Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин Снимка: Ройтерс
Владимир Путин Снимка: Ройтерс

Сърбия подготвя голям военен парад на 11 ноември по повод стогодишнината от победата в Първата световна война, на който ще покаже пред президента на Русия Владимир Путин и високопоставени официални лица от света най-новото си оръжие, пише белградският вестник "Новости".

На парада ще дефилират 100 танка, пише вестникът, цитиран от БТА.

Според информациите на "Новости" на 11 ноември, Деня на примирието, когато през 1918 г. е сложен краят на Първата световна война, на булеварда пред Палата Сърбия за първи път ще се появи ПВО система с малък и среден обсег, която трябва да бъде доставена от Беларус в рамките на договора, който включва и доставка на още четири изтребителя МиГ-29.

Пред руския лидер и гостите от много държави ще бъде организирано зрелищно дефиле на бронирани и бойни коли. Ще бъде показано най-съвременното местно въоръжение и най-новите доставки от света.

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че на 9 септември ще бъде със сърбите в Косово и ако бъде постигнато споразумение, Сърбия ще получи повече, отколкото има днес, съобщават днешните сръбски вестници.

Вучич посочи, че определението за държава има три елемента - територия, население, и армия и полиция, а "от тях имаме население само в отделни части на Косово и нищо повече". Основните цели са да се запазят мирът и стабилността в Косово, да се защитят държавните интереси и да се осигурят правата и сигурността на сърбите в Косово, добави той.

Сръбският президент запита може ли някой днес да каже, че "всичко в Косово е наше, като знаем, че не говори истината". На въпроса каква е позицията му след изявлението на канцлера Ангела Меркел, че няма да има промени на границите, той каза, че и Германия, и САЩ вече са "разграничили" Сърбия в момента, когато през 2008 г. са признали независимостта на Косово. "Затова когато сега казват, че са против разграничението, това одначава, че са против промяна на границата, която те установиха в наша вреда", каза Вучич и добави, че мнозина го нападат, особено в Сърбия, тъкмо защото не приема такива граници.

На въпрос за идеята северно Косово "да остане" в състава на Сърбия той отговори, че тази територия е важна и по големина, и по стратегичско положение, че тук са стратегическите обекти Газиводе, Балац и Трепча, но най-важен е животът на хората. Това обаче не означава, че северно Косово е по-важно от косовското Поморавие, каза Вучич и заяви: "ще се борим за всеки наш човек в Косово".

"Боря се да получим нещо, за разлика от онези, които изгубиха всичко", добави той.