Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спокойно разговаря с всички продавачки и пътува с градския транспорт

Заради новото му “лице назаем” дори полицията се колебае дали да го задържи

Близките хора са ахилесовата пета на най-издирвания затворник беглец в България Владимир Пелов. Той на два пъти е бил арестуван, след като е предаван от тях, въпреки че успява изключително добре да промени външния си вид, разказват пред "168 часа" криминалисти.

Също като майстора на превъплъщенията Арсен Люпен или като героя от "Лице на заем", най-умният затворник беглец Владимир Пелов през 1997-1998 г. така е променил главата и лицето си, че в продължение на една година е живял в столицата и никой не го е разпознал. При това в период, когато е обявен за национално издирване.

По това време той необезпокоявано е живял на квартира, пътувал e с градския транспорт и си e пазарувал храна от магазини в столичния квартал "Младост".

Причината тогава

полицията

да го търси

е, че на 16 май 1997 г. пред асансьора на блок в пловдивския жк "Тракия" той удря няколко пъти собственика на чейнджбюро Ганчо Караиванов. Веднага след това приятелят на Пелов Лазар Марков, го разстрелва.

След екзекуцията двамата изчезват с куфарчето му, в което има 755 300 лв. във валута и неденоминирани левове.

Макар че всичко това се случва пред очите на съпругата на убития мъж - Марияна, двамата нападатели успяват да избягат и да се покрият. Лазар Марков е

заловен година

по-късно,

след като негов съучастник в серия грабежи на чужди граждани в прохода Хаинбоаз го предава. Пелов също решава да не бяга от страната и се настанява в квартира в столичния квартал, която наел месеци преди това.

По думите на запознати мъжът успял до такава степен да промени външния си вид, че никой да не го познае. Проявявал изключително хладнокръвие, когато се коментирало убийството на пловдивския сараф и издирваните извършители, единият от които бил именно той. Както сега, така и тогава Пелов бил

сред

най-обсъжданите

в страната.

След близо година и половина мъжът е заловен благодарение на негов близък, който го посещавал в квартирата му. Полицията успява да го проследи и установява, че именно там живее издирваният Владимир Пелов.

При задържането си той не се съпротивлява, въпреки че отрича да е участвал в убийството. Единственото затруднение пред разследващите е, че те самите не могли веднага да познаят Пелов, когато го хванали. Малко по-късно споделили, че той до такава степен бил променил външността си, че им отнело време да се убедят, че това е издирваният човек.

Според запознати хладнокръвието е една от силните черти на Пелов. За всяко едно от извършените от него престъпления той отричал. Психолозите, които го разпитвали часове наред, изобщо

не успявали

да пречупят мъжа

да признае някаква вина.

Един от най-издирваните хора в държавата в момента бил и голям любител на книгите по психология. Пелов четял много и запомнял бързо още от ранна възраст.

За какво престъпление е лежал в затвора другият беглец - Радослав Колев, четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Пистолетът на Пелов скрит в камион на доставчик

Бягството на най-умния затворник. Преди да напусне страната, ще изрови скрито преди 7 г. златно съкровище

Виж снимки от камерите как бягат Пелов и Колев (галерия)

Ето я храбрата чистачка! "168 часа" откри жената по време на ритуалното й следобедно кафе