Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Къщата в Созопол, която се продава за 1,4 млн. евро. СНИМКИ: АРХИВ
Къщата в Созопол, която се продава за 1,4 млн. евро. СНИМКИ: АРХИВ

Имотът в Созопол е в конкуренция с резиденция на Карло Понти и София Лорен в Рим

Българска къща е сред финалистите за избор на мечтан дом в света, обявен за продажба. Имотът се намира в Созопол и се състезава с бивша собственост в Рим на прочутия италиански режисьор Карло Понти и съпругата му - актрисата София Лорен.

Имотната класация е направена от американската телевизия HGTV, специализирана в програми за дома и градината. Тя е собственост на “Дискавъри” и е третият най-гледан кабелен канал в САЩ, изпреварвайки Си Ен Ен.

Всяка година редакторите му правят селекция на най-атрактивните предлагани за продажба имоти в света. Подреждат ги в

различни

категории, като

във всяка има по

10 предложения,

от които зрителите трябва да изберат победител. Имотите се представят в сайта на телевизията, където става и самото гласуване. Участвалите в него се включват и в томбола за награда от 10 000 долара. Тазгодишното състезание вече е в ход и ще приключи на 17 юли. 

Обзавеждането на българската къща, която се състезава за мечтан дом в света, е в марокански стил.
Обзавеждането на българската къща, която се състезава за мечтан дом в света, е в марокански стил.

Българската къща е в категория “Глобални домове”. В представянето ѝ пише, че се намира в престижен луксозен комплекс в Созопол с очарователна гледка към морето, в близост до исторически разкопки и молитвен храм. Проверка на “24 часа” показа, че става въпрос за

имот в

комплекса

“Созополис”,

който се продава

за 1,4 млн. евро

от агенция “Юник Естейтс”.

Къщата е на два етажа, с три спални, три бани и дневна с кухня. Обзаведена е в марокански стил. Тя е част от ВИП зоната на комплекса, построен от покойния бизнесмен Стефан Шарлопов на брега на морето , но не е негова собственост. 

От агенцията обаче отказаха да разкрият кой е продавачът.

Конкуренцията на българската къща за приза “глобален дом” е доста сериозна. В същата категория е резиденция на Карло Понти и София Лорен, в която са отсядали редица холивудски звезди като Кърк и Майкъл Дъглас, Чарлтън Хестън и Лорънс Оливие. Имотът на италианските кинолегенди се продава за 19 млн. евро. Разположен е на древния римски път Виа Апия. Въпреки че изглежда уединена, къщата се намира само на 300 метра от гробницата на Цецилия Метела в Рим и на около 10 минути от Колизея. Част от археологическите находки са вплетени в самата архитектура на дома, който е заобиколен от 10 000 кв. м частен парк с богата растителност, красива през всеки сезон. 

Бившата резиденция на Карло Понти и София Лорен в Рим
Бившата резиденция на Карло Понти и София Лорен в Рим

Основната сграда е върху 680 кв. м и разполага с три хола, четири спални и седем камини. Има и втора вила върху 550 кв. м с огромен салон за приеми и кухня. Към нея води частна улица, на която могат да се паркирани много автомобили. 

Подземна трапезария в дома на италианските кинозвезди
Подземна трапезария в дома на италианските кинозвезди

За глобален дом претендират още приказно френско имение, което се продава за 2,7 млн. евро и планинска вила в Канада с басейн, фитнес и хидромасажна вана, оценена на 14 950 000 долара. В същата категория са още луксозна морска резиденция в Гърция с частен басейн и плаж, разкошна мексиканска къща за 2 094 995 евро, както и вила - архитектурно бижу, в италианския курорт Коста Смералда, смятан за едно от най-скъпите места в Европа.

