Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Докато Ким Чен Ун се готви за историческа среща с Доналд Тръмп за сключване на мирно споразумение и установяване на дипломатически отношения със САЩ, редица издания публикуваха любопитната история с бразилския му паспорт.

Агенция Ройтерс съобщи, че разполага с копия от задгранични бразилски документи за самоличност, с които Ким Чен Ун и баща му Ким Чен Ир са пътували тайно по света през 90-те години на миналия век. Двата паспорта, издадени за срок от 10 години, са с надпис "Посолство на Бразилия в Прага" и дата 26 февруари 1996 г. След издаването им документите са били внесени без изходен печат в две западни посолства, за да се дадат входни визи. Предполага се, че севернокорейските лидери са искали да пътуват инкогнито в чужбина, за да не бъдат убити.

Паспортът на Ким Чен Ир е на името

на Иджонг Чой,

роден през 1940 г. в Сао Паулу, с неизвестни родители. Ким Чен Ун е пътешествал под името Джоузеф Пваг, роден на 1 февруари 1983 г. в Сао Паулу, с родители Рикардо и Марсела Пваг. По това време днешният лидер на Пхенян е бил 12 - 14-годишен. На снимките на паспортите Ким Чен Ун е без румени бузи и трудно може да бъде разпознат без съвременните технологии.

"На снимките ясно се виждат Ким Чен Ун и Ким Чен Ир при опити да получат визи в посолства в чужбина", казва високопоставен източник от западните органи за сигурност, цитиран от Ройтерс. – Това говори за

желание да се пътешества

и показва опит на управляващата династия за възможно отстъпление". Посолството на Северна Корея в Бразилия отказва коментар, а бразилското Външно министерство твърди, че провежда разследване. Източник от Бразилия, пожелал анонимност, съобщава пред Ройтерс, че паспортите не са фалшиви.

Още четири източника от органите за сигурност в Западна Европа потвърждават, че двата бразилски паспорти, издадени на имената Жозеф Пваг и Иджонг Чой, са били използвани за подаване на документи за визи в най-малко две западни страни. Не е ясно дали такива визи са били получени.

Паспортите биха могли да са използвани за пътувания до Бразилия, Япония, Хонконг, съобщават още източниците. Според публикация в японския вестник "Йомиури Шимбун" от 2011 г. Ким Чен Ун като дете е идвал в Япония с бразилски паспорт.

Защо са били нужни паспортите?

През 1994 г., когато бащата на Ким Чен Ун идва на власт в Северна Корея, местната икономика е била в упадък. Очевидно Ким Чен Ир се е опасявал от въстание на народа и за всеки случай издава двата бразилски паспорта. С тях Ким Чен Ун и баща му се готвели да пътуват по света или дори да избягат от Северна Корея, ако ситуацията стане безнадеждна за режима, предполага "Ди Велт".

След въстанието срещу него на един от армейските корпуси, Ким Чен Ир се опитва да сплаши бъдещите пучисти с филм за физическите способности на своята армия от гардове, но това не успокоява Ким Чен Ир.

В началото на 1996 г. икономическият застой е на прага да се превърне в Голодомор на корейска земя. И Ким Чен Ир има основателна причина да се грижи за своята и безопасността на сина си според "Ди Велт". Това личи и от засилените мерки за охрана. Концепцията за защитата на висшето ръководство е разширена в целия Пхенян, като влизането в града се контролира от отделно командване на охраната, а специалното командване на отбраната поема функциите за защита на столицата в случай на нападение от САЩ, както и при възможни безредици и преврати.

Ким Чен Ун надгражда семейната традиция за безопасност, която учи от младите си години. Той следва в международно училище в Швейцария, предрешен като син на шофьор в посолство. След като поема управлението на страната, щатът на Службата за безопасност нараства до рекордните 120 000 души, а личните му бодигардове се увеличават до 15 000, според агенция РИА.

Лидерът е охраняван от секретни танкови роти, четири кордона охрана и екип телохранители. Мерките, които той взема за своята сигурност, едва ли имат аналог в историята. Но благодарение на тях той успява да се опази през годините и днес се готви за

най-голямото изпитание

в живота си

- историческа среща с Доналд Тръмп. На 12 март лидерът на КНДР подаде ръка към Америка за сключване на мирно споразумение и установяване на дипломатически отношения със САЩ, съобщи южнокорейският вестник "Донга", като се позова на източник от администрацията на президента на Южна Корея Мун Чжо Ин.

Доналд Тръмп бързо пое ръкавицата и изрази готовност да проведе среща с Ким Чен Ун до май 2018 г. На 9 март прессекретарят на Белия Дом Сара Сандърс направи уговорката, че преговорите няма да се състоят, докато Пхенян не предприеме конкретни действия за спиране на своята ядрена програма, а от Пхенян идват сигнали за денуклеаризация на Корейския полуостров. Пред организаторите стои въпросът за мястото на срещата на двамата лидери, както и осигуряването на най-добрата охрана в света.