Бог да благослови Джон МакКейн!", добави Пенс.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич МакКонъл изтъкна, че "в ера, изпълнена с цинизъм относно националното единство и публичните институции", животът на Джон МакКейн е ярък пример за "безграничен патриотизъм и саможертва".

Лидерът на демократическото малцинство в Камарата на представителите Нанси Пелоси възкликна: "Нацията е в сълзи. Днес, с кончината на Джон МакКейн, Конгресът и Америка загубиха лидер и служител на обществото с дълбок патриотизъм, изключителна храброст и неустрашим дух".

Бившият президент демократ Барак Обама и съпругата му Мишел припомниха, че малцина от американците са били подложени на изпитания, през които е минал сенаторът от Аризона, нито има се е налагало да проявяват смелост като неговата. "Но всички ние можем да се стремим към тази смелост, за да поставим над себе си голямото добро", написа бившата президентска двойка.

Експрезидентът републиканец Джордж У. Буш заяви: "Животът на някои хора е толкова ярък, че е трудно да си представим, че той ще свърши. Някои гласове са толкова звънливи, че е трудно да си помислим, че са заглъхнали. Джон МакКейн беше човек с дълбоки убеждения и патриот от висш ранг".

Бившият вицепрезидент Джо Байдън отбеляза, че като военнопленник "Джон бе изложен на най-лошото, което човешки същества могат да сторят на друго човешко същество". Байдън припомни, че в политиката той за малко не е постигнал най-голямата си амбиция, но след това никога не е губел от погледа си, онова, в което е вярвал най-много - "Страната на първо място".

Експрезидентът демократ Джими Картър окачестви покойника като "човек на честта, истински патриот в най-добрия смисъл на думата". "Американците ще бъдат вечно признателни за неговата героична военна служба и за непоколебимата му почтеност" като сенатор.

Губернаторът на Аризона Дъг Дюси изтъкна, че Джон Маккейн е "американец, който няма никога да бъде забравен". Той е гигант. Икона. Американски герой. Но ние тук, у дома, сме най-горди да го наричаме аризонец".

Топли думи за покойния сенатор изказаха канадският премиер Джъстин Трюдо и министър-председателят на Австралия Скот Морисън.

По темата се изказа и бившият губернатор на Аляска Сара Пейлин, според която със смъртта на Маккейн губим "американски оригинал" и "боец, който никога не се страхува да отстоява убежденията си".