Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Облъчване с ускорени протони и използване на високоинтензивен фокусиран ултразвук са модерни методи за борба с рака. Днес все повече се говори за персонализирана онкология – индивидуален подход, при който пациентите не се подлагат на едно и също лечение, а то се модифицира спрямо отделния човек. Иновативни терапии като използване на модифицирани имунни клетки пък обещават защита за години наред.

Персонализирана онкология означава да се създаде индивидуално лечение за всеки пациент спрямо генетичната специфика на неговия тумор. От години учени от Института за ракови изследвания в Лондон работят над създаването на огромна база данни с ДНК от тумори на раковоболни. Според специалистите дори и един тумор да започва да се формира от една клетка, новобразувалите се клетки след това започват да мутират и всъщност са много по-различни и по-устойчиви от първата. Екип от учени от Станфордския университет изучава генетичните особености на туморите, за да разбере до колко клона от различни клетъчни линии може да има в едно образувание, както и дали броят им е причина туморът да става резистентен към лечението.

Учените установяват, че 80-90% от туморите са съставени от два или повече клона от различни като генетични характеристики клетки. Това означава, че едни клетки са чувствителни на дадена терапия, но други, съседни на тях, няма да се повлияват. В тази ситуация ще се разрушат чувствителните клетки, давайки погрешно впечатление за добра ефективност на терапията, но след това резистентните ще прогресират и ще се делят, което води до развитие и на цялостното заболяване. Затова се смята, че най-ефективната терапия срещу рак е създаването на специални комплексни медикаменти, които да въздействат върху различни ракови клетки едновременно.

В същото време американски учени работят над създаването на специални имуностимулиращи агенти, които да оказват благоприятно действие при пациенти с рак. Те са спонсорирани от самия Бил Гейтс, който още през 2013 г. дари 13,5 милиона долара на фондацията "Медицина”, чиято основна цел е разработване на нови методи за лечение на рак. В интервю за Tech Insider той е категоричен: "В следващите трийсет години очаквам огромен напредък в медицината. Вярвам категорично, че след този период ракът вече ще е един разрешен проблем. Както и много от опасните заразни болести като маларията например."

Иновативен метод за борба с рак е и т.нар. адронна терапия, разработена от учени от ЦЕРН. При нея туморът се облъчва с ускорени протони. Според специалистите този метод ще даде резултати и в случаите, в които туморът не се поддава на конвенционално лечение. 

Друг модерен метод за лечение на рак е високоинтензивният фокусиран ултразвук. Чрез него се действа без операция директно върху туморите, без да се засяга околната здрава тъкан. Според специалисти от University College Hospital в Лондон това лечение е по-ефективно от оперативното или от химиотерапията и освен това има много по-малко странични ефекти. 

Как с вируси лекуват рак, четете в хартиеното издание на "168 часа".

Четете още:

Все по-успешна е борбата с рака на дебелото черво