Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БОРИС ИВАНОВ
БОРИС ИВАНОВ

Търсят с хеликоптер рецидивиста.

Нямал помагач, действал сам

48-годишният Борис Иванов, който избяга от затвора в Ловеч, е изнасилил и ограбил старица на 89 г. на 16 май 2010 г., показа проверка на “24 часа”.

Тогава също е бил издирван, защото отново е избягал от външен обект. Излежавал е присъди за кражби и грабежи. Преместили са го в общежитието “Разделна”. Изчезнал от обекта на 13 май 2010 г. по същия начин, както и сега. Надзиратели и полицаи започват да го издирват. Борис обаче пътува на автостоп, отбива се при стари приятели от затвора в Суворово, тръгва на сватба на дъщерята на свой приятел. Скарват се и отново потегля на път. 3 дни след бягството, на 16 май, е в село Щипско до Вълчидол. Минал покрай къщата на самотна старица. Жената е на 89 г. Забелязал, че простира дрехи на двора. Прескочил оградата и влязал в къщата ѝ. Тя го спипала вътре.  

ВАЛЕНТИН РАДЕВ
ВАЛЕНТИН РАДЕВ

“Къде са парите?”, попитал я Борис.

Свалил кърпата

от главата ѝ и я

завързал на

устата ѝ.

Тя му посочила синя престилка, където държала спестяванията си - 62 лв., и той ги взел. След това беглецът завързал ръцете на бабата зад гърба ѝ, избутал я до хладилника и я натиснал на земята. Свалил дрехите ѝ и брутално я изнасилил. Докато удовлетворявал нагона си, удрял жената с юмруци по главата. След това я изоставил завързана и си тръгнал. Когато успяла да се освободи, жертвата седнала на тротоара пред къщата си. Открила я дъщеря ѝ. През това време Борис Иванов тръгнал пеш към Вълчидол, след това с каруца на свой приятел - към съседно село.

Заловен е на 3 юни 2010 г. след 3 седмици издирване. Връщат го в затвора, но излиза през декември същата година. Разследването за изнасилването и грабежа на бабата още тече. 2 седмици след като излиза от затвора, през януари 2011 г., ограбва продавачка в магазин. Няколко часа по-късно кварталният полицай го намерил между каменните кръстове на гробището.

При бягството му от затвора тази седмица Борис Иванов не е имал помагач. “Това всъщност е друг затворник, който се опитва да го спре”, уточниха от прокуратурата.

Циганинът Борис Иванов излежавал 13-годишна присъда в затвора в Ловеч. Той избяга от двора на бившата най-голяма фирма на Балканите за производство на сухо мляко “Сердика” в четвъртък около 10,30 ч.

Всъщност рецидивистът е с 4 присъди, от които за грабеж му били дадени 12 г. затвор, за изнасилване също толкова. По четирите присъди било постановено общо наказание от 12 г. , увеличено с още година.

Той вече бил излежал 7 и малко отгоре - оставали му 4 години и девет месеца.

Преди две

седмици

го настанили

в общежитието,

а в четвъртък бил едва вторият ден от работата му във фирмата, която се намира по пътя за Троян.

Според главния прокурор Сотир Цацаров ръководството на затвора и надзирателите трябва да понесат своята лична отговорност за конкретната ситуация.

Борис Иванов е от Добрич, не е семеен, майка му, сестра му и пастрока им живеят в с. Полковник Иваново, има брат във Варна. Още в деня на бягството му били проверени всички възможни адреси.

При разпитите другите четирима затворници, с които почиствали фирмено хале, обяснили, че нямат представа какво му е щукнало, та така внезапно хукнал, прескочил оградата и побягнал към асфалтовия път. Тревогите им обаче били свързани с това, че сега мерките в общежитието ще се затегнат. Затова и подгонили беглеца, за да го спрат.

Според разследващи възможно е Борис да е стопирал автомобил, с който да е напуснал района, както го е правил и през 2010 г.

В издирването на рецидивиста бе включен и хеликоптер, който облетяваше горите и просеките в околностите на Ловеч. Той е снабден с камера и заснема всичко, дори и най-слабото движение.

“Установено е, че лицето, посочено от фирмата за осъществяване на контрол, не е било на обекта”, заяви вътрешният министър Валентин Радев пред депутати в парламента. Той обясни, че от фирмата ги уведомили за бягството с телеграма в 13 ч и 2 минути. “Веднага през пресцентъра на МВР беше изпратена снимка на беглеца до електронните медии”, добави Радев. Униформени обходили близката гора, както и пътя до Севлиево. “Направени са контролно-пропускателни пунктове в селищата в района”, уточни Радев и добави: “И него ще хванем. Дано не направи някоя беля”. 

ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

“Винаги съм готов да поема политическа отговорност”, каза още Радев. Той щял да си подаде оставката, ако премиерът му я поиска.

