Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Ройтерс
СНИМКА: Ройтерс

Трудно беше с дишането, вятърът бе срещу нас. Това разказа един от оцелелите българи в огнения ад край Атина - Съби Кисьов.

По-малко от 5 минути трябвали на пламъците да стигнат до къщата на семейството му. Първо тръгнали с колите, после видели, че не става и се спасили в морето. Проблемът бил освен в нажежения въздух, капаните и горящия асфалт, и в тъмницата - хората не виждали точно накъде да бягат, пресъздаде ужаса Съби.

Много хора бяха припаднали, допълни той пред Би Ти Ви. На брега имаше мъртви, бяха завити с одеала.

Оцелелите жители на градчето 6 часа чакали спасението си, нагазили в морската вода. Взели ги рибарски лодки от плитчините и ги карали навътре, където ги чакали военните лодки, пресъздаде още българинът.

26-имата задушени трябвало да изират между огъня и скалите, посочи той отсрещния бряг - видимо много по-стръмен, откъдето хората нямало как да се спасят. Те са загинали скупчени и прегърнати. 13-годишно момиче е скочило, но не улучило водата и е загинало също на място.

"По чудо се спасих, има господ да ми помогне", просълзява се пък Елена Иванова. Тя е единствената пострадала българка. В болница е с изгаряния по краката и ръцете. Има обгорена коса, но лицето на жената няма видими белези от изгаряния.

"Веднага взех да бягам, като видях огъня. Видях човек с кола и влязох вътре. "Карайте към морето", му казвам, но след 50 м се удариха колите - нищо не се вижда, всичко е в дим", разказа жената. Намерила крайбрежен хотел, вязла в него, нямало хора. Хукнала пак да тича покрай корите, объркала се къде се намира. Асфалтът гори, по главата ти се сипе жар, още е в ужас Елена.

Накрая успяла да се придвижи до морето с друг човек с колата му, хвърлила се във водата и се спасили.

Толкова високи са били температурите, че всичко на улицата се е разтопило, показа тв камерата. Все още няма и ток в Мати.