Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МИЛЕН ВРАБЕВСКИ
МИЛЕН ВРАБЕВСКИ

БПЦ ще отбележи 1000-годишнината от основаването на Българската охридска архиепископия със света литургия в храма “Св. Александър Невски”

Българската православна църква ще изпадне в схизма, ако изпрати свои представители за съвместно служение в Македония за честванията на 1000 г. от създаването на Охридската архиепископия.

Това е бил един от мотивите на Светия синод да откаже да прати делегация в Македония. Решението на митрополитите предизвика протест от 20 души пред сградата на синода в сряда сутринта. Той бе воден от д-р Милен Врабевски, председател на фондация “Българска памет”. 

МИТРОПОЛИТ НАУМ
МИТРОПОЛИТ НАУМ

“Гласуването е станало в отсъствието на патриарх Неофит, който пое отговорност да приемем подадената ръка от Македонската православна църква да им бъдем църква майка в битката за автокефалност”, се казва в становището на фондацията. Протестиращите обвиняват владиците, че се влияят от Москва, и настояват патриархът да свика ново събрание на синода, на което да преразгледа решението.

Вторият мотив на синода да откаже бил, че БПЦ е правоприемник на Охридската архиепископия. На заседанието този факт е посочен от Русенския митрополит Наум. Според него делегация на честванията означавало БПЦ да се откаже от историята си. 

Затова синодът е решил и да направи свое честване на 1000-годишнината от основаването на Българската охридска архиепископия. Така тя е била наречена преди 1000 г. от император Василий II, а Македонската православна църква е създадена преди 70 г. Честването ще бъде на 10 юни с литургия в “Св. Александър Невски” в София. Митрополитите обаче продължават да ходатайстват пред останалите автокефални православни църкви за падане на схизмата от македонската.

Два лагера в синода

Митрополитите са оформили два лагера с противоположен вот на заседанието на синода в понеделник.

Русенският Наум е предложил да не се изпращат представители на БПЦ в Македония. “За” са гласували той, Ловчанският митрополит Гавриил, Доростолският Амвросий, Западно- и Средноевропейският Антоний, Варненският Йоан, Неврокопският Серафим, Врачанският Григорий и Видинският Даниил, или общо 8 гласа. Против предложението са били Сливенският митрополит Йоаникий, Великотърновският Григорий, Плевенският Игнатий, Пловдивският Николай и Старозагорският Киприан, или 5 гласа. От втория лагер идва и предложението БПЦ да изпрати делегация в Охрид за тържествата на 27 май, направено от Пловдивския митрополит Николай. Той дори предлага Старозагорският владика Киприан да замине за Македония като водач на делегацията. Предложението е подкрепено от тях двамата, Сливенският Йоаникий, Великотърновският Григорий и Плевенският Игнатий - същите, които са били против при първото гласуване. Останалите 8 отказали да подкрепят предложението на дядо Николай.