Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Евстатиев в съдебната зала с адвокатката си Ташкена Колчева
Иван Евстатиев в съдебната зала с адвокатката си Ташкена Колчева

Бившият кмет на Стрелча и Пазарджик бе осъден на 4 г. затвор, от тях той излежа 2 години и 7 месеца

Според адвокатката му Ташкена Колчева той има право на условно предсрочно освобождаване, положително становище дали и от затвора в Пазарджик, но прокуратурата обжалва

14 месеца по-рано от присъдата си ще бъде освободен от затвора бившият кмет на Стрелча и на Пазарджик Иван Евстатиев, съобщи за “24 часа” неговият адвокат Ташкена Колчева.

Той изтърпява 4-годишна присъда за изнасилване на 16-годишно момиче от Стрелча.

Решението е на окръжния съд в Пазарджик, което беше взето в сряда след молба за предсрочно освобождаване от затворника и след положително становище от затвора в Пазарджик, където бившият кмет изтърпява наказанието. То трябва да влезе в сила след седмица, но прокуратурата обжалва решението.

Иван Евстатиев бе задържан през януари 2016 г. в Стрелча след сигнал на 16-годишната ученичка И. Б., че е била изнасилена от него в местния хотел, след като е била упоена с алкохол.

15 януари 2016 г. е мразовит зимен ден в Стрелча. Бившият кмет на общината от 2011 до 2015 г. Иван Евстатиев е пред общинския хотел в центъра на града. Той живее в него още от времето, когато е бил кмет, и продължава да го прави и след като губи изборите и не е избран за втори мандат.

Докато той управлява Стрелча, обитаемият втори етаж и партерът на хотела са дадени под наем на фирмата на неговия пиар Елина Георгиева срещу символичен наем.

Малко след 13 ч край хотела минава 16-годишната И. Б., която току-що е излязла от училището си.

Евстатиев и деветокласничката се познават добре. Тя е дъщеря на неговата бивша секретарка - Христина, помагала е в предизборната му кампания за местните избори през 2015 г., често са общували.

Мечтата на момичето е да учи право и в тази връзка има пълно доверие на Иван Евстатиев, който е доктор по право.

Той кани

момичето в

хотелската

си стая,

за да поговорят за нейното бъдещо следване в Юридическия факултет, и ученичката приема.

В стаята си бившият кмет черпи гостенката с водка. Двамата изпиват една бутилка и той отваря втора.

За Евстатиев това не е проблем, но младото момиче е неадекватно. Вероятно поради това, когато Евстатиев я разсъблича и прониква в нея, не оказва никаква съпротива.

Междувременно в рамките на прекараните няколко часа в хотелската стая момичето повръща, заспива и се пробужда.

Малко след 18 ч Иван Евстатиев качва все още пияната си гостенка на джипа и я откарва до дома ѝ. Сваля я пред входната врата и ѝ заръчва в никакъв случай да не казва, че е била с него, а да излъже родителите си, че е била с приятелка.

В същото време близките на момичето вече са започнали да го търсят, обезпокоени, че не се е прибрало след училище. Дори се обаждат в полицията.

Когато И. Б. се прибира, те са потресени от вида ѝ. Тя е видимо неадекватна, със следи от повръщано по дрехите и косата, разчорлена и с кръв по устата. Под натиска на семейството си момичето признава, че е било с Иван Евстатиев, и разказва какво се е случило.

Още същата вечер то е освидетелствано от съдебен лекар. Според подписания от д-р Ангел Фингаров протокол

момичето е било

изнасилено и е

било девствено

На следващия ден Иван Евстатиев е задържан от полицията в хотелската си стая след жалба на момичето, че е било изнасилено. Още щом разбира защо го арестуват, той признава, че е спал с И. Б., но според показанията му всичко е било доброволно.

