Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На тази дата през 1950 г. френският външен министър Робер Шуман представя на света т.нар. "Декларация Шуман", в която споделя своята визия за обединена на икономически принцип и общи ценности Европа, в която няма да има войни.

В точно този ден на обединена Европа, която успя да се обедини въпреки трупаната със столетия неприязън между Германия, Франция и Великобритания, друга уж европейска държава всяка година провежда военен парад в наричания от нея Ден на победата.

Две неща е хубаво да бъдат ясни:

Първо, няма спор, че СССР има принос в спечелването на Втората световна война, като в същото време тя съвсем не е единствената сила, която допринася за това. Без намесата на САЩ тази война надали щеше да бъде спечелена, най-малко поради програмата Lend-Lease,благодарение на която САЩ дават на СССР храна, гориво и суровини.

Второ, няма спор, че съветската армия и народите в състава на Съветския съюз дават най-много жертви, но не бива да се забравя, че жертвите на партийния терор в Съветския съюз, заедно с тези на глада през 30-те години надвишават многократно тези, които са загинали във войната. Към тях дори не включваме жертвите на комунистическите режими в останалите държави от т.нар. соц-лагер.

И все пак е добре да помним, че винаги при честването на някаква победа има и победени.

Днес победената Германия е икономически лидер в Европейския съюз, който на практика претвори идеала на Шуман, а победилият Съветски съюз не съществува в този си вид, но продължава да бъде управляван от диктатор. Победената Германия не е влизала в нито една война след 1945 г., а победителите САЩ, Великобритания и Русия имат по няколко само за последните 30 години.

Честит Ден на Европа!

???

#ДенНаЕвропа

Коментарът е от фейсбук