Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стоянов се свързвал със сираци от дома за деца в кв. “Разсадника”
Стоянов се свързвал със сираци от дома за деца в кв. “Разсадника”

Мъжът бил съден и преди години за същото, давност го спасила

68-годишен полусляп мъж е обвинен, че давал пари на сираци на не повече от 13 години, за да бъде пасивната страна при секс с тях. Асен Стоянов, който е председател на контролния съвет в Потребителската кооперация на слепите, е даден на съд от Софийската районна прокуратура за 4 отделни случая на педофилия с деца от дома в столичния кв. “Разсадника”.

Макар и с чисто съдебно досие, преди десетина години Стоянов отново бил съден за педофилия, но давност го отървала, спомниха си прокурори.

Според обвинителния акт Стоянов в началото използвал фалшив фейсбук профил, за да се запознае с децата. Всички били настанени в дома за сираци “Детелина”, който е близо до жилището на полуслепия мъж. След като спечелил доверието на Петър (името е сменено – б.а.), през септемрви 2015 г. момчето било на 12 г., Асен го поканил на гости в дома си.

Стоянов директно

казал на детето:

“Искаш ли да ти

направя свирка?”

Петър отказал, но пенсионерът веднага му предложил 15 лева. Момчето се съгласило, но след 10-минутна орална любов накарало Стоянов да спре, защото не му харесало.

След като отново през фейсбук обвиненият в педофилия мъж се запознал с друг сирак – Тодор (името е сменено – б.а.), детето почнало често да му гостува. При едно от посещенията в дома на Стоянов с него бил и приятелят му – 13-годишният Никола (името е сменено – б.а.). Двамата ходили още няколко пъти при Асен, преди той да покани през май 2017 г. само Никола. Детето посещавало 4-5 пъти пенсионера и всеки път мъжът му давал по 10-20 лв. “Да дойдеш пак на гости”, канел го всеки път Стоянов.

При едно от предните посещения през юни м.г. Стоянов и Никола били сами в дома на полуслепия мъж. Седели на дивана в кухнята, когато Асен започнал да опипва детето, а секунди по-късно вкарал и ръката си в панталона на 13-годишното момче. “Какво правиш?”, попитал го веднага Никола и изблъскал ръката на мъжа. “Ами, нищо, да ти го видя”, отвърнал Стоянов. Детето се разстроило, предупредило мъжа да не го закача и веднага напуснало жилището.

Мъжът ги канел в дома си и всеки път им давал пари.  СНИМКИ: БЛАГОЙ КИРИЛОВ
Мъжът ги канел в дома си и всеки път им давал пари. СНИМКИ: БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Въпреки отказа на Никола Стоянов продължил с тактиката да се среща с деца от близкото сиропиталище. Така, отново използвайки фейсбук, през декември 2016 г. мъжът се запознал с Васил (името е сменено – б.а.).

Детето било на 13 години и Стоянов го поканил в дома си.

Момчето се съгласило и при срещата им Асен го почерпил с цигари. Стоянов почнал да задава най-различни въпроси на детето.

Живо се

интересувал

дали си има

приятелка

и правил ли

е секс

След като момчето отговорило, последвал нов въпрос: “Мъже правили ли са ти свирка?” Момчето отвърнало отрицателно, а 68-годишният мъж му дал 10 лв. да се почерпи и детето се прибрало в дома.

Двамата продължили да си пишат по фейсбук и още същия месец Васил отново бил на гости на Стоянов. Мъжът почерпил детето и след като седнали на дивана, бързо насочил ръцете си към половия орган на момчето. Свалил панталоните му и започнал да му прави орална любов. Когато детето еякулирало, Стоянов му дал 10 лв. и малкият си тръгнал.

Срещите между двамата не приключили и при всяко следващо гостуване Стоянов приканвал детето да правят секс. Предлагал му и заплащане – 15 лв. Васил обаче всеки път отказвал. Цели 6 месеца след оралната любов момчето се съгласило и било активната страна при половия акт със слепия чичко. Веднага след това Стоянов изпълнил обещанието си и дал парите на момчето.

Действията на мъжа с непълнолетните деца били разкрити, след като един от малчуганите разказал на приятел от дома.

Той отишъл при управата на сиропиталището. Те подали сигнал в полицията, а Стоянов прекарал няколко месеца в ареста. При посещение на екип на “24 часа” в дома оттам първоначално опитаха да обяснят, че не е имало инциденти с техни деца.

Впоследствие бързо изгониха репортерите и отказаха да коментират как поверени на техните грижи малчугани са ходили при 68-годишен мъж близо 2 години.

От показанията на децата се разбира, че никога не са били принуждаванина сила от Стоянов да правят секс с него.

“Държеше се добре, винаги черпеше с баничка, кафе, даваше и пари”, казва пред разследващите едно от момчетата. Посочва, че получило от Асен и мобилен телефон. Друго пък казало, че много повече деца от дома са били интимни с полуслепия мъж. Те обаче не потвърдили думите на момчето пред разследващите, затова и мъжът има обвинения само за 4 случая.

Съседи на Стоянов пък коментираха, че са запознати с обвинението срещу мъжа. Той им

казал, че е

невинен и

делото било

“скалъпено”

Мъжът остава и на поста си в кооперацията на слепите. Оттам обясниха за “24 часа”, че той не е осъден, а според презумпцията на закона е “невинен до доказване на противното”. Стоянов работи срещу хонорар, който се определя от постигнатите за месеца резултати. За времето, когато е бил в ареста, не е получил никакво заплащане, уточниха от кооперацията на слепите.

Стоянов живее сам в апартамента си в жк “Разсадника”. На младини е бил женен, но отдавна е разведен. Мъжът е частично незрящ, но през последните години зрението му се влошило след боледуване.

Потърсени от “24 часа”,

от защитата на

Стоянов казаха,

че не могат

да коментират

обвинението,

тъй като не са виждали обвинителния акт. “Каквото има да се доказва, ще се доказва в съда”, каза лаконично адвокатката му.

Ако бъде осъден, Стоянов може да получи до 6 години затвор. Предстои Софийският районен съд да насрочи първото заседание по делото.

Очаква се това да стане след края на съдебната ваканция през септември.

Всички пострадали деца ще бъдат разпитани като свидетели.