Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доналд Туск, Ли Къцян и Жан-Клод Юнкер договориха обща стратегия срещу търговската агресия на САЩ. СНИМКА: РОЙТЕРС
Доналд Туск, Ли Къцян и Жан-Клод Юнкер договориха обща стратегия срещу търговската агресия на САЩ. СНИМКА: РОЙТЕРС

Укротяват милиардера с евентуалната загуба на 4,7 млрд. потребители

Вразгара на търговската война, поведена от САЩ срещу останалия свят, се случиха няколко събития, които бяха засенчени от срещата между Тръмп и Путин.

Същия ден, в който двамата разговаряха 4 часа в Хелзинки, в Пекин премиерът Ли Къцян посрещна председателите на Европейския съвет и на ЕК Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер.

В отговор на агресивния подход на САЩ те обсъдиха как да актуализират правилата на Световната търговска организация. Целта им е да излязат с общ подход, който балансира международните отношения.

На този етап ЕС и Китай няма да подписват съвместна декларация, каквото бе първоначалното намерение. Една от идеите бе тя да постави началото на

нов антиамерикански съюз,

който да поддържа установените до момента ред и правила.

Лидерите на ЕС обсъдиха с Ли Къцян и възможността Китай да отвори пазарите си за европейските стоки. Дали ще стане, тепърва ще се разбере, тъй като досега Пекин няколко пъти обещава това, но не предприема необходимите стъпки. Вероятно защото знае, че и Европа трудно ще отвори пазара си за китайските стоки.

Срещата бе трасирана преди десетина дни в София, когато Ли Къцян се срещна с лидерите на Централна и Източна Европа. Акцентът в нея бяха колосалните инвестиции, които планира Китай за България и останалите страни от ЦИЕ.

По всичко личи, че целта на лидерите на ЕС е да дадат стабилен отпор на Доналд Тръмп и да му покажат, че американският пазар не е единственият. Очакванията са след тези срещи стопанинът на Белия дом отново да седне на масата за преговори и вероятно ще е склонен на много повече отстъпки.

Още повече след като искрено се вбеси от срещата на 13 юли на страните членки на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка). Оттам обявиха, че засилват сътрудничеството си в отговор на рисковете, създадени от някои западни страни и нарастващото напрежение в търговията със САЩ.

Така страните от БРИКС като представители на

общ пазар от 4 млрд.

души, а Европа - на 741 млн., обявиха, че ще бранят световната търговия, давайки сигнал на Тръмп, че е време за преговори.

Истината е, че и те не искат да загубят 324-те милиона американски потребители, смятани за най-платежоспособните в света - с над 56 хил. долара брутен вътрешен продукт на глава от населението. Така в тази партия бридж US президентът срещна достоен отпор и вероятно тепърва ще започнат по-сериозните отстъпки.