Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гмуркачи от други страни се готвят да влязат в пещерата.
Гмуркачи от други страни се готвят да влязат в пещерата.

Футболистчетата в Тайланд са твърде изтощени, за да се гмуркат и да изплуват

Възможно е 12-те деца от тайландския футболен отбор и треньорът им, заклещени в пещера в Северен Тайланд, да бъдат извадени навън по таен коридор. Те казали на спасителите, че през 10-те дни, докато ги открият, са чували кучешки лай от повърхността, кукуригане на петли и гласове на играещи деца, пише британският в. “Дейли мейл”.

Екипи сега търсят активно този възможен изход, тъй като в следващите дни се очакват нови проливни валежи и надпреварата с времето става все по-ожесточена. Смята се, че при нов потоп под вода ще остане и скалистото възвишение, на което в момента децата са намерили спасение. За да се търси скрит изход, властите в Тайланд

са наели

специалисти

по наблюдение

на птици

и търсачи на птичи гнезда, които следят дали пернатите използват невидими за просто око дупки в скалите, посочва Би Би Си.

Губернаторът на провинцията обяви, че са сформирани 30 екипа, които претърсват планината за процепи. Предполага се, че може би точно този секретен проход е позволил на групата да диша спокойно в продължение на толкова много денонощия. В същото време обаче има експерти, които предупреждават, че чутите звуци може да са били резултат от халюциниране на изтерзаните от глад деца.

Ако такъв таен коридор не бъде открит, ще трябва да се прибегне до много по-опасната алтернатива - гмуркане в наводнената пещера, за да се излезе през главния ѝ вход. Според Си Ен Ен дори

на най-опитните

водолази са били

нужни 11 часа

да стигнат

до децата

от футболния отбор и да се върнат обратно до входа. “Говорим за километри под водата без никаква видимост”, казва водолазът Клаус Расмусен, който помага на морските тюлени от местните спецчасти.

Децата в пещерата вече имат храна, светлоотразителни завивки и лекарства, но са твърде слаби, за да бъде поет рискът подводната им евакуация да започне.

Обучението им как да ползват маски и да дишат под вода започна още в сряда. Повечето от момчетата не могат да плуват. Особено изтощени били две от децата и треньорът. Спасителите са започнали да помпат кислород в камерата, където те се намират. Според бившия американски тюлен Кейд Къртли, който е част от международния екип, състоянието им е стабилно и за момента няма риск за живота им, но “някои от тях

ще умрат, ако

бъдат накарани

да плуват през

тесните тъмни

тунели”

Футболният отбор “Дивият глиган” и 25-годишният им треньор изчезнаха в пещерата на 23 юни. Според британския в. “Сън” те влезли вътре заради древен ритуал за възмъжаване, който изисквал да напишат имената си на стена в края на пещерния тунел. Пороен дъжд обаче ги изненадал и напълнил тесните коридори с мътна вода, смесена с обичайните за тази пещера екскременти и останки от плъхове и прилепи.

Спасители се промъкват през наводнените коридори на пещерата към затиснатите момчета.
Спасители се промъкват през наводнените коридори на пещерата към затиснатите момчета.

До четвъртък спасителите

бяха изпомпали

от пещерата 128

млн. литра вода,

благодарение на което нивото на тинята спада с 1,5 см на час. Сега участниците в операцията се намират на около километър и половина навътре от входа в т.нар. трета камера на пещерата Там Луанг. До нея в момента вече може да се стига без гмуркане.

“Сън” и “Дейли мейл” обаче твърдят, че заради неопитни доброволци част от изпомпаната вода е била върната обратно в проходите и децата трябвало да бъдат преместени на около 200 м по-навътре на височина, наречена Женските гърди.

За да поддържат духа на малките футболисти, екипите от помагачи опитваха в четвъртък да прокарат кабел, за да имат постоянна връзка с близките си. Донесен им е нов телефон, тъй като предишният паднал във водата и се развалил.

Кралят на Тайланд Маха Ваджиралонгкорн постоянно държал да бъде в течение какво се случва с децата. Той похвалил усилията на спасителите, но поискал да се действа възможно най-бързо.

Да помогне,

предложил и

американският

милиардер

Илон Мъск,

собственик на “Тесла” и “Спейс Екс”. Попитан в туитър дали би се включил в операцията, Мъск казва, че би бил щастлив да го направи, ако има начин. Една от компаниите на богаташа строи серия от подземни тунели в няколко големи американски града.

Две от децата - на по 13 г., които трябвало също да са в групата, били възпрепятствани да се присъединят към приятелите си и така се спасили, разказа в. “Дейли мейл”. “Щях сега да бъда под земята, но

имах да пиша

домашно и

се прибрах”,

разказа едното от тях. Майката на другото пък дошла да го прибере от тренировката.

Сега двамата ученици се молят за приятелите си и се надяват скоро пак да са заедно. Казват, че първата нощ, когато разбрали, че са изчезнали, плакали много.

Излязоха и подробности за треньора на момчетата Екапол Чантауонг. Той имал много тежка съдба. Като 12-годишно момче

изгубил всичките

си роднини,

отнесени от болест - баща си, майка си и 7-годишното си братче. Бил слабо и тъжно момче, но след това постъпил в будистки манастир и там укрепнал физически и психически, разказа леля му. В пещерата той показвал на момчетата как да медитират, за да запазят спокойствие и да не се поддадат на стреса.