Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Йордан Симеонов
СНИМКА: Йордан Симеонов

ОТ ВИКТОР ИВАНОВ

България няма да гони руски дипломати или технически лица. Това решение обяви премиерът Бойко Борисов след съвещание на Съвета по сигурност в МС.

България е солидарна и е дала пълната си подкрепа на Великобритания, допълни той.

Българският премиер отново обяви, че ще опита да поеме посредническа роля за разрешаване на конфликта между Русия и държавите от ЕС и сравни ролята си с тази при разговорите между ЕС и турския президент Реджеп Ердоган.

Ето и пълното изявление на премиерът Борисов:

Независимо, че на няколко пъти, още от Брюксел даже, изказахме своята теза и обяснихме как ще действаме, за да не изглежда еднолично използвахме Консултативен съвет по сигурност с представители на президентството и извикахме Бойко Коцев.  С моето гласуване в Съвета на ЕС 28-те държави дадохме глас за извикване на консултации за нашия посланик на ЕС в Москва, досега съм провел няколко разговора с него. Показахме своята пълна солидарност към Великобритания

 Ние трябва да запазим канала на комуникация с Турция, да направим същото и с Русия.

Извикването на консултации в дипломацията е практика, която показва, че обръщаме сериозно внимание. Когато имаше Студена война, нещата бяха далеч по-спокойни. От месеци наред аз предупреждавам, че тази ескалация ще продължи. Виждате и в съседно Косово, продължава да се говори за действия, които напомнят тези от преди 20 години. Действията на Турция в Африн, конфликтът им с Гърция и Кипър - не виждам как ще го решат. Това са все неща в нашия регион.

Подкрепихме решението на Съвета да се ограничим в пълната подкрепа на Великобритания. Бойко Коцев ни запозна с това, което се говори в Москва, чакаме повече доказателства. Към този момент не считаме, че трябва да гоним руски дипломати.

Декларирали сме подкрепата си къв Великобритания, господин Коцев ще е тук за една седмица. Това е към момента. 

Бойко Коцев, Красимив Каракачанов, Бойко Борисов
Бойко Коцев, Красимив Каракачанов, Бойко Борисов
Валентин Радев, Владислав Горанов и Младен Маринов
Валентин Радев, Владислав Горанов и Младен Маринов