Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кметът Йорданка Фандъкова иска да експонира подземното археологическо богатство на столицата.
Кметът Йорданка Фандъкова иска да експонира подземното археологическо богатство на столицата.

Гробниците до “Св. Ал. Невски” и “Света Неделя” били за заможни хора. Не е ясно дали са аристократи и каква е целта на мистериозните стенописи

Йорданка Фандъкова може да се окаже първият кмет, осмелил се да разкопае пространството около "Св. Ал. Невски" и "Света Неделя". След последните археологически разкрития тя обяви, че сме стъпили на богатство, което трябва да бъде показано.

От години се знае, че районът на жълтите павета е част от антична и късноантична София и ще е истинска сензация, ако инженерите открият начин как да бъде експониран на няколко нива. Неслучайно кметът Фандъкова обяви, че очаква проекти. Прогнозите са, че те моментално ще превърнат столицата

в една от най-живописните топдестинации

на Европа за културно-исторически туризъм, която по нищо няма да отстъпва на водещите в това отношение Атина и Рим. Проектите стават още по-атрактивни, като се има предвид, че различните статистики в ЕС сочат, че всяко евро, вложено в археология, още първата година носи поне няколко евро възвръщаемост.

Въпреки това темата за подземна София е табу от десетилетия. От времето на Тодор Живков се знаеше, че това е район с безценно историческо богатство, но никой не се осмеляваше официално да повдигне въпроса. Да не говорим, че тогава на археологията се гледаше с насмешка, а по-късно - по време на прехода, тя изобщо не бе приоритет. Заради хроничната липса на средства темата дипломатично се избягваше, за да не се затруднява движението на многомилионна София.

Сега, когато десетки хиляди чужденци обсаждат столицата, любувайки се на старините, за първи път имаме шанс да се превърнем в град като Рим, където, без да се колебаят, събарят сгради и жилищни блокове в името на експонацията на старините. В случая в София ще се търси по-различен подход. Идеята е да се запази сегашната функционалност на района, като същевременно се осигури достъп до антична и късноантична София.

В общината не се ангажират с никакви подробности, но е ясно, че в името на старините районът около "Света Неделя" няма да е паркинг, а пешеходна зона. Ако стане така и по площадите около жълтите павета, София по нищо няма да отстъпва на красивите западноевропейски градове, съхранили археологията и историята си.

По всяка вероятност идеята за разкриване на антична София е възникнала заради

зачестилите напоследък находки

В района на "Света Неделя" и "Св. Ал. Невски" бяха открити гробници, включително злато, и само подробните проучвания ще осигурят повече информация.

Общото между между двете е, че са горе-долу от един и същи период - IV-VI век, и в тях археолозите се натъкнаха на стенописи. Нещо изключително рядко за този период. Повечето гробници в столицата нямат такива.

Главният уредник археолог в Регионалния исторически музей - София, Юниан Мешеков обясни пред "168 часа", че находката до "Невски" е открита случайно.

"Съществуват данни, че първоначално е локализирана при ремонтни дейности през 60-те или 70-те години на ХХ в. - каза специалистът. - На тогавашния етап проучванията са отложени за по-късно. Понастоящем, при осъществяването на ремонт на уличната настилка през 2018 г., гробницата е разкрита и в момента стартират археологически разкопки. Предполагаемата датировка все още е с широки граници – края на IV-VI в. По-прецизна ще бъде след окончателното проучване на обекта."

На въпрос този тип гробници само за аристократи ли са, или за по-висшестоящи, Мешеков каза: "Предполагаме, че такива гробници са могли да си позволят по-състоятелните хора, не е задължително да са аристократи."

Все още е рано за каквито и да е подробности за погребания.

"За момента нямаме никаква информация, предстоящите проучвания ще отговорят на този въпрос", коментира археологът.

Сигурно е само, че гробницата е построена от тухли, споени помежду си с хоросан.

На въпрос какво може да каже на този етап за стенописите и какво изобразяват, Мешеков коментира, че предстоящото проучване ще отговори детайлно на тези въпроси.

"В момента липсват конкретни данни", допълни още той. На въпрос какво отличава обекта от останалите, Мешеков каза: "Бих отбелязал декоративната стенописна украса, която предстои да бъде подробно проучена.

Защо гробниците са толкова странни, четете в хартиеното издание.