Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Христов пред съда
Кирил Христов пред съда

- Ресторантьорът Кирил

Христов стрелял няколко

пъти за кеф, последният

гумен патрон паднал на

земята, а първият боен пробил

64-годишния Никола Колев

- Първоначално полицаи и

лекар твърдели, че смъртта

е след инфаркт, близките

обаче видели от тялото

да капе кръв и сами

открили дупка от куршум

Ресторантьорът Кирил Христов-Принца бе признат за виновен в убийството на готвача си Никола Колев и получи 7 г. затвор, но не призна, че е извършил деянието умишлено.

Делото приключи с присъда на 12 юни само след 3-4 заседания в Бургаския окръжен съд.

Макар че 62-годишният Христов бе подсъдим за умишлено убийство по чл.115 от НК, за което законът предвижда тежко наказание от 10 до 20 г. лишаване от свобода, Принца получи присъда под минимума. Мотивите на съда - налице са

множество

смекчаващи

вината

обстоятелства

Христов е осъден да плати общо 400 000 лв. кръвнина на съпругата на убития и двамата му синове.

Съдът наложи забрана на осъдения да напуска страната, тъй като делото не е приключило окончателно, и му наложи мярка за неотклонение “подписка”.

Присъдата, постановена от съдия Катя Господинова, обаче не се хареса на нито една от страните.

“Съдът е проявил прекомерна снизходителност. Аз пледирах за 14 г. лишаване от свобода, ще протестираме определението на съда”, заяви пред “24 часа” наблюдаващият прокурор Красимира Кателиева.

Недоволни са и близките на жертвата, които също очакваха по-голямо наказание.

Противоположно е обаче мнението на защитата, която от самото начало настоява делото да бъде върнато в прокуратурата, тъй като обвинението е неясно формулирано.

“Това е учебникарски пример на непредумишлено деяние. Ще обжалваме присъдата и заради размера на наказанието, и заради обезщетенията, които не са съобразени нито със стандарта на живот в България, нито с тези на близките на пострадалия.

Самият факт, че съдът определя присъда под минимума, отбелязвайки множеството смекчаващи вината обстоятелства, едно от които е, че изстрелът е произведен, след като колата, в която е бил готвачът, тръгва внезапно назад, изминавайки метър, говори ясно за какво става дума. Налице е едно противоречие - взема се под внимание фактът, че

изстрелът е

произведен

неволно, а

обвинението е

за умишлено

убийство”,

коментира бургаският адвокат Благой Потеров, който представлява Кирил Христов.

Неволно ли е прострелян 64-годишният Никола Колев, бе ключовият момент и в хода на досъдебното производство, и по време на съдебния процес.

Готвачът издъхва на 17 април 2016 г. вечерта, уцелен с куршум в сърдечната област от работодателя си и дългогодишен приятел Кирил Христов. Двамата се познавали от 20 г.

Мъртво пиян, Принца смело размахва законния си пистолет “Зиг Зауер”, докато изпраща авера си Пламен Копчев - столичен предприемач с хотели по морето, и готвача Кольо.

Местопрестъплението се оказва джипът на Копчев, паркиран пред ресторанта на подсъдимия “Принц Кирил” в Стария Несебър. Десетина минути преди 22 ч в колата сядат Копчев, шофьорът му и готвачът, който се настанява на задната седалка. Кирил застава до предната дясна врата и започва да показва пистолета си на шофьора. Вади пълнителя, презарежда, мислейки, че има още гумени патрони, тъй като имал навика първите винаги да са стоппатрони, а отзад слагал бойни за самозащита.

За зла участ обаче при презареждането последният от гумените патрони пада на земята и в цевта отива първият боен патрон. Към този момент Принца вече е стрелял няколко пъти за кеф по кашпите в ресторанта си, за което му бе повдигнато отделно обвинение и получи 2 г. затвор за проявено дръзко хулиганство.

Внезапно джипът тръгва на заден ход, лявата ръка на Принца, която държи пистолета, се удря в колоната на вратата и произвежда изстрел, който влиза през отворения прозорец на задната дясна врата. Забива се в гърдите на готвача, който не издава и звук. Главата му клюмва, а според показанията на Пламен Копчев първо всички помислили, че е получил инфаркт.

Според аутопсията проектилът е влязъл отдясно в гърдите, засегнал е големи кръвоносни съдове и е излязъл отзад в областта на лявата подмишница. Простреляният почти от упор не е имал никакъв шанс, издъхнал е от остра кръвозагуба, категоричен е съдебният медик д-р Косьо Янков.

Уплашени от станалото, Принца и Копчев изнасят тялото от колата и го просват на една от масите в двора на ресторанта. Принца започва да му прави изкуствено дишане, бие му шамари, но Кольо не помръдва. Съобщават на съпругата му Стоянка, че е получил инфаркт.

Синовете на убития готвач са били принудени сами да търсят дупките от куршума, пронизал 64-годишния им баща, за да докажат, че той е убит, става ясно на едно от съдебните заседания, на което са разпитани Венелин и Георги Колеви.

“Когато личната лекарка повдигна дрехата на баща ми, за да го прегледа, полицаите вече ни бяха казали, че според медици от Спешна помощ татко е починал от инфаркт. Джипито вдигна дрехата малко над корема и също потвърди диагнозата. Оказа се обаче, че дупката от куршума е 3-4 пръста по-нагоре и първоначално не се виждаше”, разказва Венелин Колев.

Пристигайки в ресторанта, вдовицата Стоянка заварва Киро Принца на една от масите вътре в заведението. Пиел през цялото време и не се приближил до нея. Мъжът ѝ бил проснат по гръб върху масата с широко разперени ръце и крака.

“Върху него беше метната бяла покривка, ръцете му бяха ледени. Завих го, но като го натиснах леко, за да го прегърна, започна да капе кръв. Видях и капка кръв по блузата му, но

полицаите ми

казаха, че

мъжът ми е

паднал и си е

ударил главата”,

спомня си Стоянка Колева.

Не след дълго полицията напуска мястото, заминава си и личната лекарка, потвърдила инфаркта, а големият син тръгва да търси погребална агенция.

Стоянка остава сама с мъртвия си мъж, но след известно време при нея пристига другият ѝ син Георги, който живее в Бургас. Точно тогава кръвта от тялото на застреляния готвач започва да капе все по-силно, а Георги намира гилза на земята до масата. Момчето проумява, че баща му може да е убит, и звъни на тел. 112, а после и в полицията.

Семейството на готвача е категорично, че той е убит с умисъл. Стоянка и двете ѝ деца поискаха по 150 000 лв. кръвнина, но съдът ги редуцира незначително до 400 000 лв. общо за тримата.

Обвиненият в умишлено убийство Кирил Христов е

стрелял, за да

впечатли,

респектира

и покаже

превъзходство

над жертвата и останалите. Това е била основната цел, след което се е стигнало до убийството на готвача от Несебър Никола Колев - е позицията на държавното обвинение.

62-годишният бизнесмен притежава ресторант в Стария Несебър, а за известно време е бил съдружник с покойния туристически бос Стефан Шарлопов, установи справка в Търговския регистър.