Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пристрастяването към мазна и сладка храна е не по-малко обсебващо от употребата на кокаин и все толкова вредно

Наркотиците са два вида - разрешени и забранени.

Ако произвеждаш и продаваш от забранените, те заплашват затвор, тежки глоби и конфискации на имуществото. Не че човек с присъди в три държави като Евелин Банев, осъден в Италия, Румъния и дори България, е влязъл в затвора. Има обаче вероятност това да се случи някой ден. Банев се крие и изобщо няма щастлив живот. Ако той търгуваше със сладки мазни храни, щеше да е бизнесмен, член на някой работодателски съюз и изобщо бяла якичка. Въпреки че пристрастяването към мазна и сладка храна е не по-малко обсебващо от употребата на кокаин, а вредата от вафлите за здравето е не по-малка, отколкото от кокаина.

Същото се отнася и за останалите т. нар. корпоративни дроги - безалкохолни напитки със захар, алкохол, цигари, обезболяващи хапчета, бира, вафли, шоколад, инстантно кафе, колбаси, чипс.

Онзи ден Съветът на здравните министри на ЕС прие едно заключение относно вредните храни, обобщаващо няколко техни срещи, първата от които бе в София. Това заключение не е още регулация, но е в правилна посока. Идеята е да се ограничат драстично всякакви форми на реклама на вредни храни и особено тези, насочени пряко към подрастващите.

Разбираме, че позорното представяне на аржентинския национален отбор не помага на чипса, който беше рекламиран от Меси. Посланието е: “Ако ядеш чипс, ставаш играеща публика” и затова вероятно тази реклама няма да продължи. Но това не променя факта на

корпоративната алчност

и безотговорност,

защото тези т. нар. легални дроги се рекламират таргетирано към подрастващите, като се използват футболни звезди, анимационни герои и се правят намаления от типа плащаш едно, получаваш три.

Всъщност освен зависимостта към кокаина, която би развил, пряката вреда за здравето е евентуален съдов инцидент, който би получил пристрастеният заради превъзбудата. Вредите от мазната храна и напитките с много захар са директни и неизбежни.

Марихуаната помага на болните от рак, диабет и синдром на Алцхаймер. Ползите от тази билка са май повече, отколкото са вредите.

Умиращите от злоупотреба с обезболяващи са многократно повече от загиналите от злоупотреба с всички забранени дроги. Това не пречи да се рекламира агресивно натриев метамизол, парацетамол или ибупрофен, и то за опаковки с рисково големи дози. Това са т. нар. OTC (over the counter) - над щанда, лекарства без рецепта.

Някои от тях не са безобидни - например противогрипните препарати, в които има псевдоефедрин, който разни самодейци преработват в амфетамини и повечето специалисти смятат за основна причина за вседостъпността и епидемията от амфетаминова наркомания. Всъщност

прекурсорите за тази

дрога се продават

легално

в аптеките

на зоните за самообслужване. После Брендо бил наркокрал. Тези, дето внасят и продават суровините за амфетамини, какви са?

Може би аз не съм критерий, но в живота си познавах двама пристрастени към аналгин (бог да ги прости), един към лидол, един към хероин (бог да го прости), десетки към ракия и шоколад и нито един към кокаин. Знам и двама, които употребяваха канабис, но не развиха зависимост - психологическа или соматична. Аз лично съм пристрастен към кафето, бях стигнал до 19, но лекарите ми забраниха категорично повече от едно.

Така че житейският ми опит сочи, че най-много са зависимите към ракия. Трябва да подчертаем, че това не е само корпоративна алчност, защото много се пие и домашна. Но тая пиянска култура в България е зловеща и унищожителна. Масовата представа за добро прекарване е консумирането на огромни количества алкохол, съчетани с мазна храна. Сякаш други форми на забавление не съществуват - разходка с приятели, танци, спорт, кино, игра на табла или карти.