Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган

Нови градове ще има от двете

страни на канал “Истанбул”

45 км ще е дълъг новият плавателен канал “Истанбул”, който Турция строи паралелно на Босфора. Поредният мегапроект на правителството ще е с дълбочина 25 м и ширина между 250 и 1000 м, съобщи Реджеп Ердоган. “Това е най-мащабният проект в историята на Турция и е от стратегическо значение. Готови сме да го реализираме”, категоричен бе турският президент без да посочва кога ще започне строителството и колко време ще отнеме. От двете му страни ще бъдат изградени два нови града.

Каналът трябва да свързва Мраморно и Черно море и да облекчи трафика през Босфора. Само през 2016 г. през протока, разделящ Истанбул на две, преминали близо 42 000 кораба.

Новият плавателен канал е част от поредицата мегапроекти на Ердоган, с които президентът планира да увеличи икономическата мощ на Турция. На предизборен митинг в Измир Ердоган го определи като основен приоритет на новия му мандат. Проектът се смята за знаков в навечерието на отбелязването на стогодишнината от създаването на Турската република през 2023 г.

Очаква се капацитетът му да бъде между 150 и 160 съда в денонощие. Според предварителни неофициални оценки стойността му е около 14 млрд. евро, а срокът за изпълнение може да достигне 5 г. В близост до планирания морски път се намират и други мегапроекти на Ердоган - третото летище на Истанбул и откритият през 2016 г. трети мост над Босфора.