Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Димитър Кьосемарлиев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Арестуваната на 17 април за подкуп от 70 хил. евро кметица на "Младост" - Десислава Иванчева, притискала служители на общината да си подадат оставките, твърди бившият зам.-кмет Никола Вапцаров.

Зрелищното задържане на кметицата бе извършено на бул. "Васил Левски" в центъра на София. Белезниците щракнаха на ръцете й, след като бе хваната с крупната сума от 70 000 евро. Това била само първата вноска от поисканите от районната кметица 250 000 евро за издаване на разрешително за строеж. В деня, в който взема подкупа, Иванчева пила и кафе с посредника, от когото получава парите. Той самият също взел своя дял - 14 хил. евро от получения подкуп. Задържана беше и заместничката на Иванчева - Биляна Петрова.

Изглежда че цялото управление на Десислава е белязано от редица скандали и неясноти. Още с встъпването си в длъжност тя решила да назначи на постове в общината свои близки, но за целта трябвало да бъдат махнати тези, които са на длъжност там.

"Събираше папките на хората от бюрата, докато ги няма в кабинетите им, а след това ги притискаше да си подадат оставката, за да може да сложи свои хора на местата им", спомня си Вапцаров.

По думите му тя шпионирала работещите в общината и дори си позволявала да сменя ключалките на кабинетите им, когато ги няма, за да не могат да влязат на следващия ден.

"Това съм го казвал и преди, не е някаква тайна, но тя отрича да е така", казва още бившият зам.-кмет. Запознати твърдят, че голяма част от хората, които са били подчинени на Иванчева, са търсели начини да бойкотират работата й, но безуспешно.

Тя от своя страна поставяла различни условия и на инвеститорите, преди да им даде разрешение да осъществят проектите си и да придвижи документите им. За спрени строежи и мотаене на проекти сигнализирал лично и главният архитект на София Здравко Здравков. Оплаквания за забавени от кметицата преписки на инвеститори получавала и кметът Йорданка Фандъкова

Десислава Иванчева доби популярност през 2016 г., когато се яви като независим кандидат за районен кмет на квартал "Младост". Тогава тя спечели по-големия процент от вота на частичните избори, а след нея остана кандидатът на ГЕРБ Мария Илиева. Решението да се кандидатира дойде, след като в края на юли 2016 г. започнаха протести заради застрояване на зелени площи. Тогава Иванчева взе участие в митинг под името "Протест против безобразията в Столична община".

Заради протестите и разкритията около тях премиерът поиска оставка на тогавашната кметица на района д-р Цвета Авджиева. Иванчева от своя страна споделила, че взела решението да се кандидатира за кмет, защото заедно с останалите протестиращи установили, че няма нито един кандидат, който има готовност да им защитава гражданските искания.

Така тя се яви като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, подкрепен от партията на Георги Кадиев "Нормална държава".

Паралелно с това Иванчева е председател и на инициативния комитет "За зелен "Младост", който събираше подписи за свикване на местен референдум срещу строежите в зелени площи, детски площадки, паркове и паркинги в района. Той обаче не се състоя, защото при проверка от ГРАО се оказа, че не са събрани нужните подписи.

За Иванчева се знае още, че се занимава и с частен бизнес. През 2000 г. развила посредническа дейност и си купила два автобуса. Станала член на европейската асоциация по транспорт, като извършвала и специализиран превоз. Била е и представител на световна марка за професионална козметика за коса, имала дори магазин и склад. Не е ясно дали все още продължават да функционират.

В този момент зад Иванчева застанаха от сдружението "За зелен "Младост". Според тях тя е настъпила интересите на няколко големи инвеститори, като този, който иска да строи небостъргач в квартала. Те изразиха подозрения, че парите, открити в колата, са поставени там преди кметицата да тръгне от общината. 

Какво каза на брифинг по повод случилото се ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев четете в печатното издание на "168 часа".

С какво стана известна кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева?

Арестувана съм, но не знам за какво