Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов.

Той добави, че се надява изолацията на Шарково вече да е приключила и увери, че умъртвяването е извършено по хуманен начин. По същия начин животните са загробени.

Последното живо стадо в Шарково бе това на баба Дора.

По-рано днес полицаи извездоха от селото гражданите, които бяха блокирали пътя до него. Те останаха в района на село Малко Шарково, а по последни данни сега се намират в Болярово, където фермери отказват да дадат втора проба от животните си.

Стопаните от Шарково ще получат обезщетение от не по-малко от 190 лв. на овца или коза, като плащането започва в понеделник. Фермерите от селата Крайново и Странджа вече получиха парите си в петък.

В трите населени места – селата Шарково, Крайново и Странджа бяха потвърдени 22 положителни проби за чума по дребните преживни животни, припомни министър Порожанов.

Той допълни, че независимо от това, че не всички стада в тях са с положителни проби поради контактност на животните, трябвало да се подходи по този начин. Това беше потвърдено и от мисията от вирусолози от Европейската комисия, каза още министърът.