По второто обвинение, че е напил непълнолетно момиче и се е възползвал, Евстатиев отново повтаря, че е било доброволно. Тази теза обвиняемият поддържа и по време на делото, като не се признава за виновен за извършените престъпления.  

Масовите протести на жителите на Стрелча през зимата на 2016-а срещу бившия им кмет Евстатиев.
Масовите протести на жителите на Стрелча през зимата на 2016-а срещу бившия им кмет Евстатиев.

Само за броени часове новината, че бившият кмет е изнасилил 16-годишна ученичка, се разнася из Стрелча. В градчето започват спонтанни митинги, които се провеждат в продължение на повече от месец. На тях хората не крият омразата и яростта си против Евстатиев и искат справедлив процес с максимално наказание.

Има и такива, които неприкрито заявяват, че ако бившият им кмет се появи в Стрелча, жив няма да излезе. Общинският съвет в града

отнема званието

му “почетен

гражданин”,

което като кмет Евстатиев сам налага да му бъде присъдено.

Съветниците решават името му да бъде заличено от табелите на многобройните паметници в града, които са изградени по негово искане.

Протести се провеждат и пред съдебните зали, където се разглеждат исканията да бъде освободен под гаранция. Митинг е организиран и в двора на болницата в Пазарджик, където Евстатиев е настанен, след като получава лек инсулт в следствения арест.

За влошеното му здравословно състояние алармира първоначално адвокат Ташкена Колчева. Тя първа съобщава, че клиентът ѝ е развил и психично заболяване, отказва да говори и общува с когото и да било, видимо е неадекватен и се нуждае от спешно лечение заради реална опасност да загуби живота си.

В рамките на защитата си адвокат Колчева поддържа становище, че извършеното от клиента ѝ Евстатиев е морално укоримо, но няма извършено престъпление от негова страна. Защитничката дори обвинява съда, че действа под обществен натиск и поради това не освобождава Евстатиев от ареста.

След изписването от болницата лечението на подсъдимия продължава в ареста въпреки жалбите на адвоката му.

При появата му през октомври 2016 г. пред пловдивския районен съд се вижда, че Евстатиев рязко е отслабнал в ареста, като е загубил около 40 кг от теглото си.

Въпреки твърденията на адвокат Колчева, че той е неадекватен и няма представа какво му се случва, според съдебно- медицинската и психиатрична експертиза, представена на 25 април 2017 г., става ясно, че Иван Евстатиев е психично и физически здрав, може да участва в делото и да носи отговорност за постъпките си.

Родителите на изнасиленото момиче, които присъстваха на заседанията по делото в Пловдив срещу екскмета, настояваха за максималната присъда, предвидена в закона, 10 г. лишаване от свобода.

Самата жертва също даде показания пред съда при закрити врати, но отказваше да разговаря с журналисти.

На 2 май 2017 г. Иван Евстатиев беше осъден на 6 г. лишаване от свобода от районния съд в Пловдив за изнасилването на И. Б., но няколко месеца по-късно присъдата му бе намалена от окръжните пловдивски магистрати на 4 г.

Съдебният процес срещу бившия кмет се гледаше в Пловдив, защото съдиите в Панагюрище и Пазарджик масово си направиха отвод с мотив, че се познават с подсъдимия и са общували с него по различни поводи.

По време на предварителния арест и самото дело Евстатиев

не се призна за

виновен, като

твърдеше, че

всичко станало

доброволно

Той беше задържан малко повече от 2 г. и 7 месеца в предварителния арест и затвора.

Остатъкът от присъдата на Иван Евстатиев от около 1 г. и 2 месеца след освобождаването му се заменя с пробация, определи още съдът.

През този период един път месечно Евстатиев ще се среща с пробационен служител. Ташкена Колчева и до момента твърди обаче, че той е невинен и е осъден несправедливо.

Повече от година след изнасилването похитената ученичка посещаваше психолози, за да забрави преживения кошмар. Тази година И. Б. успешно завърши средното си образование и бе абитуриентка.