Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентите на България и Русия Румен Радев и Владимир Путин разговаряха първо в тесен кръг, а след това и на официален обяд.  СНИМКИ: ПРЕССЛУЖБА НА ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА
Президентите на България и Русия Румен Радев и Владимир Путин разговаряха първо в тесен кръг, а след това и на официален обяд. СНИМКИ: ПРЕССЛУЖБА НА ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА

Президентът се похвали, че направил първата крачка за рестарт на двустранните отношения

Отново покани Путин да посети България до края на годината

Очаквам българският премиер Бойко Борисов до няколко дни. Това бяха едни от първите думи на руския президент Владимир Путин при посрещането на българския му колега Румен Радев в резиденцията “Бочаров ручей” в Сочи вчера. Това съобщи Валерия Велева в сайта “Епицентър”, която е сред журналистите, придружаващи първата двойка в Русия.

Заради срещата с Путин българската делегация летя специално от Москва с правителствения еърбъс до черноморския град, защото от началото на май руският президент се е пренесъл там.

Предстоящата визита на Борисов се превърна в основен акцент на срещата на Радев с Путин. След няколко дни

Русия “ще има

удоволствието”

да приеме

министър-

председателя

на България

и с него ще продължим дискусията, каза руският президент, цитиран от ТАСС. Визитата на Радев обаче се тълкува знаково - за първи път от 9 години насам има рестарт на българо-руските отношения, коментираха наблюдатели.

“Смятам, че посещението на президента Радев е добър сигнал за възобновяване на пълноформатните руско-български отношения”, каза Владимир Путин след срещата между двамата президенти, предаде БТА.

“Очаквам оттук нататък положително развитие във всички области на двустранното сътрудничество между България и Руската федерация. Надявам се

положителният

импулс от тази

визита

да бъде използван от двете правителства с оглед на предстоящото посещение и на българския министър-председател в Русия”, заяви пък Радев. Двамата с Путин дадоха съвместен брифинг, а след това разговаряха на четири очи. Срещата приключи с обяд, даден от руския президент за българската делегация.

Докато обядвали, Радев поканил Путин да посети България до края на годината, в която празнуваме 140 г. от Руско-турската освободителна война. “Благодаря!”, казал руският президент, но не се ангажирал с отговор и дата. (Още за обяда - виж по-долу.)

Путин пък отбеляза, че визитата на Радев е по покана на руската страна в рамките на събитията, свързани със 140-ата годишнина от освобождението на българския народ. “Това е знаково събитие както за България, така и за Русия”, каза Путин.

Информирах президента Радев за нашите приоритети по двустранните отношения и по подхода на Русия към международни проблеми, посочи още руският държавен глава. Той акцентира, че миналата година се е наблюдавал ръст на стокообмена. Което не може да не ни радва, но възможностите са много по-големи, заяви Путин, цитиран от ТАСС.

“Знам, че е

трудно да

говорим за

доверие след

три спрени

мащабни

проекта,

в условия понякога на остро противопоставяне между ЕС и НАТО, от една страна, и Русия - от друга. В условията на санкции, на ограничителни режими, както и след недалновидно политическо говорене през последните години”, каза пък Радев. Неговото посещение обаче било първата и решителна стъпка за връщане на доверието.

“С президента Путин направихме стратегически преглед на нашите отношения. Разгледахме всички възможности, всички добри традиции, тъй като имаме огромен потенциал в най-различни сфери - икономика, търговия, енергетика, туризъм, културата, образованието и науката, транспорта”, посочи Радев. Според него намеренията за възобновяване на някои от спрените проекти били положителен знак. “Това за мен е признак на реализъм, отговорно поведение, от което имат нужда нашите две страни”, отбеляза Радев.

На срещата е било потвърдено свикването на 16-ата сесия на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, на която да бъдат набелязани конкретни проекти.

