Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган Снимка: Ройтерс
Реджеп Тайип Ердоган Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че една силна страна трябва да е подготвена за всяка вероятност в името на това да осигури траен мир, предаде ДПА.

"Тайната на успеха на държавите се крие в готовността им за война, по всяко време, ако те желаят мир. Ние сме готови, с всичко, с което разполагаме", заяви Ердоган на конференция на посланиците в Анкара, предаде БТА.

Думите му представляват собствен прочит на цитат на основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк, известен с фразата "мир в страната, мир в света", отбелязва ДПА.

"Тираните на световната система не могат грубо да посягат на нашите постижения, за които сме платили с кръв", каза още той по адрес на Съединените щати.

В същото изказване Ердоган заяви, че страната му се намира под икономическа "обсада", която няма нищо общо с икономическите показатели, предаде Асошиейтед прес. Той настоя, че турската икономика остава силна, а националната валута скоро ще се върне към "разумни нива". Ердоган даде да се разбере обаче, че очаква атаките срещу турската икономика да продължат, съобщи Ройтерс.

Турската национална валута отбеляза нов рекорден спад до ниво от седем турски лири за долар, посочва агенцията.

Ердоган каза също, че действията на САЩ напоследък са удар в гърба срещу Анкара и че разпространяването на фалшиви новини за икономиката представлява държавна измяна. По думите на президента е налице "икономически терор", който се води през социалните медии, но "изменниците" ще бъдат наказани.

Турското министерство на вътрешните работи съобщи днес, че предприема необходимите законови мерки по отношение на публикации в социалните мрежи, отнасящи се до курса на турската лира спрямо долара, които оказват негативно влияние върху икономическата сигурност на Турция.