Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Златомир Велчев. Снимка: Фейсбук
Златомир Велчев. Снимка: Фейсбук

Апелативният съд в Бургас замени условната присъда с ефективна заради упоритата безотговорност на тийнейджъра

Бургаският апелативен съд измени условната присъда на 18-годишния Златомир Велчев от Айтос, който преди 3 г. уби с автомобил свой приятел и рани други три момчета по пътя Айтос-Бургас.

Окръжният съд постанови 18 месеца условно за Златомир, но апелативни магистрати  измениха наказанието в ефективно. Айтозлията бе признат за виновен  за катастрофа и причиняване на смърт по непредпазливост, след като употребил алкохол и седнал зад волана, без да е правоспособен водач.

Тежкият пътен инцидент става малко преди полунощ на 31 декември 2015 г.

Златомир, който тогава нямал навършени 16 г., празнувал посрещането  2016 г. в к-с.“М. Рудник“ заедно с трима приятели. Към 22 ч. бащата на домакина излязъл от апартамента и момчетата решили да се поразходят с автомобила му. Златомир В. шофирал колата, а до него и на задната седалка били останалите трима младежи. Компанията отишла в Айтос, където празнувала приятелката на Златомир В. Двамата се видели за 10-15 минути и към 23.30 ч. колата потеглила обратно към  Бургас. Шофьорът и тримата пътници били без обезопасителни колани. Към 23.45 ч., на около 200 метра след разклона за  Българово, автомобилът навлязъл в ляв завой. В резултат на високата скорост - 125 км/ч и действието на центробежните сили той поднесъл, станал неуправляем, ударил се първо в дясната мантинела на пътя, след това и в лявата, завъртял се и се ударил още веднъж в лявата мантинела, след което спрял под ъгъл в лявата лента за насрещно движение. След ударите в автомобила останал само подсъдимият, а спътниците му изпаднали от купето. Едно от момчетата - 18-годишният Владислав Вълчев от Бургас изхвърчал на 10 метра от автомобила и загинал. 

Установено е, че Златомир е шофирал  в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта си 0.84 промила.

Пред окръжния съд делото премина по съкратената процедура, а Златомир В. призна изцяло фактите от обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласи да не се събират други доказателства. Така той получи условна присъда от 18 месеца.

Апелативният съд обаче прие, че деянието е със завишена степен на обществена опасност. Подсъдимият е шофирал със скорост на движение многократно надвишаваща разрешената. Освен това в опасност е бил поставен живота и на останалите пътници.

Няколко месеца преди престъпление Златомир отново  е управлявал лек автомобил, без правоспособност.  Шофирал е и през 2017г., за което е издадено и влязло в сила Наказателно постановление. Освен това в дома на айтозлията бе намерено солидно количество дрога по време на полицейска акция в началото на тази година. Преди около месец пък той е хванат да шофира надрусан в Айтос.

“Упоритата безотговорност на подсъдимия и незачитане на правилата за движение, с което поставя в опасност останалите членове на обществото, изисква по-строго отношение към него“, категорични са бургаските апелативни съдии.

Решението подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок пред ВКС.