Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борисов с израелския си колега Бенямин Нетаняху
Борисов с израелския си колега Бенямин Нетаняху

Борисов го поиска на среща с премиера Бенямин Нетаняху в Йерусалим

Шефът на ДАНС също в делегацията на министър-председателя

Съвместно производство на военни дронове предложи българският премиер Бойко Борисов на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху по време на разговора им във вторник сутринта в Йерусалим.

“Ще разговаряме за съвместни производства в областта на високите технологии и отбраната, особено за това

изключително

силно и модерно

оръжие,

каквото са дроновете”, обяви Борисов на съвместно изявление с Нетаняху преди началото на срещата им.

Идеята е Израел да инвестира в български производства за военни дронове. Подобен завод може да стане част от сделка за закупуване на ползвани израелски самолети F-16 за българските ВВС, обясни за “24 часа” източник от делегацията на министър-председателя.

Дни преди посещението на Борисов в Израел парламентът даде съгласие за стартиране на проект за закупуването на поне 8 нови изтребителя за военновъздушните ни сили срещу 1,8 млрд. лв. Сред кандидатите за доставчик на новите бойни самолети, които да заменят съветските МиГ-29, е и Израел. Предложението му е за употребявани, но модернизирани от тях самолети F-16, тъй като израелските ВВС постепенно преминават на по-модерните и скъпи F-35. Завод за дронове в България би могъл да стане част от индустриалното сътрудничество, което е задължително за тази сделка според гласуваното от Народното събрание решение, обясниха от делегацията ни.

Израел е основен гарант за сигурността в Близкия изток, обяви Борисов пред Бенямин Нетаняху. “Невинаги отношенията между ЕС и Израел са били на висотата, на която трябва да бъдат”, отбеляза българският премиер.

“Благодаря за последователната ви подкрепа за Израел, включително и в рамките на ЕС. Време е цяла Европа да разбере, че Израел е страната, която отстоява интересите на всички и гарантира сигурността”, заяви пък домакинът Нетаняху.

Именно взаимодействието на службите срещу радикални мюсюлмани и терористи бе сред водещите теми при разговорите на Борисов в Израел. В делегацията на премиера, включително и за срещата с Нетаняху, бе включен шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

Израелският премиер пък похвали Борисов за усилията, които България полага за спиране на ислямския радикализъм и борбата с тероризма.

“Нашите разузнавателни служби работят много добре заедно и обменят информация в името на световния мир”, заяви Борисов.

Службите на Израел и България работят много тясно от 2012 г., когато в Бургас бе взривен автобус с израелски туристи. Тогава подозренията паднаха върху финансираната от Иран терористична групировка “Хизбула”. Все още обаче съдебното дело в България продължава.

Борисов

определи

домакина си като

световен талант, който може едновременно да е най-добрият приятел на американския президент Доналд Тръмп и в същото време да е на парада за Деня на победата в Москва рамо до рамо с руския президент Владимир Путин. “Случва се понякога”, отвърна на комплимента Нетаняху.

Срещата на двамата министър-председатели се проведе в резиденцията на Нетаняху в Йерусалим. Израелският премиер бе подготвил работна закуска за Борисов и делегацията му. В нея са вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на образованието Красимир Вълчев, кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

След разговорите си с премиера Борисов бе последователно приет от президента Реувен Ривлин и лидера на парламентарната опозиция Исаак Херцог. “Напрежението между Иран и Израел е повече от очаквана последица от сирийската гражданска война”, коментира Ривлин. Борисов отвърнал, че Иран е важен за ЕС.

Борисов и водената от него делегация участва в пленарната сесия на Глобалната конференция на Американския еврейски конгрес.
Борисов и водената от него делегация участва в пленарната сесия на Глобалната конференция на Американския еврейски конгрес.

Президентът Ривлин изпя Happy Birthday на Борисов

С Happy Birthday и торта посрещна президентът на Израел Реувен Ривлин българския премиер Бойко Борисов. Двамата разговаряха при посещението на министър-председателя в Йерусалим в деня, в който Борисов навърши 59 г. След официалните приветствени думи президентът запя песента за рождения ден, а в залата бе внесена торта.

Служителка на израелското президентство внася тортата за рожденика
Служителка на израелското президентство внася тортата за рожденика

“Понеже много одъртяваме и гледах да го мина в работа този ден”, обясни Борисов на Ривлин защо в този ден е в Израел.

Подарък и поздравителен адрес му изпрати президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер. 

Борисов отпразнува рождения си ден и с поклонение на Божи гроб и така стана истински хаджия на влизане в 60-ата си годишнина. След това българският премиер бе приет от йерусалимския патриарх Теофилос III, който му връчи орден на мира и икона на Дева Мария. Борисов пък го дари с картина на 12-годишно момиче от инициативата на Светия синод “Деца рисуват за деца”.

Вечерта премиерът бе заедно с общността на българските евреи в Тел Авив на концерт на Николина Чакърдъкова и нейният фолклорен ансамбъл. 

Борисов целува ръка на Йерусалимския патриарх Теофилос III, който го благослови за рождения му ден.
Борисов целува ръка на Йерусалимския патриарх Теофилос III, който го благослови за рождения му ден.

Два еднакви паметника - в Тел Авив и София, отбелязват спасяването на 50 000 български евреи

През септември в Тел Авив и София трябва да бъдат открити два еднакви паметника, които отбелязват спасяването на българските евреи през 1943 г., обяви премиерът Бойко Борисов в Израел.

Двата паметника трябваше да бъдат поставени още за 70-годишнината. Преди 5 г. обаче български чиновници забравили отлетия монумент в двора на леярна и се наложи сега МС да отпусне нови 36 000 лв., за да бъде отлят наново.

С помощта на премиера на Израел Бенямин Нетаняху България вече ще е постоянен член на организацията за холокоста, подчерта Борисов.

Свързва ни приятелство още откакто българските граждани легнаха на релсите, за да не допуснат депортирането на българските евреи в нацистките лагери на смъртта, заяви Нетаняху. Борисов също отбеляза, че спасяването на евреите през 1943 г. е било едно от най-трудните решения. И пред Нетаняху, и пред президента Реувен Ривлин българският премиер разказа за изскочилите наскоро доказателства, че през Втората световна война български посланици са помогнали на 20 000 европейски евреи, като са им издали визи да минат през България, бягайки от нацистите.

Премиерът получава символа менора от Световния еврейски конгрес.
Премиерът получава символа менора от Световния еврейски конгрес.

Борисов: Израел има право да определи кой град да е столица

“Ние сме убедени, че връзката на еврейския народ с Йерусалим е неоспорима и не оставаме чужди на желанието на еврейското население на Израел, еврейството по света и на правото на Израел като суверенна държава да определи своята столица и тя да бъде международно призната.”

Това обяви Бойко Борисов на световната среща на Американския еврейски комитет в понеделник вечерта. Думите му бяха по повод преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим, което отново взриви отношенията между Израел и палестинците.

Статутът на Йерусалим като свещен град на трите големи монотеистични религии - християни, мюсюлмани и юдеи, обаче трябва да бъде договорен в окончателно споразумение за мир между израелци и палестинци, добави Борисов. Това е и официалната българска позиция, която страната ни обяви още в края на миналата година след изявленията на американския президент Доналд Тръмп, че мести посолството.

България е за принципа намиране на мир между две държави, припомни Борисов пред Американския еврейски комитет.