Путин и Радев обсъдили и международната сигурност. Страната ни има интерес да работи за установяване на диалог и разбирателство, защото “никой няма нужда от връщането на времето на студената война, най-малко Европа и Русия”, каза българският президент.

Путин подари на Радев картина от

боевете под Шипка, той - кортик

Голяма и красива картина на боевете под Шипка от Руско-турската освободителна война подарил руският президент Владимир Путин на българския Румен Радев. Нашият пък го дарил с кортик - офицерски кинжал на българската армия, на който пишело “С нами Бог”.

Това е станало по време на официалния обяд в чест на Българската делегация, който Путин дал в резиденцията си в Сочи. Обядът протекъл в много дружеска обстановка и добро настроение. Руската страна била представена на ниво министри.

Много обширно

по време на

обяда се

говорило по

темата АЕЦ

“Белене”

Дълъг анализ направил шефът на “Росатом”, който разказал за трите варианта, по които се работи в момента - унгарския, финландския и турския вариант. За “Белене” обаче най-вероятно ще се работи по четвърти вариант и това зависи само от българската страна, подчертал той. Шефът на “Росатом” цитирал министър Теменужка Петкова, че са водени разговори с Китай.

На официалния обяд въобще не бил повдигнат проблемът за директната тръба за природен газ под Черно море, но бил обсъден по време на срещата в тесен кръг между двамата президенти.

До края на годината ще има заседание на Междуправителствената комисия в Москва, било коментирано още на обяда. Това бе отлагано от доста време и е ангажимент, за който Радев настоял и пред руския премиер Дмитрий Медведев в понеделник.

На обяда се коментирали и теми, по които тепърва предстоят разговори между България и Русия, като например подновяване на работната група за кораборемонт и корабостроене между двете държави, за да се ремонтират руски кораби във Варна. Коментирана била и болната от дълги години тема за лицензите за производство на оръжия и споразумението между двете държави.

Русия е отправила покана български фармацевтични компании да направят заводи на нейна територия. Обсъдена била и срещата за Черноморската зона, която ще се проведе на 30 и 31 май в Бургас.

Шефовете на комисиите по икономика Петър Кънев и по вероизповедания Красимир Велчев бяха част от официалната делегация на президента в Русия.
Шефовете на комисиите по икономика Петър Кънев и по вероизповедания Красимир Велчев бяха част от официалната делегация на президента в Русия.

На обяда било коментирано и българското председателство на Съвета на ЕС. По повод отношението на ЕС към Иран руският президент дори се пошегувал, че очаква с нетърпение реакцията на Европа за санкциите на САЩ срещу европейски компании, които търгуват с Иран.

“Досега ние

бяхме в санкции

и успяхме да се

справим, но ми

е интересно как

европейците ще

защитят своите

интереси”,

казал руският президент.

По време на обяда думата взели и председателите на двете парламентарни комисии - Петър Кънев на икономическата и Красимир Велчев на тази по вероизповеданията, които бяха част от делегацията на президента. Кънев разказал за добрите контакти на българските депутати с комисиите по икономика и туризъм в руския парламент. И споделил, че парламентът ще одобри рестартирането на АЕЦ “Белене”. Това потвърдил и Красимир Велчев, който обяснил, че ще се търси финансиране без държавни гаранции.

Разчитаме на увеличаване на стокообмена между двете страни и срещата на българо-руската междуправителствена комисия да се състои до края на годината, казал още Кънев.

Президентът

гледа Вагнер в

Болшой театър

Румен и Десислава Радеви в Болшой театър
Румен и Десислава Радеви в Болшой театър

“Винаги, където и да съм бил, за мен са били особено вълнуващи и очаквани срещите с нашите сънародници, с представителите на културата и на интелигенцията.” Това заяви президентът Румен Радев на среща с български и руски дейци на културата и представители на българската общност в Москва по повод 24 май. Радев и съпругата му Десислава присъстваха в Болшой театър на оперната постановка “Зигфрид” от Рихард Вагнер - част от гастрола на Софийската опера.