Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Знаете какво е “бирен корем”, нали? Това е формата на корема на мъжа на средна възраст, който обича да пие бира. Но какво й е на бирата? Има ли нещо в нея, от което се затлъстява точно в коремната област? Учените ще ви кажат: “Абе, май няма.” Ето каква е всъщност връзката на бирата с бирения корем:

Не е единственият виновник

Всеки, който затлъстява, се мъчи да открие само една специфична причина за това. Този импулс е родил мита за бирения корем и го е направил толкова устойчив. Според учените обаче причината за затлъстяването в областта на корема не е само в многото обърнати халби.

В статия от 2009 г. в Европейското списание за клинично хранене се казва, че пиенето на много бира наистина води до наддаване на тегло. Но няма доказателства, че заради бирата се пълнее в точно определена зона на тялото. С други думи, коремът се издува, защото човек пълнее, но само ако това е мястото, където този човек натрупва тлъстини.

Проучване от 2003 г. сочи, че се пълнее от всякакъв алкохол. Ако пиеш бира, това няма връзка с темпа на наддаване, нито със зоната от тялото, която се обезформя. Ако пиеше вино или твърд алкохол, щеше да е същото.

А кой тогава?

И без да е пряк виновник за дебелия корем, бира трябва да се пие отговорно заради калорийния прием. Именно той води до складиране на мазнини в коремната област. А биреният корем е характерен повече за мъжете, защото при тях складирането на мазнини става предимно в тази област.

Особеното е, че бира се пие леко, но дава доста калории. Хората обаче не броят изпитите калории, а само изядените. Една голяма чаша с бира дава цели 150 калории. А към тях се добавя и калоричността на храната, която човек поема, за да му върви бирата - картофки, чипс, ядки и пр. Мнозина ги смятат за мезе, а не за истинско ядене.

Глътни го!

Щом биреният корем не е само заради бирата, ще трябва да направите повече от това да спрете да пиете бира. Иначе няма да се отървете от него. А вие копнеете да се отървете от този корем. Тлъстините там са много по-опасни за здравето от тлъстините по гърба или бедрата. Те причиняват диабет, високо кръвно и сърдечни проблеми.

Нужна ви е диета с малко калории и график за спортуване. Тогава пак ще можете да удряте по 1-2 бирички от време на време. Но това ще е отговорно пиене на бира и при него бирен корем няма.