Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Северна Корея - най-якият голфклуб на света с марихуанена криптовалута

“Много хора няма да повярват, че е истина, все едно е фантастичен филм.”

Ким Чен Ун казва това на Доналд Тръмп малко след като двамата са се срещнали.

Американският президент поглежда заговорнически севернокорейския лидер с думите: Искаш ли да ти покажа звяра? След което го води до 8-тонната бронирана лимузина “Кадилак”, с врати, тежки колкото на самолет “Боинг”. Ким има поръчков Mercedes-Maybach S600 Pullman със специално вградена тоалетна в него, но машината на Тръмп много си я бива...

Случилото се в хотел “Капела” в Сингапур на 12 юни 2018 г. е наистина невероятно, безпрецедентно и историческо събитие.

Почти научна

фантастика,

макар че двамата главни герои приличат повече на извадени от анимационен филм.

Представете си такава серия на “Том и Джери”, в която двамата спират да се дебнат, гонят и да си въртят грозни номера. Сядат под една палма на брега на океана, изпушват заедно една марихуана и стават приятели верни до гроб.

Е, това вече е чиста фантастика, ще кажете. Не бързайте.

Специално за срещата в Сингапур пристигна още един анимационен герой - бившата баскетболна звезда Денис Родман. Кацна на летище “Чанги” с рекламна фланелка на PotCoin. Това е криптовалута, пусната точно в 4,20 ч на 21 януари 2014 г. за целите на легалния бизнес с марихуана.

В същото време Северна Корея е страна, в която производството на коноп има огромни традиции, а

пушенето на

марихуана не е

санкционирано

от властите

Откакто Ким Чен Ун наследи баща си на лидерския пост, Денис Родман се радва на постоянен топъл прием в Пхенян. Баскетболната звезда нарича младия севернокорейски лидер “приятел до гроб” и е първият неофициален посланик между САЩ и КНДР. Много преди бившият шеф на ЦРУ Майк Помпео да се заеме с тази задача официално.

PotCoin (в английския pot е един от жаргоните за марихуана) всъщност е официален спонсор на Денис Родман в Сингапур. Така че това е една от новините, дошли от историческата среща на Ким и Тръмп. Конопената индустрия я чака пресветло и мирно бъдеще. А заедно с това и всички свързани с нея бизнеси.

Самият Тръмп лансира и още една възможна визия за идните години. Докато гледал записи с кадри от ядрените и ракетни опити на Северна Корея, му направили впечатление

страхотните

пусти плажове

на страната

Там може да се появят най-луксозните хотели в света, предложи той на Ким. А както знаем, за Тръмп един хотел не е достатъчно луксозен, ако към него няма голф игрище. И така стигаме до следващата голяма новина от срещата в Сингапур. Цените на имотите и земята в Северна Корея би трябвало да ударят небето, ако това беше която и да било друга държава.

Но тази държава е на Ким и ще си остане на Ким. Точно това се очаква от Доналд Тръм в замяна на севернокорейската ядрена програма -

да гарантира

бъдещето

на режима

Сделката хич не е лоша, защото никой не желае обединение на двете Кореи. Просто няма кой да го плати. Ако, не дай си Боже, се случи някакъв фал с режима в Пхенян, сметката трябва да бъде поета от Южна Корея, Япония и САЩ, а нито една от тези страни може и иска да го направи. Затова Вашингтон и Сеул декларират готовност да спрат общите си военни маневри, нещо което винаги е дразнело и плашило Северна Корея. Ким Чен Ун се отказва напълно от ядрената си програма в името на гаранции за режима и икономически дивиденти. Защо до неотдавна изстрелваше ракети и демонстрираше военна мощ, ако сега трябва да се лиши от основния си коз? Младият севернокорейски лидер всъщност използва всичко това, за да си осигури срещата с Тръмп и да преговаря като равен с равен.

Броят и големината на знамената на САЩ и КНДР, цялата сценография на срещата до най-малките детайли, всичко е направено така, че да показва едно-единствено нещо - паритет.

Трябва да признаем, че този номер на Ким Чен Ун успя. На срещата в Сингапур той получи признание и легитимност, каквито нито баща му, нито дядо му са имали по-рано.

На Тръмп също му се получи прекрасно. Нито един американски президент, дори тези с най-гениалните геополитически съветници не е успявал досега да укроти опърничавата Северна Корея.

Изглежда в тази история всички печелят. Точно като в анимационно филмче.

Първо ръкостискане между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп  СНИМКИ: РОЙТЕРС
Първо ръкостискане между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп СНИМКИ: РОЙТЕРС
“Убеден съм - той (Доналд Тръмп) е доста доволен от факта, че съм тук и се опитвам да постигна нещо, нужно и на двама ни”, каза бившата баскетболна звезда Денис Родман. Той получи топло посрещане при четирите си посещения в Северна Корея от 2013 г. насам.
“Убеден съм - той (Доналд Тръмп) е доста доволен от факта, че съм тук и се опитвам да постигна нещо, нужно и на двама ни”, каза бившата баскетболна звезда Денис Родман. Той получи топло посрещане при четирите си посещения в Северна Корея от 2013 г. насам.