Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Над 66% от избирателите в Ирландия са гласували за по-либерален закон за правото на аборт.
Над 66% от избирателите в Ирландия са гласували за по-либерален закон за правото на аборт.

Революционен референдум в Ирландия подкрепи либерализирането на строгите закони против абортите. Решението наистина се възприема от мнозина като огромна крачка напред, тъй като в католическата страна ограниченията за прекъсване на бременност дори по медицински причини бяха едни от най-строгите в Европа.

Над 66% от избирателите в Ирландия са гласували за по-либерален закон за правото на аборт. До момента в страната важеше почти пълна забрана, като действаше закон за защита на живота дори на неродените. Разрешение за аборт можеше да се получи единствено от съда, и то единствено при висок риск за живота на майката. Ирландският министър-председател Лео Варадкар нарече резултатите от референдума "победата на тихата революция". Това наистина е огромна промяна за католическа страна. В Европа именно тези държави са с най-строги закони против правото на аборт дори по медицински причини. В Малта също законите са много ограничаващи. В Унгария и Испания е необходимо становище от лекар, преди да се обмисли разрешение за процедурата.

Преди няколко месеца Полша отново се надигна на протест срещу предложение да бъдат затегнати законите за прекъсване на бременност. Там вече ограниченията са едни от най-строгите – аборт може да се направи само ако животът на майката е в опасност, ако бременността е вследствие на изнасилване или ако плодът е с доказано тежки увреждания. Ново предложение обаче иска да се забрани третият тип аборти и дори да съществува риск за живота на бебето или е сигурно, че то ще бъде с тежки малформации, задължително да бъде родено. Хиляди жени отново излязоха по улиците да протестират, както беше през октомври 2016 г. Тогава предложението беше още по-ограничаващо – абортите да бъдат изцяло забранени, дори и тези по медицински причини, както и жените, подложили се на такава интервенция, да носят наказателна отговорност. От организацията "Стоп на абортите" поискаха заплаха от лишаване от свобода до пет години. Полската федерация на движенията в защита на живота настоя дори спешната контрацепция да бъде напълно забранена и тези, които я разпространяват, да бъдат наказвани с до две години затвор. От полската федерация на жените изразиха притеснения, че още по-строгите закони ще провокират увеличаване на броя на нелегалните аборти, за които се смята, че са около 10 хиляди на година. Проектозаконът предизвика мащабен протест в множество градове в страната. В крайна сметка парламентът отхвърли законопроекта с 352 гласа "против", 58 "за" и 18 – "въздържал се".

Сред най-либералните страни в ЕС са Франция, Германия, Великобритания, Португалия, Гърция, Холандия, където се поддържа теорията, че жените имат право на личен избор. По медицински съображения обаче важи правилото аборт да не се прави след края на 12-ата седмица от бременността заради риск от усложнения.

България е от либералните страни по въпросите за аборта. По закон процедурата е разрешена за всяка пълнолетна жена преди края на 12-ата седмица от бременността, независимо дали е по желание или по медицински показатели. За непълнолетните се изисква разрешение от родител. Според статистически данни от Националния център по обществено здраве и анализи годишно в страната се извършват около 30 хиляди официални аборта, като почти половината от тях са по желание. За първото тримесечие на 2018 г. точните данни са 6368 прекъснати бременности, от които 1998 са били спонтанни аборти, 509 - по медицински причини, и 3861 – по желание.

Според лекари в страната ни се извършват все по-малко нелегални аборти. В закона изрично е упоменато, че за такъв, направен извън медицинско заведение, лекарят може да бъде наказан с до 5 години затвор. А ако няма необходимото образование за такъв тип процедури – до 8 години. Жената, извършила аборт, обаче не носи никаква наказателна отговорност. От сдружение “Избор на живот” алармират, че страната ни е на първо място в ЕС по брой на абортите сред непълнолетни момичета. По официални данни годишно в България се извършват около 100 аборта от момичета под 15-годишна възраст и около 2000 от момичета на възраст 15-19 г. Точните данни от Националния център по обществено здраве и анализи за първите три месеца на тази година показват 29 прекъснати бременности при момичета под 15 г. и 578 при тези на възраст 15-19 г.

Още миналата година на форум на Европейската мрежа на детските омбудсмани Мая Манолова настоя да бъде въведено задължително сексуално и здравно образование с цел превенция на ранна бременност и аборти. Тя цитира данни на Световната здравна организация, според които България е на първо място сред 43 страни по ранен старт на полов живот сред децата до 15-годишна възраст - 27% от учениците споделят, че са имали сексуални контакти на 13 г., а дори и по-рано. Над 6000 годишно пък са ражданията от малолетни и непълнолетни майки. Омбудсманът подчерта, че едва в 10% от училищата има свободноизбираема подготовка по сексуално и здравно образование.

Какви са рисковете от аборт, четете в хартиеното издание на "168 часа".