Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Престъпници си сменят пръстовите отпечатъци, за да не ги хванат детекторите на полицията.
Престъпници си сменят пръстовите отпечатъци, за да не ги хванат детекторите на полицията.

Имплантират кожа от слабините или над пубиса, но цветът, структурата, плътността и релефът изглеждали различни и си личало

Операцията била силно болезнена и се извършвала с пълна упойка

От всички възможни биометрични данни в България се снемат само пръстови отпечатъци, снимка и подпис. Останалите личностни характеристики - очен ирис, глас, геометрия на ръката, ДНК на клетките и рисунък на вените, са неизвестни и няма база, в която да фигурира информация за престъпници.

Единственото, което не може да се реконструира, са ирисите. Затова в по-богатите страни като например САЩ и Дубай се въвели ирисова диагностика при влизане в страната. Апаратите не може да бъдат излъгани.

Престъпниците и издирваните от правосъдието от дълбока древност са се опитвали да се променят до неузнаваемост, но смяната на пръстовите отпечатъци е нещо, което започва в последните години. По-точно от 2010 г., след като САЩ въведоха практиката за снемане на биометрични данни при кандидатстване за виза и влизане в страната.

В миналото

мафиотите са се опитвали да изгорят кожата си

или да я деформират физически. Днес естетичната хирургия предлага два начина, по които може да се заличат характерните рисунки на пръстите.

Единият е да се имплантира чужда кожа, която според специалистите се отхвърля от организма след 3 седмици. Това става, защото организмът е настроен да се отървава от мъртвите клетки и да ражда нови постоянно.

Така чуждият пласт само за 21 дни се заменя със собствен. Този вариант на заличаване на дактилоскопски отпечатъци е подходящ само за кратко време и не може трайно да промени самоличността на човек.

При втория подход се вземал материал от друго място на тялото на клиента - от по-нежните части като слабините или над пубиса. Но тя

никога не може

да е същата като естествената

специфична покривна тъкан на пръстите, която е уникална.

Новата обвивка се различава по цвят, структура, плътност и надигнатост, обясниха специалисти. Иначе функционални проблеми за човека, подложил се на тази промяна, няма. Той може да извършва всички обикновени движения. Сетивността също е запазена.

Медицината нарича воларната повърхност на ръката и на стъпалата

незаменима кожа

И при двата случая раната заздравява, но белег винаги остава, операцията личи, каквото и да се прави, твърдят специалистите. Досега не е измислен начин, който да изтрие отпечатъка. При добро стечение на обстоятелствата стабилизирането и зарастването траят 7-10 дни.

Сигурно е, че операцията е болезнена и трябва да се извърши с цялостна упойка.

В Япония задържаха криминално проявена жена, която се подложила на операция за заличаване на пръстовите отпечатъци в Китай. Сменили кожата от лявата на дясната й ръка и обратно.

Тя обаче не изчакала докрай възстановителния период и я хванали на границата с родината й заради белезите й. В държавата, управлявана от Си Дзинпин, е най-евтино да се сдобиеш с нови покривни тъкани на пръстите. Струвало около 150 долара. Докато същата операция в по-богати страни стигала до 5000 долара.

През 2010 г. прокуратурата в Бостън, САЩ, обвини трима души за това, че са се опитали да помогнат на нелегални да избегнат идентификация чрез хирургична смяна на пръстовите им отпечатъци. Единият - Хосе Елиас Зайтер-Поу, доктор от Доминикана, извършвал процедурата за 4500 долара. Това ставало

в хотелска стая, като лекарят донасял инструментите си

в нея. Пред съда доминиканецът описал, че първо отрязвал част от върха на пръстите, а после го зашивал и така отпечатъците вече се различавали от оригиналните.

Според запознати при по-прецизно направени интервенции има два други подхода. В първия се отнема кожа в цялата й дебелина от друго място и се имплантира на върха на пръстите. Във втория се правел т.нар. разцепен трансплантант - отлепва се само един слой от покривната тъкан и се пришива по съвременни методи. При тази процедура се използвал уред, наречен електродерматом.

Кой от двата начина ще се избере, зависи от лекаря.

Още за боса на Коза Ностра и промяната му у нас четете тук.

Защо би трябвало да е прекарал 9 месеца у нас, ако си е променил лицето в България, четете тук.  

Защо той заменя Тото Риина, четете тук.