Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Маце изкатерва като котка 6-метрова стена, Хосе и Шатката напускат с полицейска кола, а съкилийниците от Белене изпилват с крак от стол решетките

Цялата полиция в Далас гони Тексаската седморка, още търсят тримата, преодолели стените на “Алкатрас”

Кои са най-дръзките и смели бягства от затвора?

В България най-запомнящите се случаи през последните 20 години са три.

Първият е на осъдения до живот за убийство Малин Крумов-Маце. Той избяга на 9 януари 2010 г. от тъмницата във Варна, изкачвайки като котка 6-метровата стена на зандана.

По време на едночасовата си разходка в двора без белезници и в компанията само на един надзирател Крумов внезапно притичал към стената и започнал да се катери, използвайки кабела. След това успял да премине през бодливата тел, по която тече слаб ток. Скочил на земята на място, отдалечено от бариерата, и се качил на автобус.

Цялото бягство продължило 3 минути и 12 секунди,

но не завършило с успех

След автобуса Маце се качил на такси, за да стигне до Бургас. По пътя обаче ги спрели полицаи и затворникът отново се опитал да избяга, но бил уцелен в левия крак.

В момента Малин Крумов е в килията си във варненския затвор, където излежава присъда за разстрела на македонския бизнесмен Орце Коруновски.

Вторият запомнящ се случай е груповото бягство на съкилийници от Белене през 2002 г. Екшънът се разиграва късно вечерта, след като решетката на килията била изпилена от Ерхан Ибрям, Решад Асанов, Бончо Емилов, Йордан Йорданов и Сергей Михайлов. Арматурното желязо с дебелина 10 мм било търкано с метален крак от стол, докато се счупи. Петимата успели да се промъкнат през три телени огради. Когато излезли, се озовали на брега на Дунав. Надзирателите обаче веднага алармирали и до няколко часа всички били заловени.

Третият случай се разигра на 30 април 2014 г., когато Николай Николов-Шатката и Хосе Мартинез избягаха от затвора като по филмите. В двора на пандиза влязъл "Опел Астра" със синя лампа и тъмни стъкла, шофиран от полицай. Той спрял пред входа на следствения арест. 20 минути по-късно колата напуснала затвора, а

3 часа след това надзирателите установили, че Шатката и Хосе ги няма

Година след бягството им се разбра, че за да минат през т.нар. зелена граница с Гърция, двамата броили на петрички каналджии по 200 евро. Смята се, че Дончо Василев, задържан като тартор на бандата, е бил в опела, изкарал престъпниците от затвора. От Гърция се преместили в Италия и там следите им се губят.

Начините, по които престъпниците бягат от затворите, през годините граничат с абсурда и са възможни благодарение на рехавата и подкупна охрана.

По света обаче ситуацията е по-различна. Там престъпниците трябва да проявят много по-голяма изобретателност и качества, за да се измъкнат.

Един от най-известните случаи е с Тексаската седморка. През 2000 г. седем души предприемат дързък план за бягство от затвора John Connally Unit. С много интелект и находчивост пандизчиите избрали времето за бягство, когато охраната е най-слаба. Въпреки това взели няколко надзиратели за заложници, преоблекли се в техните униформи и нападнали затворническа кола. След това участвали в безпрецедентна гонка по американските улици, смятана до днес за най-мащабната полицейска акция в САЩ. Впоследствие бегълците са заловени и осъдени на смърт.

Следващият популярен случай е бягството от “Алкатрас”. Този затвор е разположен на остров в залива на Сан Франсиско и се слави като най-охранявания в света. Въпреки това през 1962 г. Франк Морис, Кларънс и Джон Англин предприемат един от най-смелите планове за бягство в историята.

С помощта на лъжици

те си пробиват път

към вентилационната система на килията. В нощта на 11 юни след шестмесечно планиране тримата поставят картонени кукли под завивките на наровете си, катерят се на покрива на “Алкатрас”, прескачат оградата и се гмуркат във водата със сал, специално изработен от затворнически дъждобрани. После буквално се изпаряват. Разследването на случая продължило цели 17 години. Според мнозина бегълците са се удавили, но телата им така и не са намерени.

Четете още:

Ето я храбрата чистачка! "168 часа" откри жената по време на ритуалното й следобедно кафе

Бягството на най-умния затворник. Преди да напусне страната, ще изрови скрито преди 7 г. златно съкровище