Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шефът на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер поздравява българска гранична полицайка в Резово. Той бе заведе от премиера Бойко Борисов да види как се охранява външната граница на ЕС.
Шефът на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер поздравява българска гранична полицайка в Резово. Той бе заведе от премиера Бойко Борисов да види как се охранява външната граница на ЕС.

Манфред Вебер с най-голям шанс да получи номинация за поста на Юнкер през ноември в Хелзинки

Ще смени Жан-Клод Юнкер, ако ЕНП спечели евроизборите догодина

Следващият шеф на Еврокомисията да е германец - това желание е изявила Ангела Меркел според в. “Ханделсблат” от вчера. Вестникът твърди, че канцлерката е решила да пожертва немската кандидатура за поста шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ), за да получи Германия този на Еврокомисията.

Изборите за Европарламент (ЕП) и нова Еврокомисия са през май догодина, а в края на 2019-а изтича мандатът на шефа на ЕЦБ Марио Драги. Досега се смяташе, че на мястото на Драги ще отиде директорът на Германската федерална банка Йенс Вайдман.

Германия няма как да заеме два от най-важните постове в Европа, затова ще жертва мястото в банката заради това в комисията, смятат близки до Меркел. Председателят на ЕК става ясен на избори, които обикновено се решават между Европейската народна партия (ЕНП) и социалистите. Най-вече от Меркел зависи кой ще е кандидатът на консерваторите.

Според източници на “24 часа” с най-голям шанс за номинация за поста на Жан-клод Юнкер е лидерът на евродепутатите от ЕНП Манфред Вебер. Той е дясната ръка на лидера на партията Жозеф Дол - човека, който го наследи начело на най-голямата група в ЕП. Макар и на 46 г., Вебер има зад гърба си вече доста години в ЕП, а преди това е бил член на парламента на Бавария. През годините, откакто управлява ГЕРБ, Вебер неизменно се е застъпвал за страната ни. Направи го и вчера, когато от Бургас за пореден път призова за скорошното ни приемане в Шенген. (Виж вляво - б.р.)

Номинацията ще бъде официално обявена на конференция на ЕНП през ноември в Хелзинки, съобщиха от Брюксел пред “24 часа”.

Според германски медии имало и други възможни кандидати от Германия за председател на ЕК. Споменават се дясната ръка на Меркел - държавният секретар Петер Алтмайер, и военната министърка Урсула фон дер Лайен.

В Брюксел обаче техните имена не са популярни. Там се чуват три варианта - Манфред Вебер, главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, който бе конкурент на Юнкер в Дъблин преди последния евровот, и експремиерът на Финландия Александър Стуб.

Борисов: Искаме в

Шенген по въздух

и море незабавно.

Вебер от границата:

Заслужавате го

България да влезе в Шенген първо по въздух и море, призова от границата с Турция при Резово премиерът Бойко Борисов и получи категоричната подкрепа на председателя на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер.

“България изпълнява напълно изискванията и трябва незабавно да бъде приета в Шенген, защото се справя по-добре в опазването на границите дори от някои страни, които по-отдавна бяха приети. И на тези, които са леко скептични като Германия, Франция, Холандия, ще кажа да дойдат и да видят какво постигна България в последните години”, заяви Вебер, след като преди това от хеликоптер и по суша разгледа оградата с Турция в Бургаско, придружаван от вицепремиера Валери Симеонов и вътрешния министър Валентин Радев.

“Дойде, видя, пипна я, разговаря с граничните служители, с Фронтекс. Това искахме - да се убеди на място, че България си върши работата за разлика от други страни", каза Борисов. И посочи, че страната ни е модел по опазване на външната си граница, който трябва да следват Гърция, Италия и Испания.

“Когато работи и

споразумението с

Турция, резултатите

са видими”,

добави премиерът. А Вебер го похвали за лидерските му качества и добрите връзки с Ердоган.

Борисов му разказа свой разговор с турския президент, когато започвал строежът на оградата. На опасенията да не си помисли, че има охладняване на отношенията, Ердоган му отвърнал, че това може да стане само ако през България и Турция мине студен фронт.

България е готова

да е в Шенген

и по суша,

убеден е премиерът, но разбирал страховете на някои страни.

