Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Веселин Василев-Дебелия
Веселин Василев-Дебелия

Шестима застреляни, двама изчезнали, десет палежа на коли и четири взривени бомби в апартаменти. Всичко това се е случило в Ботевград за последните четири години.

Статистиката на МВР за градчето и 12-те села около него показва, че престъпленията през 2017 г. са 389. Със сто по-малко от 2016 г. Разкритите през миналата година са 217, с едно повече от 2016 г.

Изглежда сякаш престъпността намалява, както обича да се хвали вътрешният министър. Защо обаче всички сме с обратното усещане, когато става въпрос за Ботевград?

Ако в други градове с подобно население криминалната активност е същата, то става въпрос основно за кражби и други по-леки престъпления. Специалитетът на Ботевград са отвличания, убийства, взривове с обществена значимост - тоест тежка престъпност, характерна за горещи криминални райони като Бургас, например.

От МВР казват, че проблемът е в

малкото на

брой служители

в местното полицейско управление, но дали това наистина е така? Дали проблемите не идват от неефективната им работа?

В община Троян например, която е приблизително със същото население, данните за престъпността са много по-ниски. Дори в Гоце Делчев, където според статистиката престъпността е по-висока, градът не може да се похвали с поръчкови убийства и изчезнали при съмнителни обстоятелства хора.

Къде е проблемът - в неефективна полицейска работа или в суперагресивен кримиконтингент?

Служителите в Ботевград не са по-малко от тези в другите градове. По-скоро там има някои специфични особености, с които районното управление не може да се справи. В града открай време доходоносни сектори като лихварството и проституцията се държат от влиятелни ромски фамилии. Въпреки че членовете им са с десетки присъди, те без проблем продължават с престъпната си дейност.

В Ботевгрaд бе разстрелян най-интелигентният затворник Владимир Пелов, който на 3 април избяга от Софийския затвор заедно с

осъдения за убийство

Радослав Колев

Месец по-късно криминално проявеният Марио Панчев-Дебелия изпревари МВР и уби беглеца в центъра на Ботевград.

На 26 юни синът на Владимир Пелов - Владимир, ботевградският бизнесмен Тихомир Миков-Перуката и двамата братя Борис и Тодор Ерменкови бяха арестувани за палежи и отвличания на хора в града.

Пелов Младши беше задържан на път за летището в София. Искал да лети до сестра си в Малта, но полицията обърка плановете му, подържа го няколко дни в ареста, а после магистрати го пуснаха под домашен арест.

След като Пелов Младши, Тихомир Перуката и Борис Ерменков бяха задържани, се оказа, че има подозрения и за тяхна връзка в изчезването на 23-годишния Деян Вутов.

Лошата новина за близките на Вутов е, че вече повече от година няма никаква следа от него. Те смятат, че най-вероятно е убит и заровен някъде. За Деян се знае, че е бил близък с Пелов Младши и с Перуката.

Деян Вутов изчезва, докато отива да вземе колата си, паркирана близо до центъра на града. Тя е намерена с отворена врата, а в нея са открити парите и телефонът му. Преди две години, докато Пелов бе под домашен арест, листовки с негови снимки, на Деян Вутов и Тихомир Перуката бяха разлепени из целия град. На тях имаше и послание - "Тези хора са виновни за всички палежи и бомбени атентати в Ботевград".

В графата "безследно изчезнали" преди три години се разписа и 24-годишният Васил Григоров-Циганчето. За последно той бе видян на 21 януари 2015 г. вечерта пред игрална зала "Ти-ти" в Ботевград. Там имал среща с приятел, с когото обаче така и не се видял. След като младежът се "изпари", се оказа, че на името му има десетки регистрирани фирми, които точели ДДС.

Цветан и Марко-Скинаря
Цветан и Марко-Скинаря

Освен тези случаи, Ботевград може да се похвали и с няколко показни разстрела. Общо шест човека са убити за последните 4 години. Двама от тях са Владимир Пелов и Марио Панчев-Дебелия, които загинаха при престрелка помежду си. За останалите четири убийства обаче МВР все още не може да посочи конкретен извършител.

Преди две години, на 4 ноември, пред казино "Fire" в Ботевград с шест куршума бе убит 39-годишният ром

Веселин Василев-Дебелия

Още тогава стана ясно, че го издържа неговата съпруга Веселка, която живеела отдавна в Германия. Въпреки че близките на Дебелия бяха в шок от случилото се, част от тях сякаш очакваха драматичната развръзка. Още тогава те споделяха опасенията си, че най-вероятната причина за разстрела е лихварство. За неговата екзекуция така и не бе посочен извършител и убийството му остава неразкрито.

Кои други убийства останаха с неизвестен извършител, четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Погребаха Владимир Пелов

Стефан Пелов: Марио Панчев да каже какво е направил на брат ми, за да го дебне. Един иска да умре в затвора, друг иска да умре болен от рак, трети с пистолет в ръка