Особено любопитна е категорията на конкурса “Екстремни домове”, в която е представена

къща върху река

в американския

щат Северна

Каролина

Сградата е проектирана като мост над водата и почти под всяка стая минава поток, чието ромолене се чува. Огромни прозорци създават усещането, че си кацнал на водната каскада, и според обявата престоят в нея е много релаксиращ. Имотът е от 6000 квадратни метра и се предлага за близо 7 млн. долара. Състезава се с друга американска наколна къща, оценена за $ 1 667 445. Тя се извисява над девствения залив Дабоб в щата Вашингтон. Намира се във великолепна гора и е проектирана от известния архитект Том Босуърт.

Достоен техен конкурент е ранчо в американския окръг Санта Барбара, в което се отглеждат четири от най-старите сортове грозде за вино в района. В средата му е разположена модерна

къща с

360-градусови

гледки към

необятни лозя

и планински възвишения, направена по поръчка на актьора Джеймс Гарнър през 1998 г. Имотът се продава за 16,5 млн. долара. В него има стрелбище, езеро, конюшни и още няколко къщи за персонала.

За “екстремна къща” кандидатства и едно от

суперлуксозните

творения на

предприемача

Брус Маковски,

известен с непрекъснато поставяне на рекорди по строителство на най-скъпи имоти. В момента той продава за $ 188 млн. къща на четири етажа в баровския квартал “Бел Еър” в Лос Анджелис. Тя има площадка за хеликоптер и всевъзможни глезотии като киносалон, четирилентова писта за боулинг и стена с автомати за бонбони. Разполага и с галерии, артинсталации и автосалон с коли за над $ 30 млн. 

Суперлуксозното творение на американския предприемач Брус Маковски в баровския квартал “Бел Еър” в Лос Анджелис
Суперлуксозното творение на американския предприемач Брус Маковски в баровския квартал “Бел Еър” в Лос Анджелис

В щата Мериленд пък се продава къща, която

наподобява

дворец от

приказките

от “1001 нощ”,

със средиземноморска архитектура и мозайки.

Зрителите на американския канал ще избират победител и в категории “Модерни шедьоври”, “Исторически къщи”, “Градски свърталища”, “Домове на брега”, “Къщи с впечатляващи фасади и предни градини” и “Разкошни кухни”. Има и една категория - бонус на редакторите на HGTV, в която са подбрани имоти, достойни за влюбване от пръв поглед.

Сред тях е швейцарска вила на брега на езеро близо до град Лугано за 6 млн. долара, както и луксозен мезонет от 6000 кв. м в Лос Анджелис с винарска изба и вътрешен асансьор, която се продава за 17 млн. долара.

Имотите се съревновават за сърцето на публиката още със замък от Швейцария без обявена цена и с най-зрелищната къща, строена някога в Бевърли Хилс. Тя се продава за 76 995 000 долара и наподобява модерна космическа станция. Проектирана е от световноизвестния архитект Пол Макклийн, майстор на пространството и светлинните потоци.

Разполага с два басейна, огромно кино, винарска изба и музей за автомобили.

Включените в

класацията къщи

са представени

от две големи

агенции в САЩ,

които продават луксозни имоти в цял свят. Те са обобщили информация от 49 свои партньори в 13 страни. Въз основа на подадените от тях сведения са подбрани 88 имота в осем категории. Всеки е представен с кратка информация и снимки, които зрителите могат да разгледат и да решат дали тази къща отговаря на техните мечти за дом.

Конкурсът се провежда за седма поредна година. По време на миналогодишното му издание в неговия сайт е имало

82 млн.

посещения за

месец и са

гласували над

1 милион души

За победител тогава е избрана луксозна морска вила на островите Търкс и Кайкос, които са в югоизточната част на архипелага Бахамски острови. Тя е със седем спални, два басейна и красива карибска архитектура. Намира се само на 40 крачки от океана.

През 2016 г. победителят също е крайбрежна къща, но на Хаваите. Освен че е кацнала на самия бряг на океана, тя разполага и с басейн по цялата дължина на сградата. Панорамни прозорци осигуряват 180-градусови гледки от всяка стая.