“Не че не сме готови, но ако България и по суша е в Шенген и утре дойде ново правителство, което не се справя и има голяма вълна мигранти, оттук директно през Румъния и Унгария ще стигат до Германия и Холандия. Затова разбирам тяхната гледна точка”, обясни премиерът. Той съобщи пред Вебер, че над 80 трафиканти на мигранти са осъдени или делата се гледат в съда, а България е върнала 2500 афганистанци в родината им със самолет.

Кметът на Бургас Димитър Николов за Вебер: 

Манфред Вебер е изключително

земен и компетентен политик

Германецът извървява трудния път от затънтените Баварски Алпи до шефските кресла в Европа

Инженерът, който живее в селцето Вилденберг, днес е един от най-сериозните стълбове на Меркел в Брюксел

Изключително земен, приветлив и компетентен. Така кметът на Бургас Димитър Николов описа председателя на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер, когото придружаваше плътно при посещението му в Бургаския регион.

“Направи ми впечатление, че е много запознат с проблема по опазване на външните граници на ЕС, познава в детайли нещата, наясно е с числения състав, знае поименно граничните пунктове. Не подхожда към нещата проформа, взема ги присърце, с отношение”, каза бургаският кмет. Той съпровождаше през цялото време Вебер при посещението му в Бургаско, беше му и екскурзовод. Неслучайно Вебер заяви, че е

останал впечатлен

от Бургас, и го

хареса за почивка.

“Много земен човек, веднага скъсява дистанцията", добави Николов. И разказа, че при кацането си на летището Вебер отказал да ползва ВИП-а, а минал наравно с останалите пристигащи, заприказвал се и с немски туристи, интересувал се какво мислят за България.

Като домакин кметът му даде обяд и вечеря. Двамата посетиха Морската гара, Магазията и Морския контролен център, придружаваше го и до българо-турската граница при Резово. “Направи му впечатление, че както в Германия, така и в Бургас се оползотворяват промишлени пространства за граждански цели. Много хареса града”, обясни кметът.

“А впечатленията му са, че като една от най-хард постсоциалистически страни за разлика от Чехия и Унгария България е дръпнала много напред и се развива с бързи темпове като модерна европейска държава”, добави Николов. От личните си контакти с него и от чутото на границата при Резово бургаският кмет останал приятно учуден от Вебер, имайки предвид

острите му

изказвания срещу

България навремето.

Манфред Вебер е само на 46 г., а вече е един от най-влиятелните политици в ЕС. Големият му скок предстои. Председателят на най-голямата парламентарна група в Европарламента – на консервативната ЕНП, е един от фаворитите на Меркел за шефския пост в Еврокомисията. Ако Вебер спечели съревнованието, то това, че не бе избран за шеф на Европарламента след Мартин Шулц, каквато бе надеждата му преди година, ще се окаже всъщност късмет за него.

Вебер е роден през 1972 г. в баварското селце Нидерхацкофен. То е толкова малко, че дори и повечето германци не са чували за него. И до ден днешен той живее в къща във Вилденберг - съседно и също толкова неизвестно селце. Пътят на човек от затънтените Баварски Алпи до шефските кресла в Брюксел изглежда дълъг и труден. И в действителност за Вебер наистина е така. Той не завършва гимназия, каквато е стандартната биография на елитните политици, а техникум, където успява да вземе диплома, позволяваща му следване в университет. Завършва физика и техника, инженер е. Още в младежките си години става член на баварския Християнсоциален съюз и през 2003 г. оглавява младежката му партия в съревнование с Маркус Зьодер, който днес е премиер на Бавария. От онези времена двамата са всичко друго, но не и приятели. Не само Зьодер, но и лидерът на ХСС Хорст Зеехофер е по-скоро съперник, отколкото близък съратник. За разлика от тях Вебер е категоричен противник на популистки изолационистки политики, смятан е освен това и за един от най-сериозните стълбове на Меркел в Брюксел. Именно той първи подкрепи кандидатурата ѝ за четвърти канцлерски мандат. Дали големият му скок ще завърши с успех, ще се разбере първо още през октомври, когато ЕНП ще се събере да посочи своя кандидат за изборите.