Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ще дадем 20 млн. от фискалния резерв, за да отблокираме сметките на БДЖ

Не е нормално на 15 мин. по направлението София - Бургас да тръгва автобус и да искаме влакът да е пълен. Това каза пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов по повод кризата в БДЖ. Той настоя и очаква от министъра на транспорта Ивайло Московски да положи усилия, така че жп транспортът да стане естествен приоритет. Горанов припомни, че от над 800 млн. лева дълговете на БДЖ вече са 300 млн., но са голяма тежест за Министерството на транспорта, така че Финансовото министерство ще помогне, като на първо време могат да се отпуснат от фискалния резерв малко над 20 млн. лева, за да се отблокират сметките на "БДЖ-Пътнически превози".

По темата за реформите в транспорта обаче, Горанов каза, че са възможни дори и ограничения за автобусния транспорт и най-вече за линиите и броя автобуси, които се движат по тях, като това трябва да стане едновременно и с подобряване на условията на железниците като време за пътуване.

"Стотици милиони плаща българският данъкоплатец субсидия на железницата, освен билета за влак, така че и като общество трябва да решим дали искаме влакове", добави той.

Попитан за резултатите от посещението в Москва и от срещите между премиера Борисов и президента Путин и ще се обърка ли нещо по проекта за газовите връзки, министърът каза, че ще има проблем, ако не успеем да убедим европейските си партньори, че това, което се прави съответства на европейските правила. Затова няма да водим тези дебати зад гърба на европейската комисия, визирайки завиването на "Турски поток" към България.

На въпрос за американските централи той заяви, че е рано да се каже дали те са изплатили инвестицията. По-скоро за едната от тях това е така, а за другата остава определена сума и в момента се водят преговори с посредничеството на Европейската комисия и с двете централи по изработването на методиката, по която да се изчислят инвестициите и изплатени ли са. Горанов смята, че собствениците трябва да си върнат инвестицията с нормална печалба.

По повод кандидатстването в чакалнята на еврозоната финансовият министър заяви, че няма причина да се променя стратегията от януари, според която до края на юни България ще подаде документи за влизане в чакалнята. Той заяви, че се работи по пътна карта, която скоро ще бъде готова.