Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БСП атакува ГЕРБ и чрез този скандал, но го отнася независимата Комисия за финансов надзор

Не е вярно твърдението на Корнелия Нинова, че няма гаранционно обезпечителна схема

Всичко, което е било необходимо, е било направено

ДАНС и прокурори стъпиха в скандала

Който бе забравил най-младата царска депутатка - Ралица Агайн, от понеделник сутринта вече знае какво няма да бъде 42-годишната юристка.

В 13 часа тя ще застане пред депутатите, за да обясни какво е направила за клиентите на “Олимпик” като зам.-председател на Комисията по финансов надзор, отговаряща за застрахователния пазар.

Вероятно Агайн ще подаде оставка, след като опише своите действия в последните месеци, когато е била получена информацията от финансовия регулатор в Кипър, че регистрираното там дружество “Олимпик” е прехвърляло активи в чужбина.

Ралица Агайн е опитен експерт - все пак е най-дългогодишният член на Комисията за финансов надзор - ниен член с прекъксвания е от 2005 г. Преди години целият застрахователен бранш в България я подкрепи за втори мандат като зам.-председател, което не е характерно за българската действителност.

Ралица Агайн най-вероятно днес ще си даде оставката пред парламента, но ще го направи с чест, защото

тя се оказа

в центъра на

поредната

престрелка

между

БСП и ГЕРБ

Знае се, че още през 2017 г. е било забранено на тукашния клон на “Олимпик” да прави каквито и да е сделки с активи на територията на България, да сключва нови договори и на практика кипърското дружество е било изключено от застрахователния механизъм. На сайта на Комисията за финансов надзор и в медиите непрекъснато са излизали предупреждения към клиентите. Била е направена гаранционна обезпечителна схема.

Какво ще реши парламентът за съдбата на Агайн, ще е ясно в следобедните часове във вторник.

Депутатите ще

прекъснат

ваканцията си

и ще се съберат извънредно по искане на БСП. Червените внесоха вчера 61 подписа, а парламентарната шефка Цвета Караянчева насрочи заседанието веднага.

ДАНС и прокурор от Върховната касационна прокуратура пък започнаха в понеделник проверка в КФН заради фалиралия “Олимпик”. Това става след разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров в понеделник.

Ралица Агайн, която е зам.-председател на регулатора и ръководеща “Застрахователен надзор”, е обект на проверката, посочват още от прокуратурата.

Правителството смята, че Агайн трябва да освободи поста си като зам.-председател на Комисията за финансов надзор, заяви финансовият министър Владислав Горанов след среща с премиера Бойко Борисов, шефа на регулатора Карина Караиванова и служители на ДАНС за ситуацията с фалиралата кипърска компания. Отнемането на лиценза ѝ остави близо 200 000 българи без застраховка “Гражданска отговорност”.

Горанов обясни, че правителството иска Агайн да поеме отговорност за състоянието на застрахователния сектор и за неблагополучието, пред което са изправени стотици хиляди българи, и да освободи поста. Финансовият минисър посочи, че законът дава изключително лимитирани възможности на парламента да я освободи от длъжностя и акцентира, че ако освобождаването не бъде добре мотивирано, това може да създаде възможности човек да се обърне към Европейския съд по правата на човека.

“Няколко месеца текат съдебни процедури, а се оказва, че в деня, в който финансовото министерство на Кипър обявява искане за несъстоятелност на дружеството, българският регулатор не знае нито правилата, нито процедурите, нито начина, по който ще функционира оттук нататък процесът, и начина, по който засегнатите български граждани трябва да реагират”, критикува Горанов зам.-председателя на КФН. По думите му друг пропуск е, че финансовото министерство и бюджетната комисия не са били информирани за последствията от отнемането на лиценза в Кипър.

Друга индикация, на която според Горанов регулаторът не е обърнал внимание, са ниските цени, предлагани от “Олимпик”.

Парламентът да възложи на КФН да направи доклад с информация за активите на дружеството, предложи БСП. Искаме пълна прозрачност за състоянието на фонда, заяви лидерката Корнелия Нинова. И призова да се поеме политическа отговорност, а не само чрез оставката на Ралица Агайн.

След като държавата не е упражнила необходимия контрол в лицето на КФН, след като се е стигнало дотук, не може да излезеш и да кажеш на тези хора да си водят делата в Кипър, заяви Корнелия Нинова.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви в понеделник, че правителството иска оставката на Ралица Агайн заради проблемите с “Олимпик”.
Финансовият министър Владислав Горанов заяви в понеделник, че правителството иска оставката на Ралица Агайн заради проблемите с “Олимпик”.