Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Путин и Макрон обсъдиха общи бизнеспроекти между Франция и Русия.
Путин и Макрон обсъдиха общи бизнеспроекти между Франция и Русия.

Четирите пробива, с които Путин и Макрон стопираха  агресивната стратегия на американския президент

Какво спечели Путин с отказа си да се възползва от повишението на цената на петрола? Руският президент определено не изглежда като човек, който великодушно ще приеме загубите срещу някое потупване по гърба.

Напротив, той остави лично френският президент дипломатично да обяви, че Европа излиза от студената война, в която доскоро бяха коалиционен партньор на САЩ.

"Разглеждам отношенията си с Владимир Путин като част от една стратегическа визия, свързваща Русия с Европа - посочи Макрон. -

Русия е европейска страна

и това е очевидно, когато разглеждаме двустранните отношения на подобно високо ниво."

След което за ужас на всички ястреби на Стария континент обяви: "Владимир Путин е лидер с историческа и стратегическа визия за отношенията между Русия и Европа. Трябва да разберем неговата визия, за

да можем да работим заедно

и да сближим нашите позиции. Както ценя историческите отношения между Съединените щати и Франция, така ценя и историческите ни отношения с Русия.

Затова поканих Путин във Версай, затова отидох и в Санкт Петербург. Ние сме двама души, които винаги разговарят и винаги се оценяват взаимно."

Вторият пробив, който е на път да постигне Путин, е размразяване на санкциите срещу Русия. С Макрон той се договори през юли те да бъдат преразгледани и не е изключено да сме свидетели на неочакван обрат. Макрон не влезе в подробности, но красноречиво водеше със себе си внушителна делегация от бизнесмени, които търсеха

нови сделки с руските си партньори

При това без да се плашат от новите санкции на САЩ. Макрон вдъхна на бизнесмените допълнителна увереност и ги призова да инвестират в Русия, тъй като имали много общи планове в областта на цифровизацията, космическата индустрия и хранително-вкусовата промишленост. Като не забрави да спомене, че поне 500 френски фирми имат поделения в Русия, давайки работа на 170 хил. души - основно в енергетиката, финансите и банките. Разведряването бе скрепено и от сделката, която сключи френската “Тотал” с руската “Новатек” за завод за

добив на арктически втечнен природен газ

Това бе като сигнал за Тръмп, че Европа заедно с Русия търси нови енергоизточници в противовес на американския шистов газ и нефт. И като презастраховка от евентуален скок на цените.

Изглежда, за да подсилят този ефект, “Росатом” и Френската държавна компания за ядрена безопасност се споразумяха заедно да работят по

повишаване на атомната сигурност Общите енергийни договорки и стандарти дават голям шанс и за проекти като АЕЦ “Белене", който досега бе доста оспорван в Европа. Повече от ясно е, че без благословията на Брюксел изграждането на централата е немислимо.

С тези ходове Макрон даде ясен сигнал каква ще е позицията му през юли по отношение на санкциите спрямо Москва. Най-малкото тогава Европа вече няма да е единна, защото би било глупаво Макрон да окуражава френския бизнес да влага пари в руската икономика, ако само след месец инвестициите ще се превърнат в загуби заради санкциите.

Третият плюс бе, че Макрон и Путин поставиха началото на диалога за

общата европейска сигурност

Очевидно в отговор на заплахите на Тръмп, който на няколко пъти предупреди, че ако европейците не плащат доста по-високи такси, САЩ няма да поемат ангажименти към отбраната им.

За да обяви, че вече е в ход нова игра Путин дори призова Европа да престане да разчита на САЩ за сигурността си, защото Русия по-добре може да се справи с тази задача.

Как бе отложен краят на студената война, четете в хартиеното издание.