Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Катя Попов с Пласидо Доминго
Катя Попов с Пласидо Доминго

Дъщеря работела в “Дрийм уъркс” на Спилбърг

Талантливата цигуларка мечтаела да стане астронавт

Участвала в изяви с Пласидо Доминго, свирела на “Гуарнери” от 1691 г.

По-малко от месец преди световноизвестната цигуларка Катя Попов да си отиде от рак на яйчниците, нейна съученичка виолончелистка починала от същата коварна болест. Това разказа пред "168 часа" тяхна приятелка.

Общо 15 момичета влезли заедно в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София преди IV клас като

част от експериментално обучение.

Тогавашният директор Трендафил Миланов решил да пробва да приеме ученици и след III клас вместо утвърдената практика това да става след VII клас.

Конкурсът се провел със закъснение - след започването на учебната година. И постъпилите малки музиканти били настанени в класна стая в I английска гимназия, тъй като нямало свободна в музикалното училище.

По онази система IV клас бил последен от началното обучение и учителка на талантливите момичета била

майката на Катя Попов - Снежина Василева.

Баща й свирел на обой в Симфоничния оркестър на БНР.

"Катя беше най-изявената от изпълнителите на цигулка в училището. Беше под крилото на прочутия педагог Петър Арнаудов. Беше много слънчево и усмихнато момиче - разказа нейната съученичка, журналистката Таня Симеонова. - Спомням си как, като бяхме на военно обучение, Катя беше на поредния си конкурс и дойде чак за последните три дни. Ние всички бяхме загорели от тичането по полята с калашниците, а тя -

бяла като Пипи - с много лунички

и светла коса.

Така излязохме и на една от първите цветни снимки, които имам. Ние - мургави, тя - руса."

Попов от дете участвала в много международни състезания. Спечелила трета награда на фестивала в Коциян, Чехословакия тогава, което било голям пробив. Съветските изпълнители не позволявали на никого да пристъпи към първата тройка. Но русокосата българка успяла да промени статуквото.

Въпреки успехите си на музикалната сцена Катя мечтаела да стане астронавт. Но продължила с цигулката.

Откакто преди 28 г. напуснала България, тя не е стъпвала на родна сцена. Талантливата цигуларка се подготвяла и чакала с нетърпение концерта си на 28 май в зала "България". Написала на свои приятелки, че

ще кацне на 25 май и ще си тръгне на 31

и непременно трябва да се видят. До последно се надявала, че ще успее да дойде в София и да свири пред българска публика.

Но това така и не можа да се случи.

Напоследък Катя Попов страдала от носталгия към родината. Едни от последните постове на красивата музикантка, която свири в Лос Анджелис, са за София. Пуска снимки от музикалното училище, в което е учила до ХІІ клас. "Чувствах се щастлива тук", пише Катя Попов.

Но от ноември 2017 г. тя не участва в редовните концерти в Лос Анджелис, където е концертмайстор на сцената "Холивуд Боул", но свири и за филхармонията с цигулка "Гуарнери" от 1691 г.

Нейни приятели постоянно публикуват коментари в профила й, че са били на музикална изява, но тя им е липсвала.

От 3 г. Катя Попов страда от рак. На 29 октомври 2015 г. написва радостен пост в социалните мрежи, че е излекувана. "Операцията ми беше успешна и официално не съм болна! Както казвам, преструвах се:). Благодаря на всички, които ме подкрепиха, молиха се за мен, проявиха се като прекрасни приятели и за всички хубави пожелания. Това помогна! Обичам ви!"

След тази публикация красивата цигуларка престава да пише във фейсбук каквото и да било за болестта.

До 12 май, когато на нейния профил се появи съобщение, подписано от съпруга й Питър, дъщеря й Ирина и синът й Александър: "След 3 г. на мъчителна и изтощителна битка с рака на яйчниците Катя почина в петък вечер. Ние сме отчаяни и съкрушени от загубата на нашата майка и съпруга. Нека нейната красива душа да почива в мир. Ето 5 линка със семейни снимки, направени в последните 32 г. С любов, Питър, Ирина и Александър."

Дъщерята на Катя Попов е продуцент Работи като асистент на вицепрезидента на анимационната компания "Дрийм уъркс", чийто собственик е Стивън Спилбърг. А през 2014 г. е участвала и в организацията на тв шоуто "Зад маската". Синът на цигуларката е само на 11 г.

Талантливата им майка обичала да готви на семейството си традиционни български ястия. Дори се похвалила във фейсбук с пълнените си чушки по нашенска рецепта.

Катя Попов ще липсва не само на семейството си. След кончината й много нейни приятели публикуваха спомените си от красивата цигуларка.

Композиторката Пенка Кунева, която също работи в Холивуд, написа прочувствен пост:

"Учихме заедно в музикалното училище от IV клас. Беше сериозна цигуларка и още оттогава омагьосваше публиката. От V клас се влюбих в цигулката, защото чух Катя на рецитал в училище. Тя свиреше Вивалди и Паганини.

Аз бях пианистка. Но тогава взех цигулката на сестра ми и научих акордите и някои неща на Вивалди. Днес Катя свири с толкова вдъхновение, техника и отдаване. Изпълненията й са невероятни, тонът има душа и е прекрасен."

Кунева допълва, че Попов е свирила за хиляди филми на големи композитори от Холивуд. Тя озвучава саундтрака в "Приключенията на Одисей".

Катя Попов е участвала в общи изяви със световноизвестни творци като например Пласидо Доминго. Тя е свирила Химна на вярата за обой и цигулки на Андреа Мориконе, син на легендарния филмов композитор Енио Мориконе.

Уменията й се разпростират и в други области. Едно от хобитата й е професионалната й бижутерска серия Classicka Jewelry. Един от любимите й мотиви е дървото на живота.

Повече за живота на красивата цигуларка четете в хартиеното издание.

Четете още:

След 3-годишна битка с рака почина световноизвестната българска цигуларка Катя Попов, която трябваше да свири за първи път у нас в края на май

Катенце, защо си тръгна, преди да дойдеш

Цигуларката била постоянно усмихната.
Цигуларката била постоянно усмихната.
Катя свири на цигулка "Гуарнери" от 1691 г.
Катя свири на цигулка "Гуарнери" от 1691 г.
С дъщеря си Ирина няколко месеца след първата операция
С дъщеря си Ирина няколко месеца след първата операция