Според полицаи до ден-два беглецът щял да бъде заловен. Имало вече насоки къде може да е.

Борис Иванов бил преместен в затворническото общежитие от открит тип, известно в Ловеч като Полигона, защото излежал повече от половината от наказанието си, имал и добро поведение.

В това общежитие доизлежават присъди над 200 души, охранявани само от двама надзиратели без оръжие. Зад две телени огради са разположени спалният корпус и столовата, наоколо има зеленчукова градина, разказа надзирател. Зеленчуците се продавали в магазини в града, а от различни фирми идвали да наемат за работа затворници.

Сутрин фирмаджиите ги карали до съответния обект, вечер ги връщали в общежитието. През целия ден лишените от свобода били без охрана.

“Почти като на

хотел са, движат

се свободно,

разполагат с по

няколко

джиесема,

защото не е по силите на двама надзиратели да проверяват над 200 души - нямат грижа за нищо”, разказа още служителят.

“С претенциите на Българския хелзинкски комитет за хуманно отношение към лишените от свобода, затворите в България се превърнаха в развъдници за престъпници. “Хуманни” убийци и изнасилвачи получават безплатно здравеопазване, питателна храна, право на образование, фитнес и други екстри, недостъпни за мнозина от свободните граждани. Месечната издръжка на един осъден е над 1700 лева - грешни пари на съвестните данъкоплатци”, изрази възмущението си надзирател.

Според него така правозащитните организации създавали условия за разрастване на престъпността, която е опасна не само за България, а и за Европейския съюз. Обяснява, че дори лишените от свобода с по-строг режим свободно се движат по коридорите, разговарят и обменят информация за спецификата на извършените от тях престъпления - т.е. дообразоват се криминално. 

Сотир Цацаров
Сотир Цацаров

“Работи се над законови промени относно охраната на затворниците, които работят извън затвора. Моят прочит на нещата е, че регламентацията в закона, само да се разпише, че отговорността е на работодателя, не е достатъчно. Тук трябва по-сериозна ангажираност и на държавните институции, които отговарят за охраната на лишените от свобода. В този смисъл вече се предприемат и конкретни действия”, заяви правосъдният министър Цецка Цачева. 

Сотир Цацаров: Нека работят на външни обекти, но под охрана, с отличителни облекло и знаци

Не реформи, а ред трябва, смята главният прокурор

АНА МИХОВА

Не реформи, а ред трябва в местата за лишаване от свобода, каза главният прокурор Сотир Цацаров в петък по повод поредното бягство на затворник. По думите му необходима е сериозна дискусия, на която да се даде отговор на въпроса в състояние ли е държавата да сложи ред в местата за лишаване от свобода. 

Според главния прокурор трябват промени в нормативните актове, за да се въведат ограничения при преминаването от по-тежък в по-лек режим на изтърпяване на наказанието. “Това да става само при добро поведение и реални доказателства, че наистина има превъзпитание”, обясни Цацаров.

Той добави, че лишените от свобода трябва да имат право на труд, който да води до съответни облекчения, но “самостоятелна работа - във фирми на външни обекти, независимо колко е присъдата, какъв е остатъкът е недопустимо”. “В момента нашата система го позволява. Трябва да има работа, но с режим, както е навсякъде - под охрана, със съответното отличително облекло и знаци, които показват, че е затворник. Това само по себе си ще затрудни и отклонението”, каза главният прокурор.

Според него, ако започне да се прави поредната реформа, тя ще премине в дискусии, в планове и пътни карти. “ Възможно е с разумни действия в рамките на не повече от месец да се подготвят промени в закона за изпълнение на наказанията и правилника за приложението му”, смята главният прокурор.

Той припомни, че вече 1,5 г. Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” няма постоянно ръководство, което се отразявало върху работата. “Като се прибавят социалните проблеми на надзирателите и действащите нормативни актове за режима в затворите,

ще се получи една картина,

която ще ни покаже, че това

ще се повтаря още и още”,

добави Цацаров.

Недостатъчното финансиране пък водело до условия в местата за лишаване от свобода, при които на много от затворниците не са осигурени предметите от жизнена необходимост. Затова и някои от вещите и средствата се получавали отвън.

“Част от хората отвън разполагат с добри материални възможности, друга - не. Това ражда във всеки затвор затворническа аристокрация, която негласно определя правилата в него”, обясни главният прокурор.

Цацаров посочи като проблем, че Главната дирекция “Изпълнение на наказанията” не разполагала със система за вътрешна сигурност - дирекция или отдел, който да осъществява контрола. “Оперативният надзор върху местата за лишаване от свобода се осъществява от служители на МВР, които са аташирани към всеки затвор”, обясни Цацаров. Според него обаче оставката на министъра или на друг няма да промени нищо.