Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зам.-председателят на парламента стана съсед на фолкдивата Алисия

Нов луксозен апартамент в престижен район на столицата си е купил зам.-председателят на парламента Явор Нотев, научи "168 часа".

Справка в Имотния регистър на Агенцията по вписванията показва, че новото жилище е доста обширно и има обща площ от 226 кв. м. Просторният апартамент се намира и на много приятно място - на ул. "Райко Алексиев" в София, и е в непосредствена близост до Борисовата градина.

То включва 3 стаи, хол, кухня, две бани, множество сервизни помещения и огромна тераса, опасваща го от три страни. Към него има и гараж, както и

вътрешен двор с красива градина

Депутатът го е закупил и с множество подобрения, защото по информация от съседите предишният собственик е направил и сауна. По оценка на брокери при сегашните цени имотът струва около 500 000 лева, за колкото вероятно го е придобил и Нотев. Първоначалната цена, на която е бил обявен за продажба обаче, е доста по-висока - 300 хил. евро, сочи справка в сайтовете за обяви.

Между новите съседи на Нотев в шикозния блок има доста известни имена. Така например зам.-председателят на парламента за в бъдеще ще е съсед с фолкпевицата Алисия. Авторката на хита "Мистър Грешен" държи апартамент на третия етаж в същата кооперация. Пак там живее и зам.-министърката на младежта и спорта Ваня Колева, която е кумица на Цветан Цветанов. Между известните имена е и това на Алекс Алексиев. Той обаче е само наемател в сградата, която по случайност

се намира на улицата, наречена

на баща му,

убитият от комунистите журналист Райко Алексиев.

"Няма нищо скрито и сделката е съвсем законна - обясни за новата си придобивка самият Явор Нотев пред "168 часа". - Всичко съм декларирал и всеки може да провери информацията. Парите са от спестявания. Освен това след трагичния случай със сина ми, за който вероятно знаете, продадох и един апартамент. Причината да купя ново жилище е, че искам да избягам от кв. “Павлово”, където ми се случиха лични трагедии.”

Миналата година депутатът загуби сина си, починал от коварно бъбречно заболяване. Борислав Нотев си отиде само на 36 години. Той беше магистър по право и е работил като съветник на правосъдния министър Миглена Тачева в кабинета на НДСВ. Преди няколко години Явор Нотев загуби и съпругата си, която почина след тежка битка с рака.

“Средствата са минали изцяло по банков път и са декларирани, тъй като от 10 години заемам длъжности, за които съм длъжен да обявявам публично доходите си," допълни Нотев.

И наистина декларациите, подавани от него по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши и други длъжности, през годините сочат сериозни доходи. За 2016 г. политикът е обявил

влогове от 373 хил. лева, 85 000 евро и 4000 долара

А като произход на средствата е посочил заплата, хонорари и дивидент.

Това е нормално, тъй като Нотев е юрист и преди да влезе в парламента, работи като елитен адвокат. Едно от знаковите дела, с които се прочу, преди да се отдаде изцяло на политическа кариера, беше като съдебен защитник на Максим Стависки.

На 5 август 2007 г. след употреба на алкохол, Стависки предизвиква тежка катастрофа край Приморско, след като навлиза със своя хамър (получен като награда от “София Ауто” 2006) в насрещното движение и удари челно лек автомобил хонда, като преди това изблъсква ауди от пътя. В катастрофата загива 23-годишният шофьор на хондата Петър Петров, а 18-годишната Мануела Горсова изпада в кома с опасност за живота. По-късно момичето е с травма на гръбначния стълб, която не му позволява да се храни самостоятелно и да се движи, и претърпява множество операции. Другите им двама спътници са ранени, а самият Стависки е без наранявания. Казусът е много тежък, тъй като според установените от МВР факти известният фигурист шофира с 1,1‰ алкохол в кръвта при 0,5 допустими. Освен това е карал с превишена скорост и предизвиква катастрофата, като навлиза в лентата за насрещно движение. Малко преди инцидента той е спрян от патрулиращи полицаи, които след като го разпознават, го предупреждават да кара по-внимателно и го пускат, без да му вземат проба за алкохол.

Случаят доби още по-гротесков оттенък, тъй като по време на катастрофата Максим Стависки е лице на кампания на Би Ти Ви за безопасно каране по пътищата с надслов “Ако си пил, слез – искам да стигна жив”.

Вероятно,

професионалните способности на Нотев са помогнали

на обвиняемия, тъй като в крайна сметка световният шампион по фигурно пързаляне след сложна съдебна сага с обжалвания, връщане на делото за преразглеждане и искане за ефективна присъда от 2,5 години, се размина